Wat begonnen was met overleg tussen ambtenaren, eindigde vannacht met een politiek marathonoverleg van de 4 coalitiepartijen gedurende bijna tien uur in het Catshuis. “Ik heb geconstateerd dat de voorstellen van het kabinet echt op steun kunnen rekenen van de vier dragende partijen van dit kabinet”, zei premier Dick Schoof rond vier uur ‘s nachts na afloop.
“Het is gewoon een ingewikkeld onderwerp. Daarom heeft het zo lang geduurd. Het gaat echt om iets. Daar moet je dan ook de tijd voor nemen.” De begroting wordt vrijdag in de wekelijkse ministerraad officieel goedgekeurd.
De coalitiepartijen zaten sinds half augustus aan de onderhandelingstafel over de begroting. Toen publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) de zogeheten Concept Macro Economische Verkenning 2025. Dat is simpel gezegd een stevig berekende voorspelling van de Nederlandse economie van volgend jaar en verder – en dus het vooruitzicht van hoeveel miljarden het kabinet kan gaan uitgeven.
Erg rooskleurig zag die het er niet uit voor de komende jaren. Het CPB verwacht namelijk dat de overheidsfinanciën zullen verslechteren. De uitgaven stijgen harder dan de inkomsten, waardoor het begrotingstekort verder oploopt. Een paar financiële tegenvallers in het landelijke huishoudboekje waren al bekend. Bovendien wist het kabinet al dat het geen buffer zou hebben voor eventuele nieuwe tegenvallers. Dan zou er dus moeten worden bezuinigd.
Dat het krap zou gaan worden, heeft onder meer te maken met de toegenomen uitgaven aan sociale zekerheid en zorg. Maar ook omdat de overheid beleggers moet compenseren als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad over zogeheten box 3. Verder is de verkoop van het Duitse deel van staatsbedrijf TenneT mislukt.
Ook gaat het kabinet meer gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal compenseren en zijn er nog de uitgaven voor Oekraïne. Het werd dus puzzelen voor het kabinet.
In 2026 loopt het begrotingstekort op tot 3,3 procent van het bbp. Strikt genomen is dat boven de 3 procentnorm die de EU sinds jaar en dag aan de lidstaten stelt. Die grens wordt door NSC en vooral door de VVD bewaakt.
Dit kabinet wil graag aan het eind van de regeerperiode in 2028 een tekort van 2,7 procent achterlaten, was het voornemen. Zo worden de Brusselse regels uiteindelijk alsnog gerespecteerd. De VVD heeft expliciet in het hoofdlijnenakkoord laten opnemen dat er extra bezuinigingen komen als die grens wordt overschreden.
Verstuurd vanaf mijn iPhone