pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 26, 2020 12:01 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Posters Journaal ( Wist u … week 14 in 2020)

Posters Journaal:…..allewielus…

Wist u…

…dat we er natuurlijk niet aan ontkomen om in te gaan op ontwikkelingen rond het coronavirus en de gevolgen ervan.

…dat de gemeente Roerdalen een apart hoofdstuk op internet gewijd heeft aan het virus, met info en tips enz voor de burgerij. Ook voor de ondernemers komt er nog een apart hoofdstuk caronavirus. (foto)

…dat u op de voorpagina hebt kunnen lezen, dat ook vanuit Posterholt kaarten verwacht worden bij de verzorgingshuizen in St. Odiliënberg en Herkenbosch. En als u er geen familie of kennis hebt wonen, dan schrijft u (of uw kinderen) op de kaart of knutselwerk bijvoorbeeld: voor elke lieve opa of oma, of lieve mevrouw of meneer..Doen en niet uitstellen!

…dat zo’n virus het hele leven binnen en buiten ontwricht. Ook de winkels zijn de dupe: klanten blijven weg, behalve bij de supermarkt niet. Maar daar schijnt nu de hamsterwoede enigszins geluwd te zijn.

…dat ook verenigingen uit hun doen zijn. Er zijn al veel afgelastingen. De sport “staat” stil en ook de culturele verenigingen hebben alles afgelast, tot en met bijvoorbeeld de concerten van de Posterholtse harmonie Wilhelmina. Het eerstvolgende zou in Karken (Lenteconcert 28-3) zijn en 17-5 zou het Grenzeloos-concert zijn. Afgelastingen als gevolg van “corona”.

…dat op last van de gemeente mogen ook geen harmonieleden meer – weer vanwege “corona” – bij de oud-papiercontainer de container “vullen en organiseren”. “Vanwege besmettingsgevaar en verantwoordelijkheid”, aldus harmonie-voorzitter Mart Janssen. Hij vraagt via dit Journaal de mensen het oud-papier netjes in de container te deponeren en niet rond te laten slingeren.

… dat de Kiek Toen foto deze week er eentje uit 1954 is. De wijding van Posterholtenaar Antoon Konings tot bisschop. De bisschopswijding was op 1 mei in dat jaar en hier verlaat monseigneur Konings de kerk van Posterholt, gevolgd door de geliefde bisschop mgr. Lemmens van Roermond. Mgr. Konings was “eine Posterse jong”, die geboren is op 3 maart 1910 en op 15 juni 1935 in Londen tot priester werd gewijd. In dat jaar vertrok hij ook naar Afrika, naar de toen Goudkust geheten Britse kolonie.

…dat in het HVR-jaarboek van 1985 staat een uitgebreid interview met hem. Naar hem is ook in Posterholt een straat vernoemd: de Mgr Koningsstraat.

…dat ook door “corona” het activitenscala van de Beuk stil ligt tot 6 april; alleen de bieb die zlelf gesloten is, heeft een ophaal- en bezorgservice met een boekenlijst, zo lezen we op de site van www.activiteitendebeuk.nl

…dat “corona” voorts de middenstand hard treft blijkt uit een aangrijpende hartekreet van exploitant Els Hulsen-Wagemans van Bobbies Damesmode aan de Hoofdstraat 112 op Facebook, met als resultaat: ze moet haar klanten nu ook via Facebook gaan bedienen.
Noodgedwongen. Zij schrijft namelijk letterlijk:

“Het is stil….Te stil…;

Onzekerheid en angst overheersen.
Maar we moeten door, je hebt geen keus.
Een diepe buiging voor al die mensen die hun werk niet KUNNEN neerleggen, zij die onze medemens verzorgen, en er voor bijdrage dat de wereld niet stilstaat.
Wij als kleine ondernemer moeten ook door, waar normaal in deze maanden de deuren wijd open staan, sluiten ze nu een voor een….
Onze deuren staan Nog open….
Maar het blijft stil….te stil…
Mijn hoofd zit vol, te vol
Nadenken wat kunnen we doen…
Bobbies Damesmode staat voor persoonlijk advies, vandaar dat wij geen webshop hebben.
Nu moeten we overstag, u kunt nu een bestelling plaatsen via onze Facebook-pagina.
Laten we proberen om samen die stilte te doorbreken. Zorg voor elkaar.
Heel veel kracht en sterkte voor jullie allemaal, Liefs Els”.

Tot zover de ervaringen van Els, als gevolg van de “corona”.

…dat los hiervan, ook opbouwwerker Wim Smeets, die ook in deze regio Roerdalen werkzaam is, van de week ook een bemoedigende visie op dergelijke situaties op Facebook schreef: “Wanneer het coronavirus voorbij is, doe dan een goede daad voor de rest van 2020. Hou je vakantie in Nederland, eet bij restaurants in Nederland, overnacht in hotels en bb in Nederland. Ga op vakantie in Nederlandse vakantieparken. Koop Nederlandse items. Steun de winkels en bedrijven, die het moeilijk hebben gehad door gebrek aan omzet. Dat ga ik tenminste doen”. Was getekend: Wim Smeets

…dat we vorige keer meldden dat we nu eigenlijk in de Geluksweek 2020 zouden moeten zitten: daar is verder nog niets naders over bekend.

…dat vorige weekeinde ook Roerdalen: 75 jaar bevrijding herdacht zou worden. Daar wordt druk verder over nagedacht. Leo Flecken van de Sport en Cultuurraad Posterholt daarover: “Als het aan mij ligt gaat dat onderwerp niet zonder meer nu stilletjes aan Postert voorbij. Wij denken nu aan een datum in september. Er is veel werk verricht door de werkgroep, die een en ander goed voorbereid heeft. En als andere kernen afhaken: in Postert herdenken we wel, zo is het plan. Er komt onder andere een wandelroute enz.”. Ook de woordvoerster van de gemeente bevestigt dat gezocht wordt naar een geschikte, naar we mogen aannemen “corona-vrije”, datum in het najaar.

…dat deze week nog in twee etalages bij Cube Computers aan de Hoofdstraat de Limburger-kranten uit 1985 en 2005 te lezen zijn met herdenkingsverhalen over de oorlog in Postert en ’t Reutje.

….dat we op deze plaats oud-koster Piet Creemers (84) uit Posterholt herdenken, die vorige week is overleden. In zijn vrije tijd was hij ook tientallen jaren een trouw muzikant van harmonie Wilhelmina en rond de eeuwwisseling bij het 100-jarig bestaan van de harmonie droeg hij het vaandel: een waardig porte-drapeau met een grote plichtsbetrachting. Moge hij rusten in vrede.

…dat we deze week slechts een uitgaanstip hebben: maak eens een stevige boswandeling: en neem de veilige afstand van 1,5 meter van elkaar in acht.

…dat we de komende tijd vanwege de opmaak het Posters Journaal vaker over meerdere plekken moeten verdelen. Vast kenmerk blijft voor u dan de kop Posters Journaal (1) en eventueel (2) enz.
…dat we deze rubriek de komende tijd besluiten met enerzijds met dialectwoorden en anderzijds met oplossing/telichtingde Kerst-Nieuwjaarspuzzel, die u ook nog tegoed had. Vandaag 5 vragen mt antwoorden.

…dat de eerste 5 vragen van de Kerst/Nieuwjaarspuzzel herhaald worden en met de oplossingen
Ronde 1

1. De huidige gemeente Roerdalen heeft verschillende burgemeesters gehad in de afgelopen 75 jaar in de verschillende samenstellingen en kernen. Wie hoort in dit rijtje niet thuis: a. Prick, b. Evers, c. Smeets, d. De Groot.
Oplossing: antwoord d. is goed. Ene De Groot is nimmer burgemeester hier geweest

2. Fotovraag: in welke Roerdalense kern staat dit kapelletje: a. Vlodrop, b. Posterholt, c. Melick, d. Herkenbosch.
Oplossing: . b. is het goede antwoord. Het is het Mariakapelltje op de hoek Bearixlaan/Mgr. Koningsstrat in Posterholt. Dit is opgedragen aan Maria en in 1950 gebouwd door de Posterse aannemer Thei Heuts.

3. Oranje Blauw is in Roerdalen de naam van een gefuseerde vereniging van twee voetbalclubs. In welk jaar zijn ze gestart als fusieclub: a. 2013, b. 2015. c. 2016 d. 2017.
Oplossing: antwoord b. is goed. Het is een fusieclub van de oude voetbalclub van Posterholt: PSV’35 en Vlodrop. Blauw was de Posterse clubkleur, en oranje de Vlodropse.

4 wat is in oud-Posters “ein sókkerniekske” : a. voorloper van de karamel, b. een kusje, c. alleen papiertjes van snoepjes opgerold tot ’n leeg snoepje, d. geen traktatie, totaal niets.
Oplossing : antwoord d.

5. Wie was in de jaren ’60 van de vorige eeuw hoofd van de meisjesschool: a. juf Smeets b. zr Canisia, c.juf Dumont, d. meester Quirinus van Heel.
Oplossing: antwoord b. Mère Canisia was een volgens sommigen vrij strenge zuster en schoolhoofd van de meisjesschool St. Jozef..
————————————————————————-

…dat de dialectwoorden zijn: doe mos mig gein men-kus make (= je moet wel geen gekke dingen doen); eine poe-ut (= een kind); bursjtul (= borstel), wieks (= schoencrème); doe bus eine duuvel (= je bent een kwajongen), moere (= wortelen); allewielus (= heden ten dage).
Foto Kiek Toen volgt

Foto Kwis
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

———-Posted in: algemeen, roerdalen, roermond