pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juli 11, 2019 12:02 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl : Wat te doen bij “aanval” eikenprocessierups?

Roerdalen -Wat te doen als de eikenprocessierups je “aangevallen” heeft want zevzorgt voor veel ellende. Roerdaljournaal.nl met tips via Dokter.nl.
De eikenprocessierups vormt al een paar jaar een probleem. Een probleem dat ook ieder jaar erger lijkt te worden. Het aantal mensen dat met klachten naar de huisarts gaat, is dit jaar explosief gestegen. Wat is de eikenprocessierups, waardoor zorgt deze rups voor veel ellende en wat moet je doen wanneer je klachten hebt?

Inhoud van dit artikel:
Wat is een processierups?
Wanneer actief?
Mogelijke klachten
Huid
Ogen
Luchtwegen
(Pseudo-)allergische reactie
Overige klachten
Behandeling van de klachten
Je huid
De ogen
Luchtwegen
Wat doen bij overlast van eikenprocessierupsen?
Wat moet je niet doen?
Wat is een processierups?
De eikenprocessierups is een rups van de nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van de eik. De rups nestelt zich vooral graag aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen. De brandharen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en dieren.

De naam processierups komt van de manier waarop de rupsen zich in colonnes verplaatsen, van het nest naar het blad van de eik. Je kunt deze nesten herkennen aan de spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Vaak zijn de bomen, waarin ze vertoeven, ook kaalgevreten. Een volwassen rups is wit behaard en ongeveer 3 centimeter groot.

Wanneer actief?

De eerste rupsen komen zo eind april, begin mei uit de eitjes. Na 5 vervellingen zijn ze volgroeid. Dan zijn ze ongeveer 3 cm lang en verpoppen ze tot een nachtvlinder. Maar al na derde vervelling, vaak is dat tussen half mei en eind juni, krijgen ze hele kleine brandharen. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen. De brandharen zijn namelijk microscopisch klein.

Dat de rupsen verpoppen tot nachtvinders gebeurt zo eind juli. Vanaf dit ogenblik is het grootste gevaar geweken. In de (na)zomer paren de vlinders weer en zetten ze ei-pakketten af van tussen de 20 en 50 stuks. Deze ei-pakketjes overwinteren op de takken van eikenbomen.

Nadat de eerste rupsen uitkomen, blijven de nesten bestaan. Deze zitten dan nog vol vervellingshuidjes, pophuiden en brandharen. Ook deze kunnen nog heel lang gevaarlijk zijn voor mensen en zoogdieren, omdat de brandharen lange tijd hun giftige stof behouden.

Mogelijke klachten
Op het moment dat de brandharen van de rups in aanraking komen met je huid, ogen of longen kun je verschillende klachten krijgen. Er bestaan 3 soorten klachten. De microscopische brandharen zitten met weerhaakjes vast in je huid. Dit geeft kleine, maar pijnlijke wondjes in de opperhuid. Vervolgens kunnen deze brandharen bij de kleinste aanraking afbreken. Bij het afbreken komt de thaumetopoeïne vrij, waardoor (pseudo-)allergische reacties kunnen ontstaan. Het lijkt op een allergie, maar er zijn geen afweerstoffen terug te vinden in het bloed.

Mogelijke klachten zijn:

Huid

Bijna direct nadat je huid in contact is geweest met de brandharen, kan er een hevige jeuk optreden in je nek, armen, benen, etc. Binnen een half uur tot 2 uur wordt je huid rood en krijg je bultjes of blaasjes die na enkele dagen tot weken verdwijnen.

Ogen

Heb je brandharen in je ogen gekregen, dan kun je tussen één en vier uur last krijgen van rode pijnlijke en tranende ogen. Wanneer de brandharen dieper je oog binnendringen kan dat een ernstige ontstekingsreactie veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen de haren een chronische oogontsteking met een soort knobbelvorming veroorzaken. In dat geval is er een operatie nodig om de haartjes te verwijderen.

Luchtwegen

Wanneer je de brandharen inademt, dan kan dit een irritatie aan je luchtwegen veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met niezen, keelpijn, slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen.

Vanwege hun microscopische afmetingen, kunnen ze binnendringen tot in de kleinste luchtwegen en een astmatische bronchitis met een piepende ademhaling kunnen veroorzaken.

(Pseudo-)allergische reactie

iemand kan een (pseudo-)allergische reactie krijgen met erge jeuk en huiduitslag. In hele ernstige gevallen kan iemand een levensbedreigende anafylactische shock krijgen. Een anafylactische shock is een ernstige allergische reactie op lichaamsvreemde stoffen. Bij een hele ernstige anafylactische shock kunnen je bloedvaten zo snel verwijden dat er een levensgevaarlijke shocktoestand ontstaat.

Overige klachten

Heel soms kan iemand last krijgen van overgeven, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Behandeling van de klachten
Ben je in aanraking gekomen met de haren van een processierups, dan is het verstandig om onderstaande stappen te ondernemen:

Je huid

Wanneer er huidcontact is geweest, dan is het verstandig om het volgende te doen:

Probeer niet te krabben of wrijven. Dit zorgt er alleen maar voor dat de verspreiding van de brandharen verder gaat en het maakt je klachten alleen maar erger.
Besmette kleding vormt een bron van verspreiding van brandharen. Daarom is het verstandig om handschoenen aan te doen en vervolgens je kleren uit te doen en direct wassen (graag zo heet mogelijk).
Spoel de huid direct goed met lauw stromend water, om zo de mogelijk aanwezige brandharen te verwijderen.
Strip de aangetaste huid met tape, plakband of cellofaan om vastzittende brandharen te verwijderen.
Om de jeuk te verlichten kun je de huid koelen. Denk hier aan het aanbrengen van ice-packs.
Bij ernstige jeuk en uitslag: toedienen van antihistamines. Wanneer er sprake van ernstige huiduitslag is, dan zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts.
De ogen

Wanneer er contact met je ogen is geweest, dan is het verstandig om het volgende te doen:

Spoel je goed uit. Wanneer je ogen erg geïrriteerd zijn, dan is het verstandig om dit uitspoelen door een arts te laten doen.
Bij aanhoudende of ernstige klachten, ook dan is het aan te raden om naar je huisarts te gaan.
Luchtwegen

Wanneer er klachten van kortademigheid, hoesten, moeite met slikken, braken, duizeligheid en koorts optreden, dan is medisch handelen noodzakelijk.

Wat doen bij overlast van eikenprocessierupsen?
Wanneer je zelf te maken krijgt met de eikenprocessierups, probeer dan ieder contact met de rupsen en de nesten te voorkomen. Hou afstand van de eikenbomen, waarin ze zitten en zorg ervoor dat je kleding draagt die je armen, hals en benen bedekt. Daarnaast is het verstandig om er direct een melding van te maken bij je gemeentebestuur. Zij zullen passende maatregelen treffen of de verantwoordelijke diensten op de hoogte brengen.

Wat moet je niet doen?
Ga niet zelf aan de slag om de rupsen en nesten te bestrijden. Er zijn mensen die met een hogedrukreiniger de nesten probeerden weg te spuiten. Echter, dit kan er voor zorgen dat de brandharen van de rupsen via de lucht verspreiden. Gebruik ook geen insecticiden. Het bestrijden is echt specialistisch werk, waarvoor je beter een ongediertebestrijdingsbedrijf kunt inschakelen. De bestrijding gebeurt met gif of door het wegbranden of wegzuigen van de rupsen met speciale apparatuur.

Bronnen: antigifcentrum.be, thuisarts.nl en zorgwijzer.nlPosted in: algemeen, roerdalen