pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By februari 10, 2021 5:43 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl verneemt van de site Dr A.Vogel Junior voor de jeugd 5 doetips voor nu buiten:

oor kinderen buiten in de natuur

Roerdalen – Roerdaljournaal.nl verneemt van de site Dr A.Vogel Junior voor de jeugd 5 doetips voor nu buiten:

In februari en maart kan het soms nog behoorlijk winters zijn. Maar deze maanden kunnen ook zomaar de eerste lentedagen met zich meebrengen. Geen wonder dat we de lentekriebels weer voelen en lekker met de kinderen naar buiten willen. Maar wat gaan we doen? In dit artikel delen we 5 leuke Do-it-Yourself tips met je om buiten samen met kinderen te doen.

1. Een insectenhotel bouwen

Je kunt je tuin aantrekkelijker maken voor insecten door het plaatsen van een insectenhotel. Daar kruipen bijvoorbeeld bijen, vlinders, vliegjes, lieveheersbeestjes, oorwurmen en pissebedden in. Zij zoeken een plekje om te schuilen of om zich voort te planten. Zo’n insectenhotel kun je kopen in het tuincentrum, maar hoe leuk is het om dat zelf te maken samen met kinderen? Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Wat heb je nodig?

Hout of een oud kistje of kratje van hout wat dienst doet als de ombouw.
Vulmateriaal: Denk bijvoorbeeld aan riet, bladeren, takjes, bamboestengels en dennenappels, dikke takken of stronken.

Hoe doe je het?

Je kunt van hout een kastje bouwen of hiervoor een houten kistje gebruiken. De voorkant van het kastje of van de kist is open. Hier plaats je de vulmaterialen in. Vul het insectenhotel met blaadjes, takjes, bamboestengels en riet. In een dikke tak of stronk kun je gaatjes boren. Zo creëer je een plekje waar insecten in kunnen kruipen. Ze kunnen er schuilen of eitjes leggen.

[tekst gaat verder onder afbeelding]
Instectenhotel en smultuin

2. Een smultuin maken

In de zomer de vruchten plukken van je eigen tuin? Maak samen met de kinderen een moestuintje. Zaai vanaf februari bijvoorbeeld aardbeien, komkommer of doperwten. En vanaf maart tomatenplantjes. Het is voor kinderen erg leuk en leerzaam om vanaf het begin bij dit proces betrokken te zijn. Vanaf het zaaien tot aan het oogsten later in het jaar.

Wat heb je nodig?

Kleine potjes om in te zaaien.
Potten om later naar over te poten, of een moestuintje.
Zaadjes of plantjes.
Potgrond.
Water.

Hoe doe je het?

Volg de instructies bij de zaadjes die je hebt gekocht om te zien hoe je ze moet zaaien. Sommige zaadjes moeten onder de grond, anderen leg je erop. Zet de gevulde potjes op een plek waar ze veel licht krijgen en geef de zaadjes voldoende water. Op de verpakking van de zaadjes staat vaak na hoeveel dagen je de eerste plantjes kunt verwachten én bij welke hoogte je ze moet verpoten. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn en het buiten lekker weer is, verpoot je ze naar een grotere pot of je zet ze in een moestuin. En nu maar wachten op dat zoete fruit of die knapperige groenten.

Extra tip:

Laat de kinderen wekelijks een foto maken van de plantjes en plak dit in hun eigen plantjesboekje. Dat kan gewoon een schriftje zijn, waarin ze de groei van de plantjes op deze manier mooi bij kunnen houden.

3. Een blotevoetenpad maken

Met je blote voeten door de modder over kiezelsteentjes? Door het zaagsel of over een bedje van stro? Maak een blotevoetenpad!

Wat heb je nodig?

Verschillende materialen zijn mogelijk voor het maken van een blotevoetenpad. Je kunt het zo gek niet bedenken. Enkele ideeën zijn:
• Zaagsel.
• Kiezelsteentjes.
• Papiersnippers.
• Kraaltjes.
• Wol.
• Takjes.
• Hooi of stro.
• Modder.
• Water.

Hoe doe je het?

Lopen op een blotevoetenpad is natuurlijk het prettigst wanneer er een voorjaarszonnetje aanwezig is en het niet meer te koud is buiten. Dus doe dit op een fijne lentedag. Leg de verschillende materialen niet door elkaar, maar achter elkaar in een ‘pad’. Waardoor je met iedere voetstap in een nieuw materiaal kunt gaan staan. Laat de kinderen rustig lopen zodat ze voelen met hun voeten hoe het verschillende materiaal aanvoelt. Zet eventueel een lekker voetenbadje op het einde en vergeet ook je handdoek niet om je voeten weer schoon te maken.
[tekst gaat verder onder afbeelding]

Blotevoetenpad en insecten vangen

4. Insectenjacht

Beestjes zoeken! Er zijn weinig kinderen die daar niet gelukkig van worden. Insecten, wormen, spinnetjes. Als je goed zoekt vind je van alles.

Wat heb je nodig?

• Een (insecten)pot.
• Een vergrootglas.
• Eventueel een netje voor het vangen van vliegende beestjes.
• Potlood en papier.

Hoe doe je het?

Neem een insectenpot, of maak er zelf één. Neem een pot en maak kleine luchtgaatjes in de deksel. Zorg dat ze klein genoeg zijn, zodat de beestjes niet direct ontsnappen. Ga de natuur in of blijf lekker in je eigen tuin. Kijk eens onder een steen of tussen de plantjes. Je zult zien dat er verschillende beestjes leven, ook gewoon bij jou rond het huis. Doe ze even in de pot. Bekijk ze extra goed met het vergrootglas. En misschien vinden jullie het ook leuk om de diertjes na te tekenen. Laten jullie de beestjes daarna wel weer vrij op de plek waar je ze gevonden hebt? Dat is natuurlijk wel zo vriendelijk.

5. Een vlinderbankje maken

Vlinders in februari en maart? Zijn die er al? Jazeker! Als je goed zoekt kun je de eerste vlinders nu al bewonderen. Op zonnige dagen kunnen de dagpauwoog, de kleine vos en de citroenvlinder actief zijn. Met een vlinderbankje in je tuin lok je meer vlinders naar je tuin, zodat je komende lente samen met de kinderen prachtige vlinders kunt bewonderen.

Wat heb je nodig?

• Een bord of houten plank.
• (Overrijp) fruit.
• Suiker.
• Water.
• Een plastic dop van een pak of fles.

Hoe doe je het?

Zet de plank of het bord op een zonnige plek en leg er lekker rijp fruit op. Hoe rijper het fruit, hoe lekkerder de vlinders het vinden. En maak het ook kleurrijk. Daar houden vlinders van. Knutsel er bijvoorbeeld bloemen bij om kleur toe te voegen. Of verf de plank. Maak een mengseltje van suiker en water en doe dat in het dopje. Vlinders zijn gek op suikerPosted in: algemeen, roerdalen