By mei 31, 2014 10:41 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl : Week van de Romeinen in Thorn en expositie


Thorn – Van 24 mei tot en met 2 juni 2014 organiseert Romeinen NU de Romeinenweek. Een week die volledig in het teken staat van Romeinse geschiedenis, erfgoed en archeologie en de Romeinse limes (grenswegen)in het bijzonder.

Romeinen waren hun tijd ver vooruit
Tientallen musea, parken, historische verenigingen, historici, archeologische diensten, onderwijsinstellingen en overheden worden uitgenodigd om in deze week activiteiten rondom Romeinse geschiedenis en archeologie te organiseren voor een breed publiek.
Kort voor het begin van onze jaartelling kwamen de Romeinen ons land binnen en rukten op tot de Rijn, een makkelijk te verdedigen grens. Het gebied ten zuiden van deze rivier maakte ruim 400 jaar deel uit van het grote Romeinse Rijk. De Romeinen waren hun tijd ver vooruit en veel elementen in onze beschaving vinden daar hun oorsprong zoals ons rioolstelsel. De Romeinen trokken op langs zgn. Heirbanen, dat zijn lange afstand legerwegen. Een daarvan liep van Maastricht naar Nijmegen aan deze kant van de Maas o.a langs Heel, wat toen Catualium heette. Ook onze Heerbaan in Thorn herinnert nog aan die tijd.
Het Land van Thorn
Gemeentemuseum Het Land van Thorn heeft in zijn collectie een aantal voorwerpen die afkomstig zijn van bodemvondsten hier in de buurt en die stammen uit de tijd dat de Romeinen hier gelegerd waren.
Tijdens de Romeinenweek besteden we bijzondere aandacht aan deze vondsten. Kinderen worden uitgenodigd om aan de hand van een tas met eigentijdse voorwerpen overeenkomstige voorwerpen in het museum te zoeken uit de tijd van de Romeinen. Er is ook een leuke film te zien over deze tijd van de Romeinen in Nederland.

Heerbanen
Op weg naar Maaseik blijft ze steeds in de buurt van de Rijksweg, die ze vijf keer oversteekt. Dit deel (bekend als ‘Hoogbaan’, ‘Heerstraat’ en ‘Heirbaan’) doet Rotem en Elen aan en was zo’n 8 m breed. De Heirbaan, Oude Baan, Heerweg en Kempweg verbinden Maaseik met Kessenich. Op haar weg naar Nederland maakt ze een ruime bocht rond het Vijverbroek. Waar ze de grens en tegelijkertijd de Venlosesteenweg oversteekt, werd ze omstreeks 1900 opgegraven; ze had hier een breedte van 12 m. Er werden ook tal van andere vondsten gedaan langs dit gedeelte, met name een Merovingisch grafveld (Heerstraat, Ophoven), Romeinse catacomben (Molenwegske, Kessenich) en Romeinse munten (Vijverbroekstraat, Kessenich).
Op Nederlands grondgebied liep de heirbaan eerst naar Neeritter, waar ze de Itterbeek overstak en deze volgde richting Thorn (Vijverbroeksstraat, Driessensstraat, Margarethastraat, Heerbaan). Langs deze laatste weg ligt de 17de-eeuwse kapel Onder De Linden. De Heerbaan en de Heerstraat vervolgden haar tocht met een breedte van 6 m. Vlak voor Haelen-Melenborg buigt ze af over een plateau en steekt de Neerbeek over te Neer (Pater Schreursweg, Meiboomkensweg, Hagendoorn). Te Buggenum en te Neer werden noemenswaardige vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Ze loopt dan verder noordwaarts langs Kessel, Blerick en Cuijk. Bij deze laatste plaats zijn de overblijfselen van de Romeinse Maasbrug teruggevonden. Ten noorden van Venlo volgde de heerweg ongeveer de huidige N555, N551 en N610 naar Cuijk. Bij Cuijk is de naam ‘Heerstraat’ ook nog bewaard gebleven. De heirbaan doet tenslotte nog Heumen aan vooraleer Nijmegen te bereiken.

Contactpersoon en museumgegevens
Gemeentemuseum Het land van Thorn
Contactpersoon: Mat Rongen
T 0475 56 13 80
E [email protected]
W www.museumhetlandvanthorn.nl
Wijngaard 14
6017 AG Thorn
Openingstijden museum
Van 1 april t/m 31 oktober
dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur
maandag van 12 tot 17 uur
Openingstijden abdijkerk

Van 1 april t/m 31 oktober
dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur
maandag van 12 tot 17 uur
Gratis entree met museumjaarkaart
Combikaart Museum en Kerk
Volwassenen: 5,00 euro
Kinderen 6 t/m 16 jaar: 2,50 euro
CJP, CKV: 2,50 euro
Groepen v.a. 15 personen: 4,50 euro
Gezinskaart
Twee volwassenen en maximaal vier kinderen: 15,00 euro
Stadswandeling
2,50 euro
Museum of Kerk
Volwassenen: 3,00 euro
Kinderen 6 t/m 16 jaar : 1,50 euro
Kinderen t/m 5 jaar gratis
Meer activiteiten >>Posted in: Geen categorie