pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 12, 2020 10:55 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: wat te doen tegen fruitvliegjes?

Roerdalen – Het Roerdaljournaal helpt u van de fruitvliegjes af…

Fruitvliegjes: vooral in de zomer kunnen ze een plaag zijn. Ze komen op rottend of gistend voedsel af, de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Helemaal ervan af kom je misschien niet, maar met een paar simpele tips kun je de overlast beperken.

Tips tegen fruitvliegjes

Rijp fruit smoothie 700×465.jpg
Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten of gisten. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Van fruit dat op moet, maak je een heerlijke smoothie of moes voor in de yoghurt.

Fruit koel bewaren

Appels, peren, aardbeien, ander zacht fruit en gesneden fruit kun je in de koelkast bewaren. Tropisch fruit zoals bananen, mango’s en ananas bewaar je buiten de koelkast, die kunnen namelijk niet tegen kou (bananen worden bijvoorbeeld bruin in de koelkast). Eet dit fruit dus echt op tijd op. Het Voedingscentrum geeft tips hoe je verschillende soorten fruit en groente het beste kunt bewaren.

Wat lusten fruitvliegjes nog meer?

Rottende en beschimmelde groenten
Wijnrestjes in een opgedroogd glas
Restjes bier onderin een flesje of blikje
Gemorst vruchtensap of restjes in een glas
Planten en kruiden waarvan blaadjes dor of rot zijn
Verwelkte (bosjes) bloemen
Bedorven voedsel in je vuilnisbak
Koffiedik in je koffiezetapparaat
Gebruikte koffiepads en theezakjes
Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding
Houd het schoon…

Fruitvliegjes 700×454.jpg
Spoel vieze glazen met restjes sap of wijn en bordjes waar jam of fruit op heeft gelegen om, en zet ze meteen in de vaatwasser als je die hebt. Gooi lege flesjes of blikjes meteen weg of spoel ze goed om. Haal regelmatig een doekje over je aanrecht en eettafel. En pak elke dag een schoon aanrechtdoekje en sponsje.

Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak en ververs de zak als je toch fruitvliegjes in de vuilnisbak ziet.

… en zet de bloemetjes buiten

Heb je bloemen of plantjes in huis? Haal de dode blaadjes en verwelkte bloemen er regelmatig uit en gooi ze in de biobak. Laat een bos bloemen sowieso niet te lang staan.

Fruitvliegjes zijn dol op fruitgeuren. Gebruik daarom geen schoonmaakmiddel met citroen- of appelgeur, maar neem liever eucalyptus, lavendel of iets neutraals.

Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes

Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren. Ze houden bijvoorbeeld niet van de geur van basilicum, salie, dille, lavendel, knoflook en kruidnagel. Daar kun je dus je voordeel mee doen: zet wat kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit.

Lok ze in de val!

Een andere manier om van fruitvliegjes af te komen, is om ze in de val te lokken. Je vindt vallen tegen fruitvliegen in de winkel, maar koop alleen vallen als je ziet wat voor middel erin zit. Je kunt zelf ook simpel een val maken.

Hoe maak je een val voor fruitvliegjes?

Neem een klein, plastic bakje met dekseltje.
Doe hier iets met suiker of gist in, bijvoorbeeld wat honing, een mengsel van water en (cider)azijn, wijn, overrijp fruit of siroop.
Prik een klein gaatje in het dekseltje.
Geen deksel? Gebruik plasticfolie dat je strak over het bakje spant (bijvoorbeeld met een elastiekje) en prik daarin een klein gaatje.
De fruitvliegjes kruipen door het gaatje naar binnen, maar kunnen daarna niet meer de weg naar buiten vinden. Zet de val ergens waar je geen last van de fruitvliegjes hebt, dus niet midden in de keuken: daar wil je ze immers niet naartoe lokken.

Gif tegen fruitvliegjes afrader

Als je de bovenstaande tips probeert is je huis meestal snel (weer) fruitvliegvrij. Fruitvliegjes verjagen met chemische middelen is dus niet nodig en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Er zijn spuitbussen te koop tegen vliegende insecten, op basis van pyrethrine en piperonylbutoxide. Deze stoffen zijn giftig en kunnen schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Omdat fruitvliegjes vaak in de keuken zitten is het een afrader. Dit middel mag je namelijk alleen binnenshuis gebruiken, maar vaak niet in de keuken.

Toch gif gebruiken? Volg dan de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op. Let op waarschuwingen over gebruik in de keuken of in de buurt van voedingsmiddelen. Laat de spuitbus heel en lever restanten in als klein chemisch afval.Posted in: algemeen, roerdalen