pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 1, 2019 12:55 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: taalrubriek samen met Onze Taal: wat is juist: een recent of een recentelijk artikel?

Roerdalen – In onze
regelmatig terugkerende rubriek over de Nederlandse taak in nauwe samenwerking met het Genootschap Onze Taal op de site van Roerdaljournaal.nl deze keer aandacht voor het onderwerp: een recent / recentelijk artikel.

‘Een recent artikel’ is juist. In bijvoorbeeld ‘een recent / recentelijk verschenen artikel’ is zowel recent als recentelijk correct.

Recent is een bijvoeglijk naamwoord, dat in ‘een recent artikel’ iets zegt over het zelfstandig naamwoord artikel. Bijvoeglijke naamwoorden kunnen ook als bijwoord gebruikt worden. In ‘een recent verschenen artikel’ zegt recent als bijwoord iets over het werkwoord verschenen. In die bijwoordfunctie is ook recentelijk mogelijk, in de betekenis ‘onlangs, kortgeleden’. Recentelijk werd vroeger afgekeurd als een te letterlijke vertaling van het Engelse recently, maar geldt al lange tijd als correct Nederlands.

Recent kan dus in alle gevallen gebruikt worden, recentelijk alleen als bijwoord. Vergelijk nog ‘Dit zijn recente cijfers’ tegenover ‘Dit zijn recent / recentelijk gepubliceerde cijfers’ en ‘Deze cijfers zijn recent / recentelijk gepubliceerd.’Posted in: algemeen, roerdalen