By juni 6, 2014 3:16 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Kwartier in felle zon is soms al teveel: tropische hitte dit weekeinde: let op de zonkracht van boven de 7…!

Roerdalen – Er wordt een tropische hitte verwacht en dus flessen water mee en zonnecrème factor 30 binnen handbereik. Zo luidt het dringend advies aan festivalgangers, zonaanbidders, pretparkbezoekers en andere dagjesmensen die er dit tropische pinksterweekeinde 2014 op uit trekken.

„Met temperaturen van ver boven de dertig graden en een zonkracht die dit jaar voor het eerst boven de zeven uitkomt, is het oppassen geblazen en belangrijk goed voorbereid de deur uit te gaan. Wanneer je een kwartiertje in de zon staat zonder bescherming kan het al gebeuren dat je verbrandt”, waarschuwt Harold Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
„De huid is nog niet gewend aan de volle zon en daarom moet je echt goed smeren en beschermende kleding dragen. Een T-shirtje kan al voldoende zijn om te voorkomen dat je ernstig verbrandt”, meent Wychgel. „Ga ook niet zonder water op pad, want als je bijvoorbeeld in een file vast komt te staan, is het van belang te blijven drinken.”
Tegelijkertijd waarschuwt de Reddingsbrigade Nederland strandgangers dit weekend voor koud ’pinksterwater’. „Het water heeft nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp”, aldus een woordvoerder van de hulpdienst. De brigade heeft verschillende tips om problemen te voorkomen. Blijf vooral niet te lang in het water om de kans op onderkoeling te verkleinen. Ook adviseert de hulpdienst tijdens het watersporten een t-shirt of wetsuit te dragen.
Doordat Nederland dit weekeinde massaal het strand op zoekt zullen er flink wat files ontstaan
Vandaag is het al druk op de weg. „Zo’n 800.000 Nederlanders gaan op een korte vakantie en ongeveer een half miljoen toeristen worden vanuit het buitenland bij ons verwacht”, meldt het Nederland Bureau voor Toerisme

De ANWB-zegesman: Vergeleken met vorig jaar gaan er dit jaar zo’n 150.000 Nederlanders meer op vakantie. Vorig jaar viel Pinksteren vroeg en was het behoorlijk fris voor de tijd van het jaar. Maar daar is nu met tropische waarden van boven de dertig graden geen sprake van”.
De ANWB waarschuwt kampeerders niet op de bonnefooi af te reizen. „De meeste campings in ons land, en vooral aan de kust, zitten vol”.
Ook vakantieparken boeren goed. Landal Greenparks zegt dat haar terreinen in Zeeland, Enkhuizen en de Waddeneilanden compleet zijn volgeboekt. „Voor de toeristische sector is het een geweldig weekeinde. Dat is goed, want rond Pinksteren wordt er ruim 80 miljoen euro door vakantiegangers in eigen land besteed, terwijl de buitenlanders nog eens tientallen miljoenen extra in het laatje brengen.”
Files
De ANWB verwacht vanmiddag al vanaf 15.00 uur de eerste files al richting de Veluwe op A1, A28 en A50, rond Arnhem/Nijmegen en naar het zuiden (A2 en A27).OP tweede pinksterdag wordt het normaal gesproken vanaf het middaguur drukker, echter bij dit mooie weer blijft iedereen wat langer keren de meeste vakantiegangers pas aan het eind van de middag huiswaar, zo verwacht de ANWB.Posted in: roerdalen