BeleggersBarometer
Beleggersvertrouwen ongewijzigd ● Economie en eigen beleggingsportefeuille blijven bron van zorg

Roerdalen _- Begin augustus f2022 – Het vertrouwen van beleggers is deze maand gelijk gebleven, maar bevindt zich nog steeds op een relatief laag niveau. De inflatie en een negatief rendement op de beleggingsportefeuille zorgen voor een blijvend negatief sentiment.

Beleggers hebben net zo veel – of net zo weinig – vertrouwen in de beurs als vorige maand. Blijvende onzekerheid over de economie, dalende beurskoersen en hierdoor in veel gevallen een negatief rendement op de eigen beleggingsportefeuille, leiden tot een stand van 69.
De komende drie maanden ziet men de meeste beleggingskansen in de Verenigde Staten. Beleggen in Nederland en de rest van Europa wordt een stuk minder kansrijk geacht dan drie maanden geleden.


Ten opzichte van april dit jaar, lijken beleggers hun belegde geld nu wat langer vast te willen houden. Meer beleggers hebben een beleggingshorizon van vijf tot tien jaar (37% vs. 29%), terwijl een beleggingshorizon van een tot vijf jaar minder vaak voorkomt (17% vs. 25%).

De helft van de beleggers vindt het belangrijk om te weten hoe duurzaam hun beleggingen zijn. En als de informatie daarover zou tegenvallen, zou 71% van deze groep overstappen op duurzamere beleggingen. Eveneens de helft vindt het van belang dat de bank of broker bij wie ze beleggen zelf ook duurzaam is.

De ING BeleggersBarometer
Sinds november 2002 peilt ING het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de BeleggersBarometer. Dit instrument is door ING ontwikkeld en bepaalt met 9 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. De index loopt van 0 ‘zeer pessimistisch’, via 100 ‘neutraal’ tot het maximum van 200 ‘zeer optimistisch’. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Blauw Research. Dat ondervraagt maandelijks via een representatieve steekproef ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers. Elke maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen