By april 21, 2014 9:49 pm Lees verder →

Paus in paastoespraak over dodelijke conflicten, voedselverspilling en Ebola-ziekte

Rome/Roerdalen – Paus Franciscus heeft zondag met zo’n 150.000 gelovigen uit de hele wereld Pasen gevierd. Op het met bloemen feestelijk opgesmukte Sint-Pietersplein begon ‘s morgens de misviering voor de wederopstanding van Christus. In zijn paastoespraak ging hij in op de dodelijke conflicten, onze ‘immense voedselverspilling’ en het Ebolavirus.

Na de misviering gaf Franciscus ter afsluiting van de traditionele paasfeestelijkheden de zegen ‘urbi et orbi’ (voor de stad -Rome- en voor de wereld) . Dat deed de Argentijnse paus niet in verschillende talen zoals zijn voorgangers: hij houdt het enkel bij het Italiaans.

De 77-jarige paus stelde in zijn toespraak onder meer de ‘immense voedselverspilling waarvoor we vaak zelf verantwoordelijk zijn’ aan de kaak, terwijl zoveel anderen honger moeten lijden.

Paus Franciscus vroeg om te bidden voor bescherming voor die leden van onze maatschappij die gevoelig zijn voor uitbuiting, mishandeling of om achtergelaten te worden: vrouwen, kinderen, ouderen en immigranten.

Hij riep ook op om de dodelijke conflicten in Oekraïne, Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Venezuela, Zuid-Soedan en in het bijzonder Syrië te beëindigen, ‘waar meer dan 150.000 mensen werden vermoord, onder wie een derde van hen onschuldige burgers’.

‘We bidden dat al wie lijdt onder het conflict op de nodige humanitaire hulp kan rekenen en dat geen van de twee partijen opnieuw dodelijke wapens inzet, zeker niet tegen de weerloze burgers’, aldus Franciscus.

De paus wil ook meer medische aandacht voor de slachtoffers van de ebola-epidemie en anderen die worden geraakt door ziektes die worden verspreid door armoede en vroeg ten slotte ‘een einde aan de brutale terroristische aanvallen’ in Nigeria, verwijzend naar Boko Haram, die eerder deze maand nog meer dan honderd schoolmeisjes hebben ontvoerd.Posted in: roerdalen