pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 5, 2020 9:05 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Na volgend jaar: nieuw systeem afvalinzameling Roerdalen; ook papiercontainers en vaker plastic ophalen

Roerdalen – Het college van B&W van Roerdalen heeft een besluit genomen over een nieuwe manier van afvalinzameling. Met de nieuwe werkwijze, die in 2022 wordt ingevoerd, hoopt de gemeente de hoeveelheid restafval terug te dringen. Dit is nodig omdat de kosten van het inzamelen en verwerken van restafval steeds hoger worden. In december neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de afvalinzameling in Roerdalen.
Inzameling restafval
De gemeente wil de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar graag verlagen van 147 kg nu naar 80 kg in 2025. Dit is vastgelegd in de Beleidsvisie Afval 2020-2023. De nieuwe manier van afvalinzameling moet hiervoor gaan zorgen. In het voorstel van het college van B&W staat dat elk huishouden in Roerdalen een bedrag gaat betalen per lediging van de restcontainer. Bovendien wordt het restafval minder vaak opgehaald. Het vastrecht, het vaste bedrag dat inwoners betalen voor de verwerking van huishoudelijk afval, gaat omlaag. Portefeuillehouder Jan Smits: “Inwoners die beter afval scheiden, zijn straks goedkoper uit dan inwoners met meer restafval. We hopen dat zij daardoor meer afval gaan scheiden. Door goed te scheiden, zorgen we er samen voor dat de kostenstijging beperkt blijft.”
Andere veranderingen
Alle huishoudens in Roerdalen krijgen voortaan een gft-container, ook huishoudens die er nu geen hebben. Ook worden de PMD-zakken vaker opgehaald. Tot slot krijgen alle huishoudens de mogelijkheid om een papiercontainer aan te vragen. Volgens Jan Smits heeft de gemeente ook oog voor kwetsbare mensen en gezinnen. “Mensen die incontinentiemateriaal of luiers gebruiken, hebben buiten hun schuld om vaak veel afval en dus hogere kosten. Voor hen gaan we speciale voorzieningen treffen.”
Belangrijke stem inwoners
Inwoners hadden een belangrijke stem in het voorstel voor afvalinzameling. Eind 2019 dachten bijna 500 inwoners hierover mee via het Inwonerspanel Roerdalen. Verder organiseerde de gemeente in augustus en september een Afvaltour. Jan Smits ging toen in alle dorpen met inwoners in gesprek over afval. Ook konden inwoners hun mening via Facebook en e-mail aan de gemeente doorgeven. Dit alles leverde meer dan 200 reacties op. Daarnaast dacht een raadswerkgroep mee over het voorstel. In december neemt de gemeenteraad van Roerdalen een definitief besluit over de nieuwe manier van afvalinzameling vanaf 2022.Posted in: algemeen, roerdalen