pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 15, 2014 7:35 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl : Nobelprijs : hoeveel voordeel brengt de Led-lamp?

image
Roerdalen – De Nobelprijs voor Natuurkunde is dit jaar naar drie Japanners gegaan zoals u in het Roerdal Journaal eerder kon lezen. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura krijgen de prijs voor de ontwikkeling van led-verlichting.

De Zweedse Academie van Wetenschappen, die de toekenning van de Nobelprijs bekend maakte , zegt dat de Japanners hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van een energiezuinige en duurzame lichtbron. Het comité zegt dat led-technologie bijna overal wordt gebruikt.

Duurzaamheid
Akasaki, Amano en Nakamura ontwikkelden begin jaren 90 de blauwe led, waarmee het mogelijk werd om in alle kleuren led-verlichting te maken. In de drie decennia daarvoor hebben wetenschappers zich daarop stukgebeten. “Hen lukte wat anderen niet lukte”, schrijft het comité in de bekendmaking.

De Academie prijst vooral de duurzaamheid van led-verlichting. Led gaat honderd keer langer mee dan een gloeilamp en is zeer energiezuinig. Het comité zegt dat anderhalf miljard mensen die nu geen elektriciteit hebben, door bijvoorbeeld zonne-energie toch led-verlichting kunnen gebruiken.

880.000 euro
Akasaki (85) en Amano (54) zijn verbonden aan de universiteit van Nagoya in Japan. De 60-jarige Nakamura werkt op de universiteit van Californië in Santa Barbara. Ze mogen onderling 8 miljoen Zweedse kronen (880.000 euro) verdelen.Posted in: roerdalen