By juni 21, 2011 12:00 pm Lees verder →

OLS 2011 (deel 2): OLS rond 50.000 bezoekers… (21 -6)

XOLS 2011 (deel 2): OLS rond 50.000 bezoekers… (21 -6)
Roerdalen – Vandaag deel 2 van de geschiedenis van het OLS.
Op de eerste zondag van juli van elk jaar, staat het weer het gebeuren. De Alde Limburger staat voor de deur, het grootste schutterstreffen in de beide Limburgen. Ruim 164 schutterijen en gilden, bijgestaan door een kleine 50.000 tot 60.000 toeschouwers, trekken in een Limburgse plaats rond. Een verslag van een doodgewoon Oud Limburgs Schuttersfeest ….. veel plezier !

Aankomst

Wanneer de schutters en toeschouwers van heinde en verre toestromen voor het Oud Limburgs Schuttersfeest, is dat reeds een gewaarwording op zich. Naarmate het feestterrein nadert, raken wegen voller. Vrijwilligers wijzen de weg. In de verte staan tenten en schietbomen. Voor de schutters is het zaak instrumenten en materialen zo spoedig mogelijk naar de centrale verzamelplaats te brengen. Deze wordt gemarkeerd door een bordje met optochtnummer. Evenals menig bezoeker, gaan zij vervolgens op pad om het feestterrein te verkennen; “Waar kunnen we bonnen kopen?””Waar krijg ik iets te drinken?”

Vlaggenparade

Nadat schutters, genodigden, ‘officials’ en organisatoren ’s zaterdags tijdens een plechtige Mis de zegen over het feest hebben afgeroepen, staat de zondagochtend in het teken van de laatste voorbereidingen. Rond het middaguur verzamelen de notabelen zich voor de officiële opening die gepaard gaat met toespraken, een ‘schietgebedje’ van de moderator en een fraaie vlaggenparade. Elke schuttersbond heeft een vereniging afgevaardigd om de Europese, nationale en provinciale vlaggen eer te bewijzen. Terwijl de lokale fanfare Beethoven’s hymne ‘Alle Menschen werden Brüder” speelt, gaat de “blauwe vlag met gouden sterren” in mast. Daarna volgen het Wilhelmus, de Brabançonne en het volkslied van de beide Limburgen, terwijl de respectievelijke vlaggen worden gehesen. De volgorde hangt overigens af van het gastland: In België gaan het Nederlandse volkslied en het rood-wit-blauw voor. Nadat de President van de Oud Limburgse Schuttersfederatie met enkele hoge gasten de saluerende verenigingen heeft geïnspecteerd, gaan de genodigden richting schietbomen om openingsschoten te lossen; het feest kan beginnen.
(Morgen deel 3)Posted in: roerdalen