pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 30, 2017 4:41 pm Lees verder →

Pensioenen en rekenrente: 50 plus reageert (bron:ANBO)

Roerdalen –

Help, ik ben het eens met Martin van Rooijen

Door:
Willem Reijn, beleidsadviseur pensioen bij ANBO

Martin van Rooijen – eens staatssecretaris financiën namens de KVP in het kabinet Den Uyl (1973-1977), een functie waar hij graag tot zijn respectabele leeftijd van 75 jaar aan refereert, vorig jaar nog Senator en nu lid van de Tweede Kamer namens 50Plus – die Martin van Rooijen heeft een wetsvoorstel ingediend om een bodem in de rekenrente te leggen.

Marktrente
50Plus en rekenrentes, dat is een weinig gevraagde cocktail. En daar heeft 50Plus ook wel een beetje om gevraagd. Even ter herinnering: de rekenrente is de rente waartegen pensioenfondsen hun verplichtingen moeten berekenen. In een inmiddels vergrijzend verleden was die rekenrente standaard vier procent. Maar een jaar of tien terug werd die vaste rekenrente losgelaten en daarvoor kwam de marktrente in de plaats. Dat leek prima, want de marktrente was toen nog hoger dan 4 procent.

De misère brak uit toen de marktrente flink begon te dalen. Want hoe lager de rente, hoe meer geld pensioenfondsen achter de hand moeten houden om straks (volgend jaar, over twintig jaar of zelfs in 2080) pensioen te kunnen uitkeren. En wat je achter de hand moet houden, kun je niet uitkeren. Dus wordt het pensioen van de meeste Nederlanders al tien jaar niet meer geïndexeerd, zodat het pensioen langzaam maar zeker minder waard wordt.

Mag niet ten koste gaan van toekomstige gepensioneerden
Dus roept 50Plus voortdurend en bij herhaling: zet die rekenrente terug op vier procent. Een beetje volgens de slogan van de Tegenpartij van Koot en Bie: geen gezeik, iedereen rijk. Behalve de jongeren dan, want als de pensioenfondsen nu te veel uitkeren, dan gaat dat ten koste van de toekomstige generaties.
Dus vroeg de Tweede Kamer aan staatssecretaris Klijnsma om het Centraal Plan Bureau (CPB) eens te laten berekenen wat een rekenrente van twee en van vier procent zou betekenen. Twee procent betekent eigenlijk niks, antwoordde het CPB; vier procent is een groot risico voor toekomstige gepensioneerden. Misschien zelfs een beetje diefstal van de jongeren. Jammer dan dat Jetta Klijnsma vervolgens dat vervolgens ook volstrekt ten onrechte over die twee procent zei.

Zie daarvoor dez brief die ANBO aan de commissie Sociale Zaken stuurden. zie site ANBO.nl

Nu een wetsvoorstel: twee procent
Nu heeft Martin van Rooijen dus een wetsvoorstel ingediend. Hij wil dat er een bodem van twee procent wordt gelegd in de rekenrente. Niet zo maar: alleen voor de tijd dat de Europese Centrale Bank haar verruimingsbeleid (‘quantitative easing’) voert. Door het ECB-beleid is er geen marktrente meer, maar door een ongekend monetair beleid gemanipuleerde rente. Dat beleid is tijdelijk, maar kan wel leiden tot onnodige kortingen.

In zijn toelichting op vragen van de andere fracties onderstreept hij eens en te meer: alleen voor die periode, niet voor altijd. En hij heeft een overvloed aan bronnen en andere argumenten die zijn pleidooi staven. Tot en met minister Dijsselbloem toe. En er wordt geen geld ‘uitgedeeld’ aan pensionado’s, alleen eventuele kortingen voorkomen, zo beaamt het CPB.

Genuanceerd, evenwichtig en sterk beargumenteerd wetsvoorstel
Na een trits buiten eigen kring als lichtzinnig beoordeelde standpunten van 50Plus (“deel maar wat geld uit voor indexatie”, “breng de rekenrente op vier procent”, “AOW-leeftijd terug naar 65”) heeft Martin van Rooijen een genuanceerd, evenwichtig en sterk beargumenteerd wetsvoorstel ingediend. Van Rooijen verdient alle steun volgende week bij het plenaire debat in de Tweede Kamer. Ik vrees dat bij de afweging echter niet de boodschap maar de afzender wordt beoordeeld. Maar ik hoop dat de Tweede Kamer over de eigen schaduw stapt. Moest ik ook doen, toen ik aan mijn collega appte: “Help, ik ben het eens met Martin van Rooijen!”
Gelezen op site ANBO(= Bron)Posted in: algemeen, roerdalen