pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By maart 19, 2020 8:16 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Volkskrant: Oud vaccin tegen tuberculose biedt mogelijk weerstand tegen het coronavirus (2 en slot )

Roerdalen – De Volkskrant van woensdag 18 maart 2020 bericht: Een oud vaccin tegen tuberculose biedt mogelijk weerstand tegen het coronavirus

Het vaccin beschermt mensen tegen tuberculose, maar zou het ook kunnen helpen tegen het coronavirus? Twee Nederlandse hoogleraren vermoeden van wel en beginnen een experiment.

Professor Mihai Netea kwam in 2010 onverwachte effecten op het spoor bij een oud tbc-vaccin.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Of de medisch-ethische commissies van het Radboudumc en het UMC Utrecht een aanvraag wilden goedkeuren voor het inenten van zorgpersoneel met een tuberculose-vaccin, vroegen onderzoekers Mihai Netea en Marc Bonten twee weken geleden. Zoiets duurt normaal gesproken maanden. Maar nu het coronavirus rondwaart in Nederland, kregen ze maandag groen licht.

Dit is dan ook niet zomaar een idee. Het is erop gericht een ziekte terug te dringen die de wereld in een wurggreep houdt en waarvoor nog geen remedie is.

Het draait om een vaccin tegen tuberculose, het BCG-vaccin, dat al zo’n honderd jaar bestaat. Doordat het wereldwijd al aan vele miljoenen mensen is toegediend, is zeker dat het geen onverwachte, ernstige bijwerkingen geeft. In Nederland krijgen kinderen dit vaccin niet meer omdat tuberculose vrijwel niet meer voorkomt, maar in veel andere landen zit het wel standaard in het pakket.

Bacterie
Dat een vaccin dat voor ongeveer 60 procent bescherming biedt tegen tuberculose mogelijk helpt tegen het coronavirus, zit zo. Het vaccin bevat de levende bacterie Mycobacterium bovis, het onschuldige broertje van tuberculosebacterie Mycobacterium tuberculosis.

Die bacterie blijft na injectie onder de huid enkele maanden aanwezig, waar ze een deel van het immuunsysteem activeert. Dat komt hierdoor in actie tegen álle ziekteverwekkers waardoor, zo blijkt uit verschillende studies, de weerstand stijgt tegen onder meer het griepvirus en de malariaparasiet.

Vandaar dat experimenteel internist Mihai Netea van het Radboudumc, die dit effect van het tuberculosevaccin al jaren bestudeert, in januari de handen ineen sloeg met Marc Bonten, die infectieziekten onderzoekt bij het UMC Utrecht. ( vervolg in Volkskrant woe18/3/20)Posted in: algemeen, roerdalen