pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 9, 2019 12:01 pm Lees verder →

Posters Journaal ( week 41 in 2019)

Posters Journaal

Wist u…

…dat de Kiek Toen-foto deze week betrekking heeft op een Posterse kleuterschoolklas uit het begin van de zestiger jaren. De foto is ingestuurd door de uit Posterholt geboortige Ger van der Borgh, die thans elders woont. Hij schrijft er bij wie op de foto staan: Leo Meijers, Marianne van Landeghem, Ger van der Borgh, Marianne Wolters †, Jac Derix, Jan Meijers, Ger Visschers, Mart Janssen en Fons Maessen. Hebt u ook een foto voor deze rubriek, mail ze dan of geef ze af bij Cube computers (Hoofdstraat 83 Posterholt) , mailadres: [email protected] Zet er ook enige toelichting bij, voor zover bekend. U kunt de foto ook even later inscannen bij Cube Computers, Hoofdstraat 83.
…dat de maand oktober al weer bijna halverwege is: overal zijn er ook Oktoberfeesten, overgewaaid uit Duitsland. Ook de organisatie van het Oktoberfest in het Duitse Haaren (beter bekend als “De Kloes”, aanpalend aan de Duitse grens bij Posterholt-Echterheide) houdt komend weekeinde weer voor bijna de 50ste keer het jaarlijks Oktoberfest: vrijdag en zaterdag vanaf 19.30 uur in een reuze-feesttent midden in het dorp met 2 Duitse blaaskapellen daarom heen kermisattracties en in de tent Duitse Beierse kapellen (entree op beide dagen: 12 euro pp) en zondag vanaf 10 uur ‘s morgens tot 22 uur gratis entree met dezelfde blaaskapellen, kermisattracties, veel bier en worst, verder ook kip aan het spit en om 22 uur vuurwerk ter afsluiting.

…dat we vervolgen met deel 2 en tevens slot over de vrucht, de avocado. Zoals gemeld komen in deze serie wetenswaardigheden aan bid over bekende en minder bekende fruit- en grodntesoorten.
…dat we vorige keer al gemeld hebben dat vetten in de avocado vooral gezond zijn. Het betreft oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat gunstig is voor het cholesterol.
…dat U daarbij dankzij de avocado ook veel krijgt vezels binnen krijgt, wel zo’n 10 gram per vrucht.
…dat naast gezonde vetten en vezels zit de avocado ook vol met vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.
…dat dankzij snelle koolhydraten, eiwitten en mineralen zorgt de avocado voor een snel herstel na het sporten. U vindt de vrucht daarnaast vaak in huidverzorgingsproducten: het is erg goed voor de huid. Met een beetje yoghurt, honing en avocado maakt u zelf heel gemakkelijk een gezichtsmasker.
…dat u avocado’s het hele jaar door kunt kopen. Gedurende het jaar worden ze vanuit verschillende gebieden geïmporteerd: van mei tot december uit Afrika en Zuid-Amerika en van september tot mei uit Israël.
…dat een rijpe avocado voelt rond de steelaanzet zacht aan als u er met een vinger licht op drukt. Het vruchtvlees is dan geel/groen romig. Op een koele plaats kunt u een avocado een tot zes dagen bewaren. Bewaar ze vooral niet in de koelkast, dit verstoort de narijping van de vrucht.
… dat u juist de avocado sneller kunt laten rijpen: stop de vrucht dan in een plastic zak met een rijpe appel of peer.
Wanneer u een avocado wilt eten kunt u hem het beste in de lengte doormidden snijden. Met een scherp mes kunt u dan prima om de pit heen werken en draait u de twee helften uit elkaar. De pit wipt u er vervolgens zo uit.
…dat zodra u een avocado van zijn schil ontdoet, wordt het vruchtvlees snel bruin. Door de pit bij het vruchtvlees te houden of een beetje citroensap toe te voegen kunt u dat vermijden….dat de uitgaanstip voor komend weekeinde gaat over een
Archeologische en historische fietsroute

…dat in het kader van de Nationale Archeologiedagen op 12 en 13 oktober heeft de Heemkundevereniging Roerstreek een fietsroute uitgezet die langs diverse archeologische en historische vindplaatsen voert.

…dat archeologische vindplaatsen en opgravingen is meestal in het terrein niets of nauwelijks meer iets zichtbaar, maar tijdens deze route wordt op diverse plaatsen verteld over de vondsten en opgravingen. Deze tocht begint zaterdag om 13 en zondag om 14 uur bij het Roerstreekmuseum op het kerkplein in Sint Odiliënberg en eindigt bij het museum resp ca. 17.-18 uur. Belangstellenden zijn welkom.

..dat de Roerstreek een van de rijkste gebieden in Nederland is waar archeologische vondsten zijn gedaan door amateur- en beroepsarcheologen. Vanaf de laatste ijstijden zijn er voorwerpen die mensen hebben achtergelaten en sporen van hun verblijf ontdekt.

Niet alleen van rondtrekkende jager-verzamelaars en van huizen en stallen bouwende eerste boerenbevolkingen uit de steentijd zijn voorwerpen gevonden. Ook uit de brons- en ijzertijd, de Romeinse tijd en de vroege, volle en late middeleeuwen hebben mensen hun sporen achtergelaten. De Roerstreek is kennelijk altijd een uitstekend leef- en woongebied geweest.

…dat vanaf 11 oktober is de route te downloaden vanaf de website van de HVR. En voorvmeer informatie zie: www.nationalearcheologiedagen.nl

…dat de HVR in al die jaren sinds de oprichting een grote reputatie heeft opgebouwd net betrekking tot archeologische opgravingen en ontdekkingen in deze regio. De leden hebben samen met nationale archeologen top-ontdekkingen gedaan, in deze streek wel enkele honderden, grotere en kleinere.


Tot de meest tot de verbeelding sprekende vondsten was de ontdekking van een muntschat, thans ongeveer 10 jaar geleden Een van de Archeologen hebben bij graafwerkzaamheden in de omgeving van de Vlootbeek bij in Montfort een Romeinse schat gevonden. De vondst bestaat uit een zestigtal gouden en zilveren Romeinse munten uit het begin van de jaartelling. De munten zijn ontdekt door amateurarcheoloog Huub Schmitz uit Posterholt. Hij assisteerde met andere leden van de Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) bij opgravingen door het archeologische adviesbureau Raap. De opgravingen vonden in opdracht van het Waterschap Roer en Overmaas plaats.

…dat we besluiten met Posters en Midden-Limburgs dialect: verroepzakke (= vernielen, te intensief gebruiken) doe gekke wielie (= jij, gekkerd!); wazelvot ( = onophoudelijk prater of praatster); koontjekroeper (= hielenlikker); meug wiej ein maaj (= doodmoe zijn); eemes oet poetse ( = iemand uitschelden of flink de waarheid zeggen).
(Copyright en samenstelling: JacquesBiermans)
Bij de foto ‘s:
De Kiek Toen- foto van deze week: een aandoenlijk tafereel van een Posterse kleuterklas uit de zestiger jaren. Wie oo de foto staan leest h in bijgaand Posters Journaal) Hebt u ook een leuke foto van vroeger: mail ze met enige toelichting ( wie, wat waar?) : [email protected] of geef ze af bij Cube computers, Hoofdstraat 8:, Posterholt ( na inscannen kunt h ze direct weer mee naar huis nemen).

Een van de topvondsten uit de rijke archeologische historie van de HV Roerstreek is de vondst in 2009 van een 60-tal Romeinse gouden en zilveren munten door Posterholtenaar Huub Schmitz, een gedreven amateur-archeloog van de HVR. Komend weekeinde zijn er twee archeologische fietstochten vanwege de Week van de Archeologie

Posterholtse Huub Schmitz ( thans woonachtig in Montfort) heeft zich met de hele HVR-werkgroep archeologie al vele jaren verdiept in de archeologisch historie van de Roerstreek en vond 10 jaar geleden ook de rijke muntschat nabij de Vlootbeek in Montfort: enkele gouden en tientallen zilveren Romeinse munten. Replica’s zijn te zien in het HVR-museum te St Odilienberg

Al een halve eeuw is HVR-werkgroep Archelogie bezig met grotere en kleinere opgravingen in de Roerstreek en de leden hebben daarbij een schat aan gegevens -letterlijk – naar boven gehaald. Op haar terrein heeft de werkgroep baanbrekend werk verricht, dat ook meer dan eens landelijk respect heeft afgedwongen.Posted in: algemeen, roerdalen