pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 18, 2019 8:04 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Kerst-Nieuwjaars-Kwis 2019/2020 ( ronde 2) met weer interessante opgaven – Doe mee!

Posterholt – Hier is de tweede en tevens laatste ronde van de Kerst-Nieuwjaarskwis 2019-2020 in en van het Roerdaljournaal.nl
Het zijn algemene, lokale en historische vragen. Verdeeld over twee weken: u mag uw oplossing per week of per twee weken insturen. Er zijn boekjes/boeken als prijzen.

Bij meerdere goede oplossingen beslist het lot. Over de uitslag en de winnaars kan niet gecorrespondeerd worden.

Het is een Kwis met meerkeuze-antwoorden waarvan er telkens maar één goed is. Per adres mag een oplossing ingestuurd worden: maar elk adres heeft 3 kansen: per ronde telkens een en een gezamenlijk.De uitslag wordt in januari bekend gemaakt. Deel 2 start bij vraag 16.

Ronde 2

16. Als er sprake is van ‘een slag hout’ dan wordt bedoeld: a.een kleine houtopslag, b.hout dat nog in de boom hangt, c. een bosperceel, d. een omvangrijke hoeveelheid pas gekapt hout.

17. Huub Schmitz uit Posterholt heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt als amateurarcheoloog voor de Roerstreek. Hij heeft daarbij ook een een bijzondere schat ontdekt: een hoeveelheid munten in goud en zilver uit de oudheid. Waar heeft hij die aangetroffen? a. bij de Leygraaf, b. bij de Roer. c. bij de Vlootbeek. d. bij het Elfenmeer.


18. Een fotovraag. Een bijzonder gezelschap: voormannen uit het culturele verenigingsleven in Posterholt uit het verleden staan op deze foto. De plaat wordt “gedomineerd” door een aantal personen, familie van elkaar uiteraard, met dezelfde achternaam. Welke naam is dat? a.Meijers, b. Willlems, c. Smeets, d. Schmitz

19. Ergens op de wereld bestaat de zogeheten Posterholtstraat. Als een dankbare herinnering. In welke plaats ligt die straat? a.In het Duitse Bad Endbach, waarmee Posterholt jarenlang vriendschapsbanden onderhouden heeft, b. St.Odilienberg, c. Susteren,. d. Vlodrop.

20. We geven een aantal getallen in een reeks, die – na goed bestuderen – een verband met elkaar hebben: De vraag is welk getal staat op de plek van het vraagteken: 2-5-9-14-?-27-35-44 Is dat: a.22, b. 19, c.23, d.20


21. Een fotovraag: foto toont een Posterholtenaar die een bekend lied/gedicht heeft geschreven en wel “zien durpke aan ’t Vloat”. Wie is deze Posterholtenaar? a. Pierke Claessen, b. Jules Geradts, c. Jozef Jorissen d. Pierke Braun.

22. Wat betekent de uitdrukking: “hae sjtóng wie eine huisjenderm”.
Hij was : a. verbaasd, b. ziekelijk , c. Zich van geen kwaad bewust, d. voor schut

23. Dank zij hem zijn er veel oude beelden van Postert bewaard gebleven. Deze Posterse pastoor had een bijzondere hobby: hij filmde graag Posterse gebeurtenissen: van kampioenschappen bij de handbalclub tot carnavalsoptochten enz. Wat was de naam van deze geestelijke tevens fervent cineast: A. Rongen. b. Kesels, c. Rijken, d. Wevers.

24. Welke vereniging hoorde niet thuis in dit rijtje; HCP, ONA, PSV’35, RKSNA
a. RKSNA, b. HCP, c. ONA, d. PSV’35

25. Harmonie Wilhelmina uit Posterholt heeft onder leiding van deze dirigent ooit de hoogste score op een bondsconcours behaald: (333,5 punt in de superieure afdeling). Welke dirigent is dat geweest? a. Dominique Schreurs, b. Stevens Walker, .Jo Cober, d. Guido Swelsen.


26. Foto-vraag. Hij drukt hier als voorzitter de hand van een bondsfunctionaris. Hij was voorzitter van de zeer succesvolle Posterse handbalclub en politicus (oa wethouder) wie wordt hier bedoeld? a. Ger Heemels, b. Jan Bakkes, c. Willem Verschuren, d. J. Veelen


27. Onder meer Jan Boeren en Marlie Huskens uit Posterholt zetten zich al jaren in voor het behoud van een bijzondere vlinder: het uiterst zeldzame donker pimpernelblauwtje ( foto: een parend paartje) De vlinder komt in Nederland alleen in Posterholt voor vanwege een bepaald uniek leefgebied, zo weet de Vlinderstichting. (en later ook in een Duits aanpalend grensgebied, zo bleek later) zulks ook omdat de combinatie met een ander dier alleen daar voorkomt en een ideale leefomgeving schept en als voedsel dient! Welk diertje a. larven van een mug, b. een bepaald soort mier, c. de eitjes van een bepaald bij , d. een bijzonder soort mos.

28.Oorlogsgeweld verwoestte in januari 1945 ook de Matthiaskerk die op het huidige Marktplein stond. Wie redde op het laatste moment veel kostbaarheden uit de kerk.
a. molenaar Sjang Verbeek, b. koster Leo Smets, c. pastoor Lucassen, d. kerkmeester Puil Geraeds

29. Wat betekent het Posters woord ungere ? a. onder andere, b. besluiten, c. (kort) (middag) slaapje houden, d. iemand uitschelden.

30. Tot slot een gemakkelijke vraag: als je denkt aan onze gemeentelijke gehuchten anno 2019!; wat hoort er dan niet bij: a. Hingen, b. Holst, c. Koezoep, d. Reutje.

Uw Oplossing inzenden als volgt : 1 a, 2 b enz met vermelding rond 1 jf 2 if beide, verder : leeftijd, naam en adres (niet vergeten in de mail) sturen (of in de brievenbus Cube Computers, Hoofdstraat 83 stoppen), voor 30 dec naar: [email protected], of in brievenbus stoppen van Cube Computers, Hoofdstraat 83, Posterholt. Zet op de envelop in de linkerbovenhoek:
Kerst-Nieuwjaars Kwis.

Veel succes!

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans.)

///-///

Verstuurd vanaf mijn iPhonePosted in: algemeen, gedicht, roerdalen