By juli 3, 2014 5:50 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Educatieproject 70 jaar Limburg bevrijd

Roerdalen /Maastricht – Hoe is het om in een oorlog te leven?, Is altijd duidelijk wat goed of fout is?, Hoe ga je om met vriendschap, vertrouwen en verraad? Deze vragen en meer vormen de basis van het educatieproject 70 jaar bevrijding van Limburg in combinatie met de boekverfilming van ‘Oorlogsgeheimen’ van Jacques Vriens. De Provincie Limburg honoreert dit initiatief van de Limburgse bibliotheken met een bijdrage van € 74.000,- uit het budget bibliotheekvernieuwing.

Wedstrijd
Om de viering van 70 jaar bevrijding in combinatie met de boekverfilming ‘Oorlogsgeheimen’ op een onderhoudende manier bij de jeugd onder de aandacht te brengen wordt door en in alle Limburgse bibliotheken van 5 juli t/m 30 augustus 2014 een wedstrijd gehouden voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 5 t/m 8). De wedstrijd bestaat uit diverse vragen over ‘Oorlogsgeheimen’ en historische feiten over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast krijgen kinderen de gelegenheid om in antwoord op een open vraag hun creativiteit aan te boren: deze vraag is van doorslaggevend belang voor de keuze van de jury onder leiding van Jacques Vriens. De eerste prijs is een meet&greet met de cast van de film en de schrijver plus een speciaal ‘Oorlogsgeheimen’-pakket.

Promotie
Jacques Vriens, vorig jaar gekozen als eerste Kinder­boekenambassadeur in Nederland, geeft de promotie van kinder-en jeugdboeken een herkenbaar gezicht en draagt de boodschap uit dat (voor)lezen een verschil kan maken in het leven van jonge mensen. Voor de uitvoering wordt nauw samengewerkt met Young Crowds uit Amstelveen, die voor ‘Oorlogsgeheimen’ ook landelijk het educatief programma voor basis- en voortgezet onderwijs verzorgt.

“Herkenbaar, Limburgs en spannend. Jacques Vriens ‘Oorlogsgeheimen’ is in dit jaar waarin het 70 jaar geleden is dat de bevrijding van Nederland in Limburg begonnen is, heel geschikt voor dit project waar de Limburgse gemeenten en basisbibliotheken een prominente positie in hebben.” aldus gedeputeerde Ger Koopmans.
Woensdag 2 juli heeft de officiële aftrap in Centre Ceramique Maastricht plaatsgevonden. De feestelijke prijsuitreiking vindt medio september plaats.Posted in: roerdalen