By februari 19, 2014 11:01 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Voor carnaval een recept: zelfgemaakte erwtensoep van spliterwten: snel en eenvoudig klaar en…heel lekker!

Roerdalen – Wat is lekkerder in deze winterse tijd als een bord zelfgemeekte erwtensoep met pannenkoek. Pannenkoeken kun je zelf bakken (via bijv. Koopmans Pannenkoekenmeel – heel eenvoudig) of kant en klaar kopen en de erwtensoep is kinderlijk eenvoudig te maken.

Bereidingstijd soep: anderhalf tot drie uur.

Ingrediënten voor ongeveer 3,25 liter soep (6-12 personen)

Neem 2,5 liter koud water in een pan.
een pak ( 500 gram) spliterwten

1 hamschijf of 500 gram, spareribs, (of een hiel)
1 rookworst
2 uien

2 preien
1/3 knolselderie

(of in plaats van rei en knolselerij kant en klaar soepgroen – circa 300 gram of iets meer)

2 of 3 aardappelen
2 maggieblokken (goud even of kippen mag ook)
peper en zout naar smaak

(zwartbrood en eventueel katenspek in plakjes)
Bereiding
Breng ruim 2,5 liter water aan de kook, doe de erwten erin (ze hoeven niet te weken!) , met hamschijf, of spareribs of hiel end e twee grote maggiblokken (bijv goud) . Breng alles aan de kook.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten: snijd de schil van de knolselderie en doe die in grove stukken met de prei bij de soep (alles eerst afgespoeld onder de kraan) Schil de uien en snipper ze grof in de soep.
Laat zachtjes pruttelen en roer af en toe : anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken).
Haal het vlees uit de pan, verwijder botten botjes en snijd het fijn. Doe het vlees terug in de pan. Op het laatst wordt eventueel de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje) en eventueel in schijfjes gesneden. Proef op smaak en maak af met peper en zout.
De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan en ze wordt dikker. Kook eventueel twee toe drie aardappels mee in het laatste half uur ( van de drie uur)
Er zijn mensen die de soep door een passe-vite doen of met een stamper/mixer klein maken. Dat kan maar hoeft niet. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen.
Heerlijk met pannenkoek en nog lekkerder als je er zwartbrood met katenspek bij serveert (eventueel op het spek wat mosterd). Smakelijk!
Hebt u een lekker recept: stuur het naar [email protected] en laat anderen er ook van genieten…Posted in: recept, roerdalen