pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By december 26, 2020 12:43 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Posters Journaal (Wist u…weken 51 en 52) met deel 4 en eerste slot prijsvraag Kerst en Niujoars Kwis ( iedereen kan nog meedoen)

Posters Journaal:…Jaar 2020: beide-voetjes-op-de-grond, Kerst-Mis in live stream, deel 4 finale Kwis…

Wist u…

…dat u de laatste weken gewend was dat de rubriek “Wist u…” begon met de delen van de ‘Kerst en Nuujoars Kwis’ maar omdat het een extra lange aflevering is met ook adverteerdersvragen sluiten we daarmee deze rubriek dit keer af. In totaal kunt u deze week 25 vragen oplossen. Ook al hebt u vorige keren niet meegedaan, doe nu mee: er zijn extra veel prijzen.

…dat we zo op het eind van het jaar op velerlei terrein – letterlijk – de balans op maken.

…dat dit het laatste journaal van dit jaar is. 2020 was een zeer bewogen jaar, mag je wel zeggen
…dat ik wel eens eerder geschreven heb, dat het COVID 19 virus de voortjagende samenleving met beide voetjes op de grond heeft gezet: de rem er even op, alsof er een Kracht van Boven gesteld heeft: ‘…even dimmen, mensheid, jullie gaan te hard; tijd voor een pauze, voor een overdenking…’
…dat heet met een wat duurder woord: relativeren
…dat dat ook zonder enige politieke betekenis inhoudt: wat minder meer en meer (in sommige gevallen zelfs: héél wat minder)
…dat dat betekent: ‘kijk eens rond je persoon, kijk eens wat je hebt, wat je in al die jaren ook (al) hebt vergaard, kijk eens hoe rijk je bent.’
…dat daarvoor de Nederlandse taal een mooi samenvattend gezegde heeft: tel je zegeningen!

…dat dit jaar ons – hoe dan ook – nog lang zal heugen, niet alleen in 2021 maar ook de jaren daarna.

…dat een van mijn kennissen over deze voetjes-weer-op-de-grond-periode opmerkte: “Gelukkig, ik heb nu eens tijd over; ik heb weer tijd om een bordspel als ‘Wie-is-het?’, ‘Monopoly’ of ‘Mens-erger-je-niet’ met de kinderen te spelen en een kaartje te leggen met mijn oom. Ik ga bewust wandelen in het bos en zeg dan tegen mezelf: wat een vrijheid, wat een weelde; ik heb weer tijd om te genieten.”

…dat in de geschiedenisboeken, in de tijdschriften en bij de tv-jaaroverzichten het jaar 2020 omkaderd en onderstreept zal worden. In de grafische wereld betekent deze aanduiding: “let op, zeer bijzonder…’ En dat zijn ook de feiten.

…dat iedereen aan Covid 19 wel een persoonlijke herinnering zal overhouden. Ongetwijfeld zijn daarbij ook voor velen “inktzwarte” en meest aangrijpende momenten zoals het overlijden van een naaste dierbare of bekende. Maar er zijn gelukkig ook mensen, die de soms zware ziekte overleven en in de herstelfase zitten. Dank aan allen in de medische sector is hierbij zonder meer op zijn plaats en nog steeds van toepassing. Immers, de wetenschap heeft nog lang niet in beeld welke schade het virus al heeft aangericht, en hoe het afdoende te beteugelen.

…dat de naam van het virus hier bewust nog niet genoemd is, want Corona betekent kroon en die betekenis of associatie roept het allerminst op. Een kroon betekent altijd iets feestelijks. Dat de uitsteeksels in de Corona-tekening van het virus dan ook de vervaarlijke indringers uitbeelden, en zeker niet de letterlijke hoogtepunten van een kroon kunnen zijn.

…dat er gelukkig ook parels op een kroon zitten die enige rijkdom uitbeelden: dat positivisme hoort natuurlijk ook in deze overpeinzing uit te stralen: wees tevreden met wat je nu hebt of hebt bereikt, vergeet niet daarvan te genieten, ook al zit het eens tegen en blijf vooral gezond: het grootste goed dat een mens kan bezitten, dat blijkt eens te meer. Laat vervolgens die traditionele wens op je inwerken, door die boodschap heel bewust hardop en langzaam uit te spreken: voor allen ZALIG KERSTFEEST en ZALIG NIEUWJAAR met de nadruk uiteraard op zalig, met een knipoog naar het Limburgs.

…dat is ook de wens van de pastoor (zie ook voorpagina) en u kunt die ook van hem persoonlijk ervaren op uw computer, als hij die uitspreekt tijdens de nachtmis (en dagmis) vanuit de basiliek in St. Odilienberg, waar hij kerstavond de nachtmis viert met de zusters van de priorij Thabor en er dankzij de zusters via uw pc een live-stream is. Ook later nog te volgen op You tube kanaal van de zusters van de Priorij.

…dat u voor het volgen van de live streaming het volgende moet doen (zo schrijft de pastoor ons): Op Kerstavond (donderdagavond 24 december) om 22.00 uur en op (eerste) Kerstdag (vrijdagmorgen 25 december) om 9.30u wordt de Nachtmis resp. de Dagmis live gestreamd.” Op deze manier kunnen we toch nog wat mee krijgen van wat we dezer dagen in onze kerken, al dan niet met publiek, vieren. TV- en computermissen zijn natuurlijk niet ideaal, maar altijd meer dan niets”, zo zegt de pastoor, die eraan toevoegt: “Beide kerst-uitzendingen worden aangeboden door Priorij Thabor in samenwerking met EJ Audioverhuur”.

…dat de gegevens om deze te streamen zijn als volgt:-ga naar www.ejaudioverhuur.nl, -klik op de hoofdpagina rechtsboven op de button: video stream,-Klik op de volgende pagina uw gewenste videostream aan: video stream A , -Type vervolgens de 6 cijfers van het wachtwoord/pincode in: 201225 en klik op “enter”. U bent dan verbonden met de videostream.

…dat de pastoor verder zegt: Let op: ongeveer 15 minuten voor aanvang zal de stream pas actief zijn. Na de streaming zullen de H. Missen nog gedurende een maand te zien zijn met deze gegevens op de site van EJ Audioverhuur (stream-archief, stream- archief 5). Ook zal de uitzending worden geplaatst op het youtube-kanaal van Priorij Thabor (www.priorijthabor.nl)

…dat we nog meer de balans opmaken: energieprijzen ; die zijn in jaren niet zo laag geweest als in 2020.

…dat een analyse laat zien dat de tarieven afgelopen april op het laagste niveau van het jaar lagen. In vergelijking met de laatste jaren zijn de energietarieven nu nog steeds historisch laag.

… dat traditioneel veel mensen aan het eind van het jaar ook kijken naar hun vaste lasten. Voor de energie-overstap kunt u elk moment van het jaar terecht bij de vergelijkingssites. Een daarvan is de site Independer.nl. Die verwacht dat veel consumenten nog voor de jaarwisseling overstappen van energiecontract. Zo’n overstap levert mensen namelijk een gemiddelde besparing van 175 euro per jaar op. Bent u nieuwsgierig of u te veel betaalt? Op hun website kunt u dit snel checken.

….dat de site van Independer ook een duidelijk overzicht heeft gemaakt van het onderdeel ziektekostenverzekering. Algemeen geldt dat de ziektekostenverzekeraars wel weer bezuinigd hebben en vooral de alternatieve geneeswijzen ed (zoals bijv de chiropraktiker) in de ban hebben gedaan en veelal niet of beduidend minder vergoeden. Ook stappen veel mensen, met name ouderen, niet of zelden over van zorgverzekeraar uit angst om onderverzekerd te zijn. Als u met de ziektekostenverzekering wilt overstappen naar een andere verzekeraar (dat doen ze veelal gratis voor u) dan kunt u objectief terecht bij www.zorgkiezer.nl of bijv. de de site van koopkracht.nl In tegenstelling tot een voor de ‘energiewissel’ moet dat bij de ziektekostenverzekering voor 1 jan. as gebeuren.

…dat we nog twee feiten uit het vorige weekblad moeten memoreren: een welgemeende felicitatie aan de onvermoeibare Jan Theunissen die dit jaar – dik verdiend (!) – het Bleuiend Buimke heeft gekregen voor zijn velerlei inzet voor de Posterse gemeenschap, oa. opknapbeurt speeltuin.

…dat de oplossing van het plaatsnaam-raadsel van vorige week was: Kerkdriel. Gebouw: kerk, getal drie en letter l. Tezamen: Kerkdriel.

…dat Bert en zijn vrouw Anja het Posters Journaal een wenskaart stuurden via de moderne postbus: “Fijne feestdagen. Historisch: aan het kerstdiner 2020 met een mondkapje …”

….dat we nu de 10 vragen van de vierde (finale)ronde laten volgen van de “Kerst- en Nuujoars”-kwis, de aanvullende vragen over de adverteerders vindt u elders in het blad. U weet wat u moet doen: de kwis oplossen en als u het niet weet, even gokken of navragen

…dat u de oplossing voor 10 januari kunt insturen naar [email protected] of in de brievenbus stoppen Hoofdstraat 83. U weet het: u hebt altijd prijs: u wint – als u het niet eerder al gewonnen hebt – het boekje 100 dialectwoorden en gezegden in het Limburgs, beschikbaar gesteld door de Raod veur ’t Limburgs waarbij Posterholtenaar Ton Theelen een promotie-rol heeft, dankzij hem kunnen wij die Limburg-boekjes aanbieden. Afhalen bij Cube Computers (een per persoon per adres). Bij gelijke stand beslist de ” pastoorsvraag” : hoeveel km legt hij in een jaar af bij zijn werkzaamheden als parochieherder in 6 Roerdalense parochies. En wie het juiste antwoord instuurt wint de “doe-de-thuis-keramiek”-prijs van Klei en co, Posterholt.
…dat we u hier de eerste 10 vragen van de deze week totaal 25 kwis-opgaven voorleggen.

31. Vroeger was het gebruikelijk dat met Driekoningen (6 januari) een driekoningkoek (een koek met rozijnen en krenten) werd verorberd. Daarin zat een…… (1) verstopt. Degene die hem vond werd uitgeroepen tot ……. (2). Wat moet op de plek van de stippellijn 1 en 2 staan?
a. boon en koning
b. karamel en keizer
c. zout dropje en prins/prinses

32. Dialectvraag. Wat betekent: ‘Die bloome zeen aan ’t ruuzele?
a. die bloemen hebben geen water
b. die bloemen verwelken
c. die bloemen herstellen en gaan opnieuw bloeien

33. Donck, Watersjei, Koezoep, Etsberg, Karken, Zweeltje: welke naam hoort niet thuis in dit rijtje?
a. Karken
b. Koezoep
c. Zweeltje

34. Dialectvraag. Wat betekent: ‘vrechlap’?
a. brutale kerel of vrouw
b. poetsdoek
c. gierigaard

35. Welk Roerstreekdorp moest in WOII de bitterste strijd leveren en vielen de meeste dodelijke slachtoffers – meer dan 160 – omdat het midden in de vuurlinie lag?
a. Herkenbosch
b. Montfort
c. Melick
36. Dialectvraag. Wat is: ‘donstbie’?
a. honingbij
b. dichtstbij zijnde
c. donzen deken

37. Wat is: ‘De Uul van de Grauwert’?
a. de vriendenclub van de opgeknapte kasteelruïne in Montfort?
b. de carnavalsvereniging van Montfort
c. de unieke naam van volièreclub in Montfort

38. Dialectvraag. Wat wil zeggen: ‘good aan ‘m zeen’?
a. flink bezig zijn
b. vrijgevig zijn
c. gezond zijn.

39. In welk Limburgs dorp bestaat een Posterholtstraat? Die is zo genoemd uit dankbaarheid omdat in dit Roerstreekdorp veel inwoners van die plaats als evacuees het oorlogsgeweld konden ontvluchten. Zij werden in Posterholt veelal opgevangen in het klooster Ursulinen. In welk dorp ligt die straat?
a. Susteren
b. Koningsbosch
c. Pey-Echt

40. Dialectvraag. Wat betekent: ‘oppe loch goan’?
a. een luchtje scheppen
b. de kamer luchten
c. een gat maken
( wordt spoedig hier vervolgd met een vijftiental extra vragen van adverteerders)

… dat u eraan moet denken om de SCHIFTINGSVRAAG OVER ONZE FIETSENDE PASTOOR OOK IN TE INVULLEN! …..km fietst pastoor Jos l’Ortye in één jaar!

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans).Posted in: algemeen, roerdalen, video