By juni 2, 2011 8:17 am Lees verder →

Op Hemelvaartsdag hele dag in Melick Koningsschieten ( en op britsels..) schutterij St Andreas

Melick en Herkenbosch – In Melick wordt in het het weekend vóór pinksteren kermis gevierd. Op Hemelvaartdag (de donderdag voor het kermisweekend) wordt het koningsschap verschoten. Dit jaar dus op 2 juni met een hele dag activiteiten. Wie wordt de opvolger van de huidige koning Paul Verhezen?
Het koningsschap der schutterij kan worden verkregen wanneer men de “de vogel van de sjtang sjuut”. In Melick gebeurt dit reeds decennia lang met de zomerkermis, een festiviteit die zijn oorsprong vond in de schutterswereld. Hij of zij die de vogel af schiet is voor één jaar koning der schutterij.
Op de foto koning 2010: Paul Verhezen
Paul Verhezen en Ingrid van Melick (2010) en Ingrid van Melick.

Even terug naar 20110: bij een spannend en druk bezocht koningsvogelschieten werden met het 162e schot de laatste spaanders van de houten koningsvogel van de stang geschoten. Uit een deelnemersveld van 12 mensen viel de titel schutterskoning 2010 hiermede ten deel aan de 32-jarige Paul Verhezen. Paul is werkzaam als laborant op het AZM te Maastricht, was in 2007/2008 de Prins van KV de Markoef, en sinds 2005 de commandant van de schutterij. Als koning zal hij zich laten vergezellen door Ingrid van Melick.

Lees verder over de historie:

Keizer der Schutterij

Terug naar de historie: Wanneer een koning 3 opeenvolgende jaren de vogel afschiet, wordt hij in het jaar na zijn 3e koningstitel gekroond tot Keizer der schutterij. Hoewel het koningsschap slechts voor één jaar is, blijft men Keizer tot een nieuwe koning 3 opeenvolgende jaren de vogel afschiet.

Melick kende voor zover bekend tussen 1632 en heden 3 keizers. Mateus Cassi, Arnold Lechner en Jan Wolters.

Afbreuk van tradities

Een keizerschap is uniek voor een schutterij die haar oorspronkelijke regels correct nastreeft, en dus veel geduld heeft. Sommige schutterijen versoepelden hun regels, waarbij een keizerschap ook mogelijk wordt wanneer men in 5 jaar driemaal de vogel weet te treffen.

Een andere traditiebreuk is om de volhouten vogel te vervangen door een bord waarop de vogel is geschilderd. Derhalve weten we dat deze regel soms uit noodzaak geboren is. Het is namelijk niet overal meer mogelijk om op een vogel van hout te schieten.

Wie nog een écht koningsvogelschieten wil meemaken is in Melick en Herkenbosch aan het goede adres. Daar worden oude tradities nog strikt nageleefd. In Herkenbosch is de grond van de “vogelsjtang” een heilige bodem, en wordt zelfs het gebruik van een geluidsinstallatie afgezworen. Daags na het O.L.S. trekt de St. Sebastianus schutterij erop uit om de koning te wekken…. om 05:00 uur welteverstaan. Tevens schieten Melick en Herkenbosch voorafgaand aan het vogelschieten op de britselen. Dit zijn zoetbroden die voor de jeugd afgeschoten worden. Een traditie die terug gaat tot ver in de vorige eeuwen.Posted in: roerdalen