By juli 9, 2014 2:48 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Tour 2014: Vandaag op een “kasseien-palet” een serieuze kans voor ‘onze’ Niki Terpstra?

Roerdalen – We zijn in de 2014-jaarversie inmiddels al bij de vijfde etappe van de Tour de France beland. Deze rit gaat van Ieper naar Arenberg en mag met recht een ingekorte versie van Parijs-Roubaix genoemd worden. Vooral het tweede gedeelte, nadat de renners voorbij Roubaix zijn gekomen, kenmerkt zich door de vele kasseistroken. Door het slechte weer schrapte de organisatie voor de start nog wel twee stroken, waardoor er tien kilometer aan kasseien overblijft, verdeeld over zeven sectoren.

De tweede etappe van de Tour de France werd al de ‘Britse versie van Luik-Bastenaken-Luik’ genoemd en ook deze vijfde etappe heeft iets weg van een voorjaarsklassieker. In 2010 werd er ook al eens over kasseistroken gereden in La Grande Boucle. Destijds was Thor Hushovd in Arenberg, waar ook vandaag (woensdag) de finish zal liggen, de snelste. Dit jaar is de etappe 155 kilometer lang waarin bekende stroken zullen worden aangedaan als Carrefour de l’Arbre en Wandignies-Hamage à Hornaing. De laatste strook met kasseien ligt op zo’n zes kilometer voor de meet in Arenberg.

Tot de favorieten voor deze etappe behoort Cancellara maar zeker ook Niki Terpstra. Onze landgenoot won dit jaar niet alleen in Roubaix, maar zal vandaag ook kopman zijn van Omega Pharma – Quick Step nu Mark Cavendish naar huis is. Verder zullen ook outsiders als Alexander Kristoff, Sebastian Langeveld, Sep Vanmarcke, John Degenkolb en Lars Boom zich willen laten zien op de Noord-Franse kasseien.

Het aantal kanshebbers voor de ritzege in de Tour geeft al aan dat het alle kanten op kan, maar ook de favorieten voor de eindzege zullen geen rustige nacht hebben gehad. Het zal dringen geblazen zijn om als eerste aan de stroken te beginnen en daarbij kan Bauke Mollema rekenen op een sterke ploeg met Koninklijke helpers als Boom en Vanmarcke. Maar ook Andrew Talansky heeft met Langeveld een ervaren kracht in zijn team.

Grote mannen als Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Chris Froome en alle andere klassementsrenners zullen allemaal geen tijd willen verliezen, maar dat lijkt bij voorbaat onhaalbaar. Er zullen renners zijn die hun klassering in duigen zien vallen in de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk 2014 – de vraag is alleen: wie zullen dat zijn? Omstreeks 14:00 uur startte het peloton in Ieper en volgens het snelste tijdschema zal de winnaar iets na kwart over vijf in Arenberg zijn handen in de lucht steken.Posted in: roerdalen