pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By februari 15, 2020 12:36 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Posterholt in de Tweede Wereldoorlog ( deel 4) ( Wist u… week 7 in 2020)

————//———————-///////————////—————-
Bij de foto’s:

rector George v d Boorn

De woning van Rector v d Boorn met boven de voordeur het gedenkteken

De gedenkplaat die herinnert aan de afschuwelijke moord van Rector vd Boorn

Posterholt in de Tweede Wereldoorlog ( deel 4)
Wist u…

…dat rector George van den Boorn (van het Ursulinenklooster in Posterholt) aks verzetsman voor de duvel niet bang was. Hij zat heel nadrukkelijk in het Posterholts verzet en had daar een belangrijke rolin. Ook ook al was hij pas 33 jaar, hij nam geen blad voor de mond.

..dat hij in zijn laatste preek fel uithaalde naar de nazi’s vanwege de veeroof bij de inwoners van Postert en het wegvoeren van (jong) mannen om in Duitsland tewerkgesteld te worden.
…dat de rector zich snel geliefd gemaakt had in Posterholt: hij was pas in 1942 benoemd tot rector. tevoren was hij 7 jaar kapelaan in Roermond geweest en had daarbij nauwe banden met de pater Bleys-verzetsgroep aldaar. In zijn vrije tijd was hij muzikaal, schreef gedichten en filmde graag dieren aan de waterkant.

…dat hij meer dan eens stelling nam tegen de Duitse overheersing en daarbij op kwam voor de boeren. Hij haalde meer dan eens fel uit naar het nationaal-socialisme en het communisme. Volgens sommigen uit zijn omgeving speelde hij een beetje met vuur. Zo had hij immers ook geen enkele waardering voor de Duitse luitenant Heyermann, die bij hem in huis ingekwartierd was. Dat was dag was overigens wederzijds. Heyermann ergerde zich meer en meer aan de uitlatingen van de rector.

…dat eind oktober de bom barst, Op 29 oktober 1944 meldt het klooster-dagboek van de zusters – aldus Jeu Veelen in zijn boekwerk – dat de rector na de mis wordt gearresteerd..Het dagboek: “We zijn zeer bezorgd over het lot van de rector. Als we naar het avondgebed gaan, zijn er ineens vier Gestapo‘s in het klooster. Na een onderzoek in de kapel vertrekken ze weer. Ze gaan naar het huis van de rector”. Die had zich eerder in de week eerst moeten melden op het gemeentehuis en was weer naar huis gegaan.

…dat wat zich toen op 29 oktober in de rectoraatswoning heeft afgespeeld weten we niet precies maar alleen weten we wel dat Trui (Geraedts – de huishoudster) hoorde, dat de Duitsers de rector bij de ondervraging sloegen. Tot dat en later kwam vast te staan dat Heyermann en zijn volgelingen uitzonderlijk gewelddadig tegen de rector waren opgetreden en hem in de kelder ernstig mishandeld en later opgesloten hadden.

…dat vervolgens de Duitsers zich tegoed hadden gedaan aan de wijn, die ze buitgemaakt hadden en die in
de kelder stond. Terwijl de rector veel pijn leed, ontaardde het kelderbezoek van de Duitsers in een ordinaire zuippartij.
…dat de koeriersters Luyckx en Geraeds op verschillende tijdstippen en data in die periode – “door gewoon aan te bellen” – geprobeerd hebben de rector vrij te krijgen, maar de Duitsers gaven geen krimp. Zij joegen de dames weg.

…dat na zijn arrestatie de rector overgebracht werd naar Effeld vlak bij Vlodrop over de grens, waar hij met andere gevangenen werd opgesloten in Schloss Elsum.
…dat hij op 1 november voor een “Kriegsgericht” moest verschijnen op beschuldiging van oaa spionage, en het in het bezit hebben van een zender en een of meer anti Duitse-toespraken.

…dat hij eerder tegen een medegevangene gezegd zou hebben dat hij niet begreep waarom hij aangehouden was. De zender was een versterker van een platenspeler. Niet meer en niet minder. De zusters vroegen de ortskommandatur in Posterholt of zij de rector nieuwe kleren en ondergoed mochten brengen; ook dat werd geweigerd

…dat op op 5 november ‘s avonds om 18.00 uur werd de rector naar het kerkhof in Effeld gebracht waar twee inwoners op last van de SS-officieren W. Lammertz en R. Löbermann een graf moesten delven, waarna Löbermann de rector met een schot in de rug dood schoot.

…dat na de oorlog de stoffelijke resten van de rector opgegraven werden zijn en herbegraven op het kerkhof in Gronsveld, zijn geboorteplaats. Daar was hij opgegroeid en was hij de oudste in een gezin van drie kinderen.
…dat de twee moordenaars zeer mild bestraft zijn: de een kreeg 4 jaar en de ander slechts 1jaar gevangenisstraf.

…dat in Posterholt een straat naar de doodgeschoten rector is vernoemd: de Rector v/d Boornlaan en en boven de voordeur van de rectorswoning aan de Hoofdstraat (pal tegenover de kerk) is een plaquette ingemetseld met de tekst: Gedenkt rector G. v/d Boorn Gevallen voor God en Vaderland 5 nov. 1944″.

(Wordt vervolgd: razzia’s in het Ursulinenklooster Posterholt)

(Samenstelling: Jacques Biermans)

——-
(Voetnoot: het boek “Toen het niet anders meer kon” met een dvd geeft op heldere wijze een aantal herinneringen weer van Roerstreekbewoners aan de Tweede Wereldoorlog en met een dvd een mooie aanvulling is aan de de expo Verzet en Bevrijding in de Roerstreek in het HVR-museum te St Odilienberg, die u beslist moet gaan zien. Daar is ook het boek te koop)

——————