pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 9, 2020 7:05 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Posters Journaal (Wist u…. week 15 in 2020)

Posters Journaal:…is eine doorsjlaag utzelfde wiej ein ziej?…

Wist u…

…dat we de Goede Week zijn ingegaan, maar die door “corona” heel anders is als andere jaren. De kerkvieringen zijn ingekrompen (zie de kerkdienst van de parochie), de buurtverenigingen mogen geen paaseier-rapen organiseren, de harmonie heeft de jaarlijkse paaseieren-verkoop moeten afgelasten (‘zo vervalt toch een inkomstenbron’), de koren kunnen geen paasgezangen repeteren, de schutterij mag niet openen want er is dit jaar geen OLS enz. Het wordt een vreemde Pasen, terwijl de zon en de paasbloemen, zo hun best doen…

…dat bij de vele extra tv de knop ook eens “uit” moet en dan biedt een gezelschapsspel soms soulaas. Bijvoorbeeld: scrabble, monopoly, mens-erger-je-niet of gewoon een legpuzzel of een kaartspel ( van zwarte-pieten tot jokeren of kruisjassen of… zoale-kaarte (wij zoeken nog steeds de spelregels; we zo eken nog steeds de spelregels; wie kent ze nog? graag belletje: 06-269 68 68 2)

…dat de Kiek Toen-foto er een is van een bekende Posterholtenaar: Sjnieder Hannes (Willems), de man met een fameuze snor en die in het Posters een bekende persoonlijkheid was, ook al vanwege zijn positieve invloed in het verenigingsleven in Postert …dat dit een historische foto is, genomen vanuit de Puthof (zandweg langs de voormalige. “Meule” van destijds de broers Sjang en Sef Verbeek) aan de Hoofdstraat in Posterholt. Sjnieder Hannes is bezig het gras te maaien. Op de achtergrond staat de in 1878 gebouwde parochiekerk, die uitgebreid moest worden met vanwege de bevolkingsgroei. In 1878 telde Posterholt 1259 inwoners en in 1926 en 2000. Het kerkhof was bereikbaar met een wandeling rond de kerk maar moest later verplaatst worden naar de Heerbaan.

…dat pastoor Dierckx was de opvolger van de in september 1923 overleden pastoor Henry Oor. Zijn installatie werd blijkens berichten in de krant de Nieuwe Koerier (voorloper van de Maas- en Roerbode, thans de Limburger) diverse keren verplaatst wegens overspannenheid van de pastoor. Hij bleef tot 1929 en werd toen opgevolgd door pastoor Theelen.

…. dat het een mooie foto nog van de oude kerk is , die door de Duitsers in 1945 – net voor het einde van de oorlog- werd opgeblazen en vernield omdat de toren bij de explosie midden in de kerk viel. Na de oorlog is de huidige kerk – de derde in de parochie Posterholt want de eerste stond ook op het oude marktplein

…dat de burgemeester van Nijmegen, Bruls, een uitvinding heeft gedaan tegen de eenzaamheid en voor de recreatie in tehuizen in zijn stad. Hij speelt…met mensen in de tehuizen Bing oftewel kienen! Via de plaatselijke omroep is hij in zijn stad met een 25-tal tehuizen in zijn stad verbonden en speelt hij bingo (oftewel kienen). Zodra iemand het bovenste of onderste rijtje vol heeft roept hij:zij bingo. De verzorgende toont via zijn telefoon het winnende rijtje…Het is een wereldprimeur en de zeker in de eze regio. Ziet u het al voor zich: de burgemeester en het lotto-apparaat

11. Foto-vraag: Zijn fel verzet in Posterholt tijdens de oorlogsjaren tegen de Duitsers heeft hij met de dood moeten bekopen. Terecht heeft Posterholt een straatnaam naar hem vernoemd. Wie wordt hier bedoeld: a. Rector vd Boorn, b. Dr. Poels c. Dr. Ariëns d. Bernhard.
Antwoord a. is goed. Een zwarte bladzijde in de oorlogsboeken over Postert: de 33-jarige George van den Hoorn – afkomstig uit het Zuid-Limburgse Gronsveld – moest zijn verzetswerk met de dood bekopen. Hij uitte openlijk felle kritiek op de Duitse bezetter.

12.Met welk vervoermiddel bezocht voormalig wijkzuster Gemma haar patiënten: a.Solex bromfiets, b. Lelijk Eendje auto, c. Berini bromfiets, d.Gazelle fiets.
Antwoord: b is goed. Dat was een Deux cheveaux oftewel lelijk eendje gemaand. Het was jarenlang de goedkoopste auto.

13. Wat betekent de uitdrukking: “goow mesjores make”: a.hij staat er piekfijn op, b. goede sier maken, c. fijne Indische gerechten klaar maken, d. goede zaken doen.
Antwoord d. is goed. Iemand heeft goede zaken gedaan.

14. Ruud Wolters beeldt al vele jaren de figuur van St Maarten uit. Een familietraditie die hij van zijn vader Jan overnam. Hoeveel jaar doet Ruud dat al?. Hoeveel a. Meer dan 15. b. meer dan 20, c. meer dan 30, d. meer dan 22.
Antwoord c. is goed. Hij doet dat al meer dan 30 jaar. ( dit houdt in dat in feite alle andere antwoorden ook goed zijn, maar het laatste het beste is; vanwege mogelijke discussie hierover is elk antwoord als goed beoordeeld)

15. De Posterse handboogvereniging ONA heeft jarenlang domicilie gehad bij cafe De Klomp, voorheen café Pieters enz. Hoe heette de sympathieke kasteleinsvrouw – Vonk was de meisjesnaam – van café De Klomp, die bij een val verlamd raakte en jarenlang verpleegd moest worden: a. Trudy. b. Gerda, c. Lodie, d. Annemie.
Antwoord c. is goed. Haar meisjesnaam was Lodie Vonk, later huwde de kasteleinsvrouw met Jan Hendriks, die nog jarenlang café De Klomp exploiteerde. De naam de Klomp ontstond toen Lodie’s vader, Sef Vonk, die klompenmaker was en naast het café woonde, het hele pand met café kocht.Voorheen was het café Pieters en nog eerder was dit café Centraal. Aan dezelfde kant van de Hoofdstraat lag naast café De Klomp, cafézaal Juliana (Sjengske) van Sjengske en Neelkse Schmitz.
(volgende keer deels de oplossing ronde 2)

…dat we een week eerder het verschil tussen een bacterie belicht hebben. Deze keer aan we wat dieper in op de samenstelling van een virus en hoe met zeep het virus, dat een hardnekkig karakter heeft, te lijf kan worden gegaan. Waarom moeten we regelmatig handen wassen met zeep tegen de verspreiding van het coronavirus? En werken handgel met alcohol en antibacteriële zeep ook?

…dat artsen en biologen zeggen dat “handen wassen is een van de beste voorzorgsmaatregelen is die je kunt nemen om een infectie door het virus te voorkomen. Het is heel simpel, maar het is enorm effectief. Net als elkaar geen handen geven, kucen in de bouw

…dat een virus zoals het nieuwe coronavirus, is opgebouwd uit drie onderdelen: een membraan genaamd de ’envelop’, diverse eiwitten en het rna. De envelop bestaat uit een lipide (vetachtige) dubbellaag. Een virus kan daardoor tijdelijk goed overleven op organische ondergronden, zoals de huid van de mens.

…dat waneer je iemand de hand schudt of een voorwerp aanraakt waarop het virus is achtergebleven door hoesten of niezen, blijft het door waterstofverbindingen makkelijk ’plakken’ aan je huid. Gelukkig ben je dan nog niet direct geïnfecteerd, daarvoor moet het virus eerst je ogen, neus of mond bereiken. En de gemiddelde persoon raakt 23 keer per uur zijn/haar gezicht aan.

….dat het dus het zo belangrijk vaak je handen goed en lang, zo’n twintig seconden, te wassen met zeep. De envelop is dan de zwakste schakel van het virus. Zeep lost de lipides van de envelop van het coronavirus als het ware op, waardoor het virus uit elkaar valt en inactief wordt voordat het je kan infecteren.

…dat antibacteriële zeep niet beter werkt dan normale zeep. De stoffen in de antibacteriële zeep die werkzaam zijn hebben effect op specifieke enzymen, die je alleen in bacteriën vindt en niet in virussen. En daarbij doe je er meer kwaad dan goed mee, want de eventuele schadelijke bacteriën op je hand die het overleven kunnen daardoor resistent worden.

…dat alcoholhoudende handgels wel goed kunnen werken, met de meest effectieve werking als het tussen de 60% en 90% alcohol bevat. Dit komt van pas op plekken waar het niet mogelijk is om je handen met zeep te wassen. Alcohol werkt goed, maar zeep werkt het beste!”.

…dat we de oplossing van de puzzel van vorige weeg geven: het naamkaartje vermeldde ook verborgen het beroep van de persoon: T.I. Most Born. De oplossing…trombonist

…dat we – zoals beloofd – ook een huishoudtrip geven en dat is een heel bijzondere: bijna iedereen maakt wel eens gebruik van een vrieskast. Ingevroren vlees laten we vaak uren ontdooien en soms spoelen we vlees (niet in plastic) onder de kraan af. Doe dat met een uiterst fijn straaltje en vang het water op; en ook het water/bloed, overgebleven van ontdooid vlees, moet u niet zomaar weggooien. Volgens het 3000-tips-boek is het overgebleven vocht van beide een uitstekende meststof voor kamerplanten of ook buiten-potplanten!

…dat Postert een sportieve primeur krijgt: in het voormalige gebouw van de Raboban omt naast de bestaande fysiopraktijk een finess-sportschool. En het unieke is – primeur voor de Roerstreek – de sportschool is dat je er 24 uur per dag kunt flitsnessen…!

.
…dat we besluiten metd ialectworden: ein ziej (een vergeiet), sjtinkerkes poate( = Afrikaantjes poten); eine doersjlaag (= een vergiet); eine wuiles (= een stoeiende grapjas).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

————–Posted in: algemeen, roerdalen