pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 19, 2011 6:15 am Lees verder →

OLS 2011: donderdag 23 juni Kinjer OLS: opzet en doelstelling

Roerdalen/Stokkem – Zowel Belgisch- als Nederlands Limburg hebben een enorm rijk cultureel leven. Een van de belangrijkste aspecten van deze volkscultuur is ongetwijfeld de Limburgse schutterswereld.

De beste manier om dit voor de toekomst te bewaren, is onze kinderen en jongeren dit te laten meebeleven. Immers, onbekend is onbemind.
Het opzet van de bedenkers van het Kinjer-OLS was dan ook om kinderen te laten kennismaken met de schutterswereld en de cultureel-historische betekenis van onze schutterijen. Het is immers een feit dat deze schuttersgilden vaak een eeuwenoude geschiedenis hebben. Zo weten we dat de Elisabeth schutterij uit Stokkem (B) die dit jaar het OLS magf organiseren, zeker voor 1549 en waarschijnlijk zelfs voor 1400 opgericht werd.

Voor de deelnemende klassen is deelnemen een hele opgave. Zij moeten er als een echte schutterij uitzien. Zij moeten dus allemaal hetzelfde gekleed zijn. Zij moeten trommels, geweren, sabels, hoeden en petten knutselen. Zij moeten een koningspaar en een tamboer-majoor hebben. Zij moeten in de maat kunnen marcheren. Ze moeten een school-yell bedenken en ze moeten leren schieten. De leerkrachten en de ouders mogen natuurlijk een handje helpen. Ook de lokale schutterij helpt mee. Zij vertellen de kinderen over hun schutterij, over haar werking en haar geschiedenis. Zij leren de kinderen trommelen, marcheren en…schieten. Zij zorgen er ook voor dat alles veilig en volgens de regels verloopt.
Hopelijk hebben we u een beetje nieuwsgierig gemaakt en komt u eens kijken naar de prestaties van de kinderen. Op donderdag 23 juni 2011 ziet u misschien de toekomstige winnars van het Oud Limburgs Schuttersfeest aan het werk.

Historiek van het Kinjer-OLS

Sinds 2005 heeft het Oud Limburgs Schuttersfeest er een klein broertje bij: het Kinjer-OLS. Onder impuls van Peter Joosten en de “Kinjerkraom” werd in Wessem voor de eerste keer een Kinjer-OLS georganiseerd. In 2006 was Stramproij aan de beurt. Die eerste twee jaren was er nog geen sprake van een wisseltrofee. Het is pas in 2007 in Nederweert dat er voor het eerst om het “Ummeke” gestreden werd. Het “Ummeke” is een bronzen beeld van meer dan 20 kg. Het is warempel groter dan den “Um”.

In Nederweert werd ook voor de eerste maal een volledig programma afgewerkt met een openingsplechtigheid, optocht, schiet- en nevenwedstrijden en de grote slotshow.
Het Kinjer-OLS is alzo stilaan uitgegroeid tot een echt mini-OLS.
Leerkrachten, ouders en kinderen zijn al maanden bezig met voorbereiden, bedenken en maken. Het oefenen gebeurt met de hulp van de lokale schutterij.
Dankzij de hulp, de medewerking en de inspanningen van velen wordt 23 juni 2011 een absolute hoogdag in het bestaan van onze schutterij St.-Elisabeth.
DE kinderen, de begeleidende schutters en de toeschouwers kunnen ongetwijfeld weer genieten van een kleurrijke optocht, spannende schiet- en nevenwedstrijden en een mooie slotshow met ongetwijfeld enthousiaste winnaars.
Er wordt geen inkom gevraagd.
Dus: wij verwachten u met duizenden op donderdag 23 juni 2011 vanaf 10 uur op het OLS-terrein in de Kapelstraat in Stokkem.

De erelijst van het “Ummeke”

Jaar Organisator winnaar
2005 Wessem …
2006 Stramproij …
2007 Nederweert Nederweert
2008 Opoeteren Opoeteren
2009 Neer Beringe
2010 Grubbenvorst Horst
2011 Stokkem ?
De deelnemende schoolschutterijen in optocht-volgorde.

1.BS Meuleveld… Horst
2. BS Maasland… Stokkem
3. BS De Hommel…Venray
4. BSGO Op het Boseind 2…Maasmechelen
5. BS De Horizon…Sevenum
6. BSGO Heikamp…Maasmechelen
7. BS Het Spick…Beesel
8. Sted. Basisschool…Dilsen
9. BS Uiterwaard…Stokkem
10. BS Antonius…Buggenum
11. GV Basisschool…Opoeteren
12. BS De Liaan…Helden
13. Vrije Basisschool…Kaulille
14. BS De Kwir…Neer
15. BSGO Op het Boseind 1…Maasmechelen
16. BS St-Martinus…Beegden
17. ’t Schakeltje…Dilsen

Het programma van het Kinjer-OLS op donderdag 23 juni 2011 in Stokkem.

Tussen 9.00 en 10.00 uur:aankomst van de schoolschutterijen
10.15 uur: verzamelen en opstellen op het paradeplein
10.30 uur: Openingsplechtigheid met de openingstoespraak, het hijsen van de beide Limburgse vlag-
gen, het zingen van het Limburgs Volkslied en het inleveren van het “ummeke” door
Horst, de winnaar van 2010.
10.45 uur: Optocht met jurering van de mooiste schutterij,de beste tamboer-majoor en de meest
geslaagde school-yell.
11.30 uur: middagpauze
12.45 uur: Schietwedstrijden en beoordeling van de koningsparen, de vaandels, de bordjesdragers,…
14.30 uur: Pauze
15.00 uur: Slotshow met uitreiking van het “Ummeke” aan de winnaar 2011
15.30 uur: After-partyPosted in: roerdalen