pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 8, 2015 1:39 pm Lees verder →

Oranjezaal paleis Huis ten Bosch twee maanden langer open: publiek snel aanmelden

boek

Roerdalen/Den Haag – De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch (Foto) in Den Haag blijft tot en met 30 december te bezichtigen. Door deze verlenging kunnen nog eens 23.000 mensen een rondleiding in de zaal krijgen.

Dat heeft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) besloten gezien de enorme belangstelling voor de Oranjezaal. Aanvankelijk zouden de rondleidingen na 1 november stoppen.

Gratis kaarten zijn alleen te reserveren via de website www.bezoekdeoranjezaal. Steeds zijn kaarten voor een periode van twee weken te boeken. Op de website staan alle regels over het reserveren van kaarten en over het bezoeken van de Oranjezaal.

Sinds 7 september verzorgt het Rijksvastgoedbedrijf elke dag rondleidingen in de Oranjezaal. Op maandagmiddagen tien groepen van ongeveer twintig mensen, op dinsdag t/m zondag 22 groepen per dag.
Om te voorkomen dat er lege plaatsen over blijven doordat mensen met een kaart toch niet komen, geeft het Rijksvastgoedbedrijf meer kaarten uit dan er plaatsen zijn. Daardoor worden alle plaatsen benut; soms zijn de groepen zelfs iets groter dan 20 personen.

De Oranjezaal
De Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch is een uniek ensemble van schilderingen uit de Gouden Eeuw. In opdracht van Amalia van Solms werkten in de jaren 1648-1652 onder regie van de architect-schilder Jacob van Campen twaalf kunstenaars aan tientallen doeken, panelen en gewelfschilderingen. Het geheel vormt een eerbetoon aan haar kort daarvoor overleden echtgenoot, stadhouder Prins Frederik Hendrik.

Renovatie paleis na jaarwisseling
De tijdelijke openstelling van de Oranjezaal is mogelijk doordat paleis Huis ten Bosch nu niet in gebruik is; er worden voorbereidingen getroffen voor groot onderhoud en renovatie. De renovatie begint na de jaarwisseling en duurt ongeveer drie jaar. Daarna wordt het gebouw het woon- en werkpaleis voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en hun kinderen.
De Oranjezaal is tussen 1998 en 2001 al gerestaureerd. Daardoor is het nu mogelijk die zaal te bezoeken. De rest van het paleis is niet toegankelijk.

Meer informatie over de Oranjezaal:
http://oranjezaal.rkdmonographs.nl/verantwoording-1
www.koninklijkhuis.nl
De Oranjezaal is op internet ook te zien met Google Street View.

Er is ook een boek over verschenen (te vevrkijgen oa bij Bol.com):
Auteur: Margriet Eikema Hommes & Elmer Kolfin
Nederlands
276 pagina’s
Vrije Uitgevers, De
oktober 2013

Amalia van Solms (1602-1675), echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647), gaf opdracht tot een monument ter nagedachtenis van haar man: de Oranjezaal, de centrale ontvangstzaal in Huis ten Bosch te Den Haag waar tientallen schilderijen op doek en beschilderde houten architectuuronderdelen de lof zingen van het roemrijke leven en daden van Frederik Hendrik. Het complexe project werd tussen 1648 en 1652 uitgevoerd door onder andere Jacob Jordaens, Jan Lievens en Gerard van Honthorst. Zij werkten onder leiding van de schilder-architect Jacob van Campen, die met de schilder-architect Pieter Post en de hofsecretaris Constantijn Huygens de totstandkoming van het project coördineerden. Het onderzoek dat naar aanleiding van de restauratie in de jaren 1998-2001 plaatsvond, heeft veel nieuwe informatie opgeleverd, die in dit boek voor het eerst samenhangend wordt gepresenteerd.
Recensie(s)

De Oranjezaal in het Koninklijk Paleis Huis ten Bosch in Den Haag kwam in opdracht van Amalia van Solms tot stand tussen 1648 en 1652. De zaal bevat vele schilderingen van onder andere Jacob van Campen, Theodoor van Thulden, Jacob Jordaens en Jan Lievens. Het geldt als een van de hoogtepunten van de Nederlandse 17e-eeuwse schilderkunst. Deze publicatie beschrijft niet alleen alle werken, maar ook de ontstaansgeschiedenis, het decoratieprogramma, de waarderingsgeschiedenis en vele andere aspecten van de Oranjezaal. Het is het resultaat van vele jaren wetenschappelijk onderzoek. Helder geschreven en mooi geïllustreerd! Voor liefhebbers van 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst is deze publicatie een absolute must. Met 230 (kleur)afbeeldingen, bibliografie, noten, register, en plattegronden.

T. GeertsPosted in: roerdalen