pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 6, 2014 1:04 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Ook in Maasgouw 2dagen Open Monumentendag volgend weekend

Roerdalen/Maasgouw – In 2014 worden de Open Monumentendagen georganiseerd in het weekend van 13 en 14 september. Het landelijke thema, “Op reis”, laat mensen reizen over land, over water en door de lucht. Het gaat over middelen van vervoer, over mobiel erfgoed, over wegen en kanalen, maar ook over de gebouwde monumenten die daarbij horen.

De Maas, de scheepvaart, de veerverbinding tussen Wessem en Maasbracht en de onlangs gerestaureerde kapel in Thorn vormen inspiratiebronnen voor het programma van dit jaar. Hieronder treft u een beschrijving aan van de locaties die zijn te bezichtigen en de activiteiten, die er in het weekend van 13 en 14 september worden georganiseerd. De locaties zijn gratis te bezoeken en ook de deelname aan de activiteiten is gratis. Op 13 september zijn de openingstijden van 12.00 tot 17.00 uur; op 14 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Maas Binnenvaartmuseum en haven Maasbracht
Havenstraat 12 Maasbracht

In het museum bevinden zich talloze objecten, die herinneren aan de geschiedenis van de schippersbeurs en van het heden en verleden van de binnenvaart. Men treft er een maquette aan van het “schepenkerkhof”. Dit ontstond op 30 september 1944, toen de Duitsers liefst 240 schepen in de haven tot zinken brachten. De grootste scheepsramp van de Nederlandse binnenvaart. Het museum is op zaterdag 13 en zondag 14 september gratis toegankelijk. Vrijwilligers verzorgen dan, beginnend in het museum, elk heel uur, rondleidingen door de haven tot aan de Drielingsluis. De historische tjalk “Nooit Volmaakt” wordt ook bezocht. Hiermee vervoerde Maasschipper Hilkens vanaf 1928 zand, kolen en grind.
Aanvang rondleidingen, zaterdag 13 september: 13.00 uur; zondag 14 september: 12.00 uur. De laatste rondleiding op beide dagen start om 16.00 uur.

Fototentoonstellingen veerverbinding Wessem-Maasbracht
Café-restaurant “’t Veerhuis”, Polstraat 1 Wessem;
Gasterie “de Knip”, Groenstraat 1 Wessem

Op 31 december 1844 werd, als onderdeel van de rijkswegverbinding Weert-Sittard, “het grote veer van Wessem” in gebruik genomen. Het eerste “pontveer” kon worden belast met 70 personen of 14 paarden (of ander vee). Het laatste veerpont (bouwjaar 1948) had een capaciteit van 40 ton en kon per keer 12 personenauto’s overzetten. Het veer werd voor een jaar gepacht, waarvoor een pachtsom was verschuldigd. Bekende pachters waren Sjeng en Jacques Stoffers en Pierre Leblanc. Er zijn vele verhalen verbonden aan het veer. Met de toename van het verkeer werd de behoefte aan een vaste oeververbinding over de Maas steeds groter. In januari 1966 werd, met de opening van de Maasbrug, het veer uit de vaart genomen. Een tentoonstelling van historische foto’s brengt het veer, de pachters en de hieraan verbonden verhalen weer in beeld.

Café “Het Veerhuis”
Polstraat 1 Wessem
Gemeentelijk monument. Voordat aan het begin van de vorige eeuw het bakstenen “Veerhuis” verscheen, stond er een houten barak. Deze had de functie van wachthuis voor de mensen, die op het veer wachtten om de Maas naar Maasbracht te worden overgezet. De naam van de uitbaatster “Bet oet de keet”, herinnert hieraan. Omstreeks 1910 werd er een gerieflijker onderkomen voor de reizigers gebouwd, het nog steeds bestaande “Veerhuis”.

Gasterie “De Knip”
Groenstraat 1 Wessem

Een rijksmonument. Het oude etablissement dateert uit 1773. Boven de deur ziet men in een gevelsteen met twee gekruiste ankers de oorspronkelijke naam “In de twee ankers”. De initialen van de 2 oorspronkelijke bewoners staan er vermeld: AHM staat voor Andries Havermans; ACS verwijst naar Anna Christina Scheepers. Zij waren de eerste uitbaters van een van de oudste cafés van Midden-Limburg.

Kapel onder de Linden
Kapel 4 Thorn

In het Thorner veld werd in 1673 door stiftdame Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim een kapel gesticht. Ze werd toegewijd aan OL Vrouw van Loreto. Tussen 1811 en 1813 werd, door de grote toeloop van pelgrims, de kapel westwaarts uitgebreid met een hoger gedeelte. Tegen het eind van de 19e eeuw werd aan de noordzijde een biechtkapel toegevoegd. Het interieur is rijk versierd met stuccoreliëfs en schilderingen van het leven en de wonderen van de H. Maagd Maria en is hierdoor uniek in Nederland. Het gehele interieur werd in de eerste helft van dit jaar gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Naast de kapel bevindt zich nog steeds de oude rectorswoning, het “Kapelhoes”. Hierin woonde de geestelijke, die de diensten in de kapel verzorgde. Tijdens de Open Monumentendagen wordt om het uur tekst en uitleg gegeven over de geschiedenis en het interieur.
Aanvang rondleidingen, zaterdag 13 september: 13.00 uur; zondag 14 september: 12.00 uur. De laatste rondleiding op beide dagen start om 16.00 uur.

Openstelling molens
Lindertmolen Molenstraat 69 Beegden
Leonardusmolen Zuidsingel 1a Maasbracht
Hompesche Molen Bilt 1 Stevensweert

De gemeente Maasgouw kent 3 monumentale molens: de Lindertmolen, de Leonardusmolen en de Hompesche Molen. Heel bijzonder is, dat de drie molens als type van elkaar verschillen. De Lindertmolen is een standerdmolen uit 1790, die in 1856 van Panheel naar Beegden verhuisde. De Leonardusmolen is een beltmolen, die als windaangedreven korenmolen werd gebouwd tussen 1864 en 1867. De Hompesche Molen is een stellingmolen uit 1722 en is met een tot aan de hoogste wiek gemeten hoogte van 37 meter de grootste in Limburg. Traditiegetrouw zijn de molens tijdens de Open Monumentendagen geopend; molenaars zijn aanwezig om er graan te malen en uitleg te geven.Posted in: roerdalen