Roerdalen –
Roerdaljournaal verneemt:
Nederlanders die een inkomen hebben dat in box 3 valt, moeten dit in de belastingaangifte over het afgelopen jaar voorlopig nog op de oude manier invullen. Dit ondanks een uitspraak van de Hoge Raad, waarin de rechter gehakt maakt van de regels. De fiscus meldt wel voorlopig geen definitieve aanslag op te leggen. Ook is duidelijk dat veel Nederlanders al op de eerste dag aangifte doen, want de website van de Belastingdienst is tijdelijk niet bereikbaar.
Vanaf dinsdag moeten ruim acht miljoen particulieren en ondernemers weer belastingaangifte doen over het afgelopen jaar. Een heikel punt daarin is box 3, waarin inkomsten uit bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen vallen.
De fiscus ging tot vorig jaar uit van een fictief rendement uit bijvoorbeeld sparen en beleggen. Maar volgens velen was dat fictieve rendement veel te hoog. Hierdoor betaalden veel mensen meer belasting dan wanneer hun werkelijke inkomsten uit sparen en beleggen zouden zijn belast. Ze stapten naar de rechter en die gaf de bezwaarmakers eind vorig jaar gelijk.Zie ook: Wie krijgt straks de rekening voor te veel betaalde spaarbelasting?
In mei meer duidelijkheid
Het nieuwe kabinet weet nog niet hoe het moet omgaan met die rechterlijke uitspraak. Daarover moet in mei duidelijkheid komen. Maar de fiscus wil daar niet op wachten. Nederlanders met een inkomen in box 3 – dat zijn er volgens schattingen zo’n twee miljoen – moeten daarom nu toch al aangifte doen, en volgens de oude regels.
Als straks duidelijk is hoe het kabinet omgaat met de uitspraak van de Hoge Raad, wordt bepaald hoeveel belasting de spaarders en beleggers werkelijk moeten betalen. Daarna volgt pas een definitieve aanslag. Ook bij de voorlopige aanslag voor 2022 wordt nog geen rekening gehouden met de rechterlijke uitspraak.Zie ook: Kabinet vreest dat vonnis Hoge Raad rond box 3-heffing miljarden zal kosten
Fiscus worstelt met personeelstekort
De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Veel mensen die voor 1 april aangifte doen, krijgen uiterlijk eind juni te horen hoe hoog de definitieve aanslag wordt.
Wie vragen over de aangifte heeft, kan terecht bij de Belastingtelefoon. De fiscus waarschuwt wel dat het moeilijk is om genoeg geschikt personeel te vinden. Daardoor kunnen de telefonische wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.
De Belastingdienst vult van tevoren al veel gegevens van belastingbetalers in. Toch raadt de dienst aan om de al ingevulde gegevens goed te controleren, onder meer als het gaat om het eigen huis. Veel Nederlanders hebben de afgelopen tijd hun hypotheek overgesloten, wat gevolgen heeft voor de belastingaangifte.
Website Belastingdienst niet bereikbaar
Velen willen meteen op dinsdag al aangifte doen. De website van de fiscus was daardoor niet of moeilijk bereikbaar. Volgens het ministerie van Financiën is er geen storing, maar is de maximale capaciteit van het aantal bezoekers bereikt. Tot het middaguur zijn al 200.000 aangiftes ingediend, meldt de dienst
Mensen die proberen in te loggen, maar bij wie dat niet lukt, zien de tekst: “Mijn Belastingdienst is tijdelijk niet bereikbaar. Dit komt doordat het maximale aantal mensen is ingelogd. Wij vragen u om later terug te komen. Onze excuses voor het ongemak.” De fiscus raadt mensen aan om in de avond aangifte te doen en verwacht dat de drukte de komende dagen afneemt.
Vorig jaar waren er in de eerste dagen van maart veelvuldig problemen bij de Belastingdienst. Mensen kregen uiteindelijk een week langer de tijd om de aangifte te doen.