By maart 7, 2014 2:01 pm Lees verder →

www.roerdaljournaal.nl : Recept: bouillon-soep (foto), ook als basis voor fijne groentesoep en heerlijke tomatensoep

Roerdalen – Voor de liefhebbers de komende tijd bereiden we als Roerdal Jouraal enkele snelle soepen voor.

Ingrediënten
2 middelgrote uien
2 kruidnagels
1 stuk schenkel (of 1 bakje soepvlees) (ongeveer 4-5 ons)
2 teentjes knoflook, ongepeld
2 winterwortels (plm 500 g), in grove stukken
1 dikke prei, in dikke stukken
4 stengels bleekselderij, in grove stukken
2 blaadjes laurier
3 eetlepels Japanse sojasaus (of maggi of 1 goud maggiblokje)
Materialen
schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes
Bereiden
. Steek de kruidnagels in de uien. Doe het soepvlees met de uien, knoflook, winterpeen, prei, bleekselderij, laurier en de sojasaus (of maggi) in een soeppan. Schenk er koud water (circa 1 liter) bij tot alle ingrediënten onder water staan. Voeg zout en (eventueel versgemalen) peper naar smaak toe. Breng het water onder voortdurend roeren aan de kook. Stop met roeren zodra de bouillon begint te koken. Leg de deksel schuin op de pan, draai het vuur laag en laat de bouillon ongeveer twee uur trekken (allerlaagste vlam) terwijl hij zachtjes doorkookt. Langer mag ook: hoe langer de bouillon trekt, hoe voller de smaak is. Leg een schone theedoek in een vergiet en zet dat boven een grote pan. Zeef de bouillon door hem voorzichtig in het vergiet te schenken. Dit laatste – het zeven dus – is niet strikt noodzakelijk. En u kunt de eetbare groenten uit de soep ook eten. Voorts: sommigen kiezen ervoor om in plaats van bleekselderie een kwart knolselderie te nemen en laten eventueel de knoflook achterwege.
Tip

Bouillon is de basis voor alle soepen. Als je niet veel tijd hebt, biedt een blokje of een potje natuurlijk uitkomst. Maar je kunt ook zelf zo een mooie, smaakvolle bouillon trekken.

Groentesoep. Het klassieke recept voor groentesoep is eenvoudig: breng een halve liter zelfgemaakte bouillon aan de kook. Doe er 125 gram gesneden prei, wortel, bloemkool, sperziebonen, een hand vermicelli en rauwe gehaktballetjes bij.
Eventueel, niet noodzakelijk: Een oosters tintje krijg je door oesterzwammen, een blokje gember en tofu mee te laten koken. Maak het af met een scheutje sojasaus.

Tomatensoep. Breng 1 kilo gehalveerde tomaten, 1 gesnipperde ui, 1 laurierblad en wat gedroogde tijm aan de kook in een liter bouillon. Laat 20 minuten koken, haal het laurierblad eruit en pureer de soep met een staafmixer. Garneer met verse basilicum. Lekker met een scheutje room!



Posted in: recept, roerdalen