pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 27, 2018 9:00 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: foutieve verekeningen voorschot energie

Roerdalen – Op de site van de Vastelastenbond signaleert www.roerdaljournaal.nl foutieve berekeningen energie: Nuon: verhoging termijnbedrag 2019 verkeerd ( uitgebreid op het Roerdaljournaal.nl)

Op Social Media gaat het los en ook bij de Vastelastenbond staat de telefoon roodgloeiend. Energieleveranciers Nuon, vandeBron en Eneco communiceren gigantische verhogingen van het termijnbedrag voor 2019. Waar komen deze krankzinnige verhogingen vandaan? En wat kunt u doen?

Uitzinnige stijging termijnbedrag

Veel klanten ontvingen de afgelopen dagen een brief of e-mail met de mededeling dat het termijnbedrag voor 2019 uit voorzorg wordt aangepast. Er worden soms verhogingen van 30% tot 40% doorgevoerd. Bizar en een flinke tekortkoming vanuit de leverancier, vindt de Vastelastenbond:

Vereniging de Vastelastenbond ging op onderzoek uit en constateerde de volgende fouten:

Overheidsheffingen worden gebruikt als excuus
Berekening op basis van verkeerd energieverbruik
Gemiddelde van het historisch verbruik van de afgelopen 3 jaar
Opbrengst zonnepanelen niet meegenomen
Foutieve parameter/formule (Nuon)
De brief van Nuon staat vol met mogelijke redenen, maar het wordt niet duidelijk wat de daadwerkelijke reden is voor deze verhoging. We namen contact op met Nuon en Vandebron voor uitleg.

“We kunnen er niet omheen dat de energierekening in 2019 duurder wordt, maar dergelijke verhogingen zijn absurd.”

Overheidsheffingen worden gebruikt als excuus

Nuon vermeldt in haar brief dat de verhoging tot stand komt doordat de netwerkkosten, overheidsheffingen voor stroom en de overheidsheffingen voor gas zijn gestegen. De overheidsheffingen bestaan uit energiebelastingen en ODE (Opslag Duurzame energie). Beide belastingen gaan inderdaad in 2019 omhoog. De energiebelasting en ODE betaalt u per kWh en per m3 en is daardoor afhankelijk van uw verbruik.

Bij een verbruik van 2200 kWh en 900 m3 gaat u op jaarbasis € 61,26 meer betalen aan overheidsheffingen (energiebelasting en ODE)
Bij een verbruik van 2750 kWh en 1300 m3 gaat u op jaarbasis € 88,86 meer betalen aan overheidsheffingen (energiebelasting en ODE)
Termijnbedrag moet ca. € 15,- € 25,- omhoog

Daarnaast stijgen ook de netwerkkosten en de gasprijs. De gasprijs is afhankelijk van het energieverbruik en zal ook voor een stijging van de energiekosten zorgen. Consumenten betalen gemiddeld € 8,- tot €10,- op jaarbasis meer aan netwerkkosten.

2750 kWh en 1300 m3

Stijgingen 2019

Energiebelastingen en ODE

€ 88,86

Netwerkkosten Enexis

€ 8,0857

Gasprijs* (gem. stijging van 0,090 per m3)

€ 117,00

Vermindering energiebelasting

€ 61,71

Totale stijging op jaarbasis

€ 275,65

Een verhoging van het termijnbedrag tussen € 15 tot € 25,- per maand moet voor de meeste huishoudens volstaan.

Wilt u een persoonlijke berekening? Neem dan even contact op met de Vastelastenbond op 040-7200200.

Berekening op basis van verkeerd energieverbruik

Bij het berekenen van een termijnbedrag maken de meeste energieleveranciers gebruik van het historisch verbruik van de afgelopen drie jaar van de woning. Het gemiddelde daarvan wordt gebruikt in de berekening voor het termijnbedrag. Dat roept vaak al vraagtekens op. Ook wordt de opbrengst zonnepanelen niet meegenomen. Hierdoor zijn de afwijkingen nog groter. Kijk daarom altijd goed naar het verbruik (stroom en gas) dat als basis wordt gebruikt voor de berekening. Wijkt dit erg af van het afgelopen jaar? Trek dan even aan de bel en vraag een herberekening aan.

Reactie NUON: Vereniging de Vastelastenbond belde met energieleverancier NUON. Een foutieve parameter is de schuldige. Er wordt aangegeven dat er een verkeerde formule is gebruikt voor de berekening en hierdoor is er een verkeerde berichtgeving naar de klant gestuurd. In de meeste gevallen is de berekening ongunstig voor de klant. Sommige klanten met een laag verbruik hebben juist geen bericht ontvangen. Nuon wilt niet laten weten hoeveel mensen er de dupe zijn van deze rekenfout. Het is ook nog niet bekend of de energieleveranciers proactief actie gaat ondernemen. Klanten van Nuon wordt geadviseerd zelf contact op te nemen om het maandbedrag bij te laten stellen.

Reactie Vandebron: Ook Vandebron geeft aan dat er een aantal dingen niet soepel zijn verlopen en de communicatie rondom de verhoging beter kan. Hier wordt niet een verkeerde parameter maar het basisverbruik als fout geconstateerd. In het geval van meneer Kooij is de vermindering van de zonnepanelen niet meegenomen in het termijnbedrag. Hierdoor krijgt de klant een vertekend beeld. Vandebron geeft aan dat men het voorschotbedrag op de persoonlijke pagina kan aanpassen. Het is momenteel erg druk op de klantenservice door deze fout en de energieleverancier raadt klanten aan om zelf actie te ondernemen.

Bent u ook de dupe? Blijf niet afwachten en onderneem zelf actie.

Voorbeelden klachten:

Meneer Kooij heeft zonnepanelen en heeft in 2018 ruim 700 KWh opgewekt. Zijn verbruik is dus afgenomen. Toch communiceert Vandebron een verhoging van € 68,- per maand. Er gaat hier duidelijk iets mis. Vandebron heeft de zonnepanelen niet meegenomen in de berekening en wederom een berekening gemaakt op basis van het historische verbruik i.p.v. het recente verbruik.
Mevrouw van Gestel ontving een brief van Nuon. Haar maandbedrag stijgt van € 167,00 naar €233,00 per maand. De uitleg die Nuon in de brief geeft slaat kant nog wal. Er wordt gerefereerd naar de belastingstijging, maar ook het verwachte energieverbruik wordt genoemd. Deze past niet meer in de lijn der verwachting, maar haar daadwerkelijke verbruik wordt niet in de brief vermeld. Daar wordt een gemiddeld verbruik als voorbeeld gebruikt.
De heer Smits uit Kapelle aan de IJssel zit bij Eneco en betaalde in 2018 € 102,- per maand voor stroom en gas. Eneco voerde een verhoging door en dat resulteert in een maandbedrag van € 141,-
Share thisShare thisPosted in: algemeen, roerdalen