By juni 2, 2014 12:13 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl : Hij is 76 en slecht ter been: Spaanse koning treedt af

Roerdalen – De Spaanse koning Juan Carlos treedt af. De reden van zijn aftreden is van persoonlijke aard en heeft waarschijnlijk met zijn gezondheid en leeftijd te maken. De 46-jarige kroonprins Felipe is het derde kind van Carlos, nadat hij eerst twee dochters had gekregen. In Spanje is het gebruikelijk dat mannelijke troonopvolgers voorrang krijgen.

In 2004 is Filpe getrouwd met journalist Letizia Ortiz. Samen hebben ze twee dochters.

Carlos is sinds 1975 koning van Spanje. Hij speelde een belangrijke rol in het vormen van een nieuwe democratie in het land, na tientallen jaren militaire dictatuur.

De laatste jaren heeft de 76-jarige Carlos steeds vaker gezondheidsproblemen. In achttien maanden tijd heeft de konjng vijf operaties gehad. Hij heeft een heupprothes en loopt in het openbaar met krukken of een wandelstok.

Ook is het koningshuis verwikkeld in enkele schandalen. Zo loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar zijn dochter Christina en haar man Inaki Urdangarin wegens financiële malversaties.

Wanneer precies de troonswisseling plaats gaat vinden, is nog niet bekend omdat de wet moet worden aangepast.Posted in: roerdalen