By juni 23, 2012 8:10 am Lees verder →

OLS 2012: Kinder OLS op dinsdag 26 juni met 11 Nederlandse en 11 Belgische scholen

Roerdalen – In totaal 22 scholen schreven zich samen met hun schutterij in voor het Kinjer OLS 2012 , dat plaatsvindt op dinsdag 26 juni te Ellekom De kinderen strijden dan om de wisseltrofee ‘Het Ummeke’.

Opzet en doelstelling van het Kinjer OLS
Dat het Oud Limburgs Schuttersfeest heel wat beweging meebrengt, kunnen ook de kinderen sinds enkele jaren ervaren op het Kinjer OLS.

Zowel Belgisch als Nederlands Limburg hebben een enorm rijk cultureel leven. Een van de belangrijkste aspecten van deze volkscultuur is ongetwijfeld de Limburgse schutterswereld. Met een deelname aan het Kinjer OLS kunnen kinderen heel wat leren van dit cultureel erfgoed. Mooi meegenomen is dat de volgende generatie van dichtbij ervaart wat een schutterij precies is, in het verleden en nu.

Voor de deelnemende klassen is deelnemen een hele uitdaging. Zij moeten er als een echte schutterij uitzien en allemaal hetzelfde gekleed zijn. Zij knutselen zelf trommels, geweren, sabels, hoeden en petten. Zij hebben een eigen koningspaar en een tamboermajoor. Ze leren in de maat marcheren, bedenken een school-yell én ze moeten leren schieten. De deelnemende kinderen zijn van het 5de leerjaar. De leerkrachten, andere klassen en de ouders mogen natuurlijk een handje helpen.
Ook de lokale schutterij helpt mee. Zij vertellen de kinderen over hun schutterij, over haar werking en haar geschiedenis. Zij leren de kinderen trommelen, marcheren en schieten. Zij zorgen er ook voor dat alles veilig en volgens de regels verloopt.

Het “Ummeke”
Net zoals op het grote OLS wordt er ook op het Kinjer OLS gestreden voor een wisseltrofee, namelijk het Ummeke. Het “Ummeke” is een bronzen beeld van meer dan 20 kg. Het beeld is zelfs groter dan den “Um”.
Het Kinjer-OLS is langzaam maar zeker uitgegroeid tot een echt mini-OLS met een openingsplechtigheid, optocht, schiet- en beoordelingswedstrijden en een grote slotshow.
Dankzij de hulp, de medewerking en de inspanningen van velen wordt 26 juni 2012 ook een hoogtijdag in het bestaan van de organiserende OLS-schutterij St.-Harlindis en Relindis.

De kinderen, de begeleidende schutters en de toeschouwers kunnen ongetwijfeld weer genieten van een kleurrijke optocht, spannende schiet- en nevenwedstrijden en eenslotshow met ongetwijfeld enthousiaste winnaars.

Op 26 juni zullen er 11 Belgische scholen en 11 Nederlandse scholen strijden om het Ummeke.
Gedurende de ganse dag zijn de Kinjer OLS- feesttent en de frituren geopend. De DJ zorgt voor feestelijke muziek.

Men verwacht veel supporters (ouders) op dinsdag 26 juni vanaf 10 uur op het OLS-terrein in de Schoolstraat te Ellikom. Entree gratis.
Later op de dag de lijst van deelnemende scholen op deze site.Posted in: roerdalen