pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 11, 2020 12:00 pm Lees verder →

Posterholt in de Tweede Wereldoorlog (Wist u…)(deel 6 en slot)

—–
Posterholt en de Tweede Wereldoorlog (deel 6 en slot)

Wist u…

…dat nadat de trotse Matthiaskerk kerk op het oude markt in Posterholt opgeblazen werd, en hetzelfde lot de de twee stenen Posterse bergmolens (de Zwarte uit 1847 en de Witte uit 1857) trof, was in de nacht van 24 op 25 januari 1945 het landschap in Posterholt ineens flink veranderd
.

…dat net als op vele andere plaatsen de bombardementen van Duitse kant maar zeker ook van de zijde van de geallieerden (eerst de Engelsen en later de Amerikanen) veel vernielingen hadden aangericht. Dat er op verschillende plaatsen in het dorp projectielen terecht kwamen, granaten en inslagen mensen verwondden en de Duitsers ook veel mijnen gelegd hadden. Allemaal explosief materiaal, dat niet alleen schade aan huis en haard aanrichtte, maar zeker ook mensen verwondde.

…dat donderdag 25 januari 1945 een aantal Britse militairen een verkenning uitvoerde vanuit de Annendaal richting Donck. Als 14-jarige joch liep Sef Demarteau (de latere Végé-winkelier) als eerste Posterholtenaar deze Engelse bevrijders tegemoet, samen met een vriendje. Ze kregen van de Britse militairen chocola en sigaretten. Later deelde de Britten ook wittebrood uit, wat de bevolking lange tijd onthouden was.

…dat de Britten en de jongens samen richting Roermondseweg trokken en onderweg werden 2 Duitse militairen gevangen genomen, waarvan er een op de tank van het bataljon werd gezet. Onderweg werden nog enkele mijnen die de Duitsers overal gelegd hadden, opgeruimd. Eenzelfde verkenning gebeurde richting Vlodrop vanaf de oude verbinding (thans Mgr Koningstraat). Wat volgde: urenlang veel artillerievuur over en weer, want de terugtrekkende Duitsers gaven zich niet zo maar gewonnen.

…dat de zusters Ursulinen in het klooster het maar moeilijk konden pruimen, dat de Engelse bevrijder op 27 januari – toen de kerk verwoest werd – boven hun hoofd in het hoogste gebouw van het opleidingscomplex een uitkijkpost hadden gevestigd, omdat dat ook tegelijkertijd een schietschijf betekende voor de vijand.

…dat in hetzelfde weekeinde, op vrijdag de 26ste het granaatvuur begon te verstommen en tegen de avond was Postert vrij. Ja, de Duitse bezetter was overwonnen. Maar, niet heus..

….dat bij de bevolking – de oorlog en ontberingen meer dan zat – uiterlijk allesbehalve een juichstemming te merken was, maar innerlijk was men wel blij. De gelaten stemming was deels te verklaren door toch wel de voedselschaarste en ook de vernielingen die aangericht waren. Voeg daarbij de emoties die los kwamen en het verdriet van verliezen in menselijk en materieel opzicht.

… dat intussen de geallieerden stonden vervolgens bijna allemaal een de Roer: het omsingelingsnet rond de Duitsers dicht trekkend. De operatie Blackcock was be-eindigd . De zich terugtrekkende Duitsers schoten op alles. Dat Duits artillerievuur dreef de Posterholtse inwoners, die niet ge-evacueerd weer naar de schuilkelders.

…dat de andere inwoners vanaf zondag 28 januari op bevel het het Britse commando – de Civil Affairs – zeer tegen hun zin aan een nieuwe exodus moesten beginnen: richting Zuid-Limburg. Het was bovendien zeer slecht weer, sneeuw en vrieskou. Alleen het broodnodige kon mee: driedubbele kleding en wat bezittingen op oude fietsen, kinder- en bolderwagens en met handkarren.

…dat de stoet richting Echt trok, waar vervolgens de ontluizing met DDT-poeder plaats vond. Op de Annendaal lag de stoet onder Duits vuur en vader Willem van het gezin Rutten werd getroffen daarbij dodelijk getroffen.

…dat in de eerste periode van de oorlog verschillende huizen in de kern van het dorp getroffen werden en zwaar beschadigd, waaronder de huizen van de familie Smeets-Peters (Harie van Set), Bruekers-Peters (Stienke), Willems-Timmermans (postkantoor). De familie Smeets moest zelfs onder het puin vandaan worden gehaald. Aan Gevaeren kreeg het huis van de familie Willems-Lalesse (latere Spar) een rake voltreffer.

…dat aan Duitse kant ook veel verwoest werd: Geilenkirchen, Heinsberg en omgeving was door de Engelsen zowat plat gegooid. Ook aan de grens bij De Kloes in de buurt van de molen in Haaren (Dld) kwam een zware bom tot ontploffing. En zo vallen er nog meer bommen in de buurt van Posterholt en krichting Donck-Reutje.

…dat vanwege de zware beschietingen en nieuw geweld de zusters in de kelder van het klooster slapen, waar de gevluchte Duitse pater Joachim de mis opdraagt. “En hij de zusters en andere gelovigen elke morgen naast de generale absolutie ( = vergeving) de zegen geeft met het Allerheiligste”, citeert Jeu Veelen in zijn boekje, opgetekend uit het kloosterdagboek.

….dat op 19 februari ’45 de Britse manschappen afgelost worden door het Amerikaanse leger. En intussen worden met groot respect de in Posterholt gesneuvelde Britse militairen tijdelijk begaven in de tuin van H. Knoben im de Boomstrraat. Het gaat om militair E. Brookes die sneuvelt op 20-2-’45 op destoep bij een granaatinslag bij het KJV-gebouw (latere KA), de op 8-2-’45 gesneuvelde J. Donaldson , en de eerde (24-1-’45) gevallen verkenner S.Ryder. Een tijdelijk graf in de Holst vindt de vierde Britse gesneuvelde militair T. Heyes.

…dat op 25 februari ’45 door de Amerikanen 75 mensen uit hun gevangenschap bevrijd worden uit de boerderijen De Triest en Moorselhof in Vlodrop. Op de terugweg werd een van hen dodelijk getroffen door een granaat. Dan, op 1 maart is Vlodrop bevrijd en zijn ook in Posterholt alle tanks verdwenen. De inwoners kunnen na 5 weken weer uit hun kelders enz komen: Posterholt is voor de 2de keer bevrijd en nu defintief….Ge-evacueerden keren terug en vinden een grote chaos en opgekropte emoties komen opnieuw los… Ook als er ook nog een soort overwinningstocht van Nederlandsers in het naburige Duitse Karken gehouden wordt, die daar niet in goede aarde valt maar uiteindelijk niet escaleert. Men toont begrip en de Karkenaren weten welke ontberingen er aan de andere kant zijn geweest. Een verbetering van de verstandhouding heeft tijd nodig en duurt voor sommigen jaren.

…dat emoties van andere aard tot ontlading komen als op 24 mei Wullem Veelen, die onderweg is, en Henk Polak daarbij ontwaart. Hij snelt terug naar Posterholt en belt direct rond middernacht bij het huis van Sybille Polak aan de Heinsbergerweg aan met de mededeling “dat haar man over een uur met de mijnwerkersbus thuis komt”. Zij had een noveen gebeden voor behouden terugkomst van haar man.

…dat Polak vervolgens broodmager en nog in kampkleding thuis arriveert. De volgende dag is er een warmm onthaal: rijen dik staan de mensen om hem de verwelkomen; het huis wordt versierd, de harmonie brengt een serenade en iedereen is blij. Het gemeentebestuur is aanwezig. Polak wordt benoemd tot ere-burger van Posterholt.

…dat een blijvende herinnering aan Polak’s verdiensten vertolkt mag worden in een straatnaam, zo hebben we al eerder bepleit. Het is volgens ons een passende gelegenheid bij de herdenking nu van 75 jaar bevrijding.

…dat er tenslotte op 25 augustus 1945 een groot Bevrijdingsfeest plaats vond waar blijheid heerste en waar jong en oud in een grote optocht uitdrukking gaf over de verkregen vrijheid.

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

—————Posted in: algemeen, roerdalen