pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By oktober 14, 2020 11:59 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Posterholtse Indie-gangers in 52ste jaarboek HVR – waar is het dialect?

Weer ‘n kloek jaarboek verschenen van
Heemkundevereniging Roerstreek: 52ste

Ook dit jaar heeft de Heemkundevereniging Roerstreek weer een jaarboek uitgebracht: het 52ste. Het is een kloeke uitgave (200 pagina’s) geworden. Daarin komen verschillende onderwerpen aan bod uit de Heemkundevereniging Roerstreek-dorpen: Herkenbosch, Herten, Linne. Melick, Montfort, St. Odilienberg, Vlodrop en Posterholt.

Het boek is volgens redactielid Annelies Goossens – zo schrijft ze in een inleiding – onder moeilijke omstandigheden tot stand gekomen – maar ze licht dat verder niet toe. Wellicht een “corona” stagnatie? Desondanks is elk dorp vertegenwoordigd.

Ook Posterholt is weer van de partij met een degelijk verhaal door Chrit Stijnen over Posterse Indië-gangers, onder meer aan de hand van een dagboek dat bijgehouden is door Sef Cuijpers (“van Fosse-Graedeske” tegenover de vroegere jongensschool – in de periode mei 1947-juni 1949).

Ook de 93-jarige Nol Wagemans figureert als grote informatiebron in het verhaal. Hij is blij met deze aandacht, want ook hij vindt dat dorpsgenoten en de Posterse jeugd ed kennis moet kunnen nemen van de verrichtingen in deze onafhankelijkheidsoorlog, de politionele acties en de rol daarin van de Nederlandse militairen, ook 50 mannen uit Posterholt. Bij de Posterholtenaren was helaas een dodelijk Posters slachtoffer te betreuren: Jean (Sjang) Willems kwam om bij de schermutselingen. Interessant was ook het informatieblad van het thuisfront voor de 50 Posterse Indië-gangers, dat enkele tientallen keren is verschenen onder de titel “Contact met mien dōrpke aan ‘t Vloat”. Verder werden er door deze organisatie rond 400 brieven naar de Postrse militairen verstuurd.

Vuursteen

Voorts staat in deze uitgave van het nieuwste HVR-boek een lezenswaardig artikel van Posterholtenaar Huub Schmitz over circa 30 vuursteen- en andere vondsten uit de tijd van 10.000 jaar geleden. Verder in het boek
een leuk maar braaf interview met de pas voor 6 jaar herbenoemde Roerdalense burgemeester de Boer-Beerta, een interessant verhaal over het verschijnsel maretak in bomen, en pastoor L Ortye is presenten met deel 2 van Herkenbosser pastoors uit de 18de eeuw; bericht wordt verder over de historie van de Vlootbeek (deel 4) en nog enkele andere Roerstreek-verhalen. Het boek kost 27,50 euro in de winkel (leden HVR gratis mits ze de contributie betaald hebben). Verder is het verkrijgbaar bij het HVR-Museum en bij Cube-Computers.

Pikhoak

Ik mis ‘n beetje de luim en ‘ t lichtvoetige in deze uitgave, – op ‘n paar probeersels na : ’t “Hoakmenke” wat in goed Posters de “Pikhoak” heet. Bovendien, het dialect ontbreekt op éen klein gedichtje na. Zeker nu de interesse daarin overal opbloeit en ‘ t Limburgs dialect uitgerekend dit jaar (net als ‘t Fries al eerder) een officiële taal is geworden: ‘n dubbel gemiste kans eigenlijk. Wat ik me dan ook in dit verband afvraag: het kan en mag toch niet zo zijn dat voor de redactie van een streekboek, de meer dan fraaie en alom gelouterde (dialect) dichters-pen van de Posterse Toos Schoenmakers-Visschers ineens opgedroogd is…?

(.JB.)
———Posted in: algemeen, roerdalen