pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By februari 27, 2020 2:42 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Komend weekeinde: Roermond herdenkt en viert 75 jaar vrijheid

Roermond- Op zondag 1 maart 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Roermond en de toenmalige gemeenten Maasniel, Herten en Swalmen werden bevrijd van Nazi-Duitsland. Hier wordt komend weekend uitgebreid bij stilgestaan.

Roermond herdenkt en viert Roermond 75 jaar vrijheid met onder meer op zondag 1 maart een optocht met muziek en oude legervoertuigen en een herdenkingsbijeenkomst met Gé Reinders, Ylka Kolken, Margriet Laumen en de Fanfare Onze Lieve Vrouw in ’t Zand in de Sint Christoffelkathedraal.
Tot en met 5 mei worden er tal van activiteiten georganiseerd. Bekijk hieronder het volledige programma.

Programma 75 jaar bevrijding in Roermond
Tot en met 23 augustus: tentoonstelling Frontstad Roermond
Onthulling monument ter nagedachtenis van de Britse militair Richard Sydney Huitt op 20 februari
28 februari: Freedom Fest! in de ECI cultuurfabriek
29 februari: Freedom Fest! in de ECI cultuurfabriek
1 maart: Dag van de bevrijding
Het verhaal van de bevrijding
Generaal-majoor John B. Anderson stond aan het hoofd van de Amerikaanse troepen die Roermond op 1 maart 1945 hebben bevrijd. In de vroege ochtend van 1 maart 1945 trok de eerste Amerikaanse verkenner, Vincent von Henke, de stad binnen over de brokstukken van de Roerbrug op de Maastrichterweg. De Amerikanen troffen een ontvolkte en verwoeste stad aan.
Lees hier het volledige verhaal over de bevrijding van Roermond.

App met oorlogsmonumenten in Roermond
Op 1 maart 1995 verscheen op initiatief van de Roermondse Vrouwenraad het boekje “Stille getuigen……” Een fotografische weergave langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Roermond. Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid in 2020 is dit boekje opnieuw uitgegeven. Niet in boekvorm maar in de vorm van een App ‘ oorlogsmonumenten Roermond’. De app is gemaakt door vier scholieren van BC Schöndeln in Roermond: Jip van Hoef, Bas Meuwissen, Stef Halmans en Koen van Dooren. Op een eigentijdse manier hebben zij de oorlogsmonumenten in Roermond, Maasniel, Herten en Swalmen in beeld gebracht en beschreven. De app oorlogsmonumenten in Roermond is op 1 maart gratis beschikbaar in de iOS App Store en via de Google Play Store onder de naam “oorlogsmonumenten Roermond”.

Meer informatie
Onderstaande links van websites van landelijke en internationale organisaties geven meer informatie over activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding en de Tweede Wereldoorlog.

www.4en5mei.nl
www.75jaarbevrijdinglimburg.nl
www.limburgherdenkt.nl
www.liberationroute.nl
www.europeremembers.com
www.tweedewereldoorlog.nl
www.vfonds.nl
www.freedomfest.nlPosted in: algemeen, roermond