pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 13, 2020 12:01 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 20 in 2020) Geschiedenis braderie Postert: wie heeft er nog foto’s uit het verleden van de braderie?

Posters Waekblaad:…dae is gein paere waerd..
I

Wist u…

…dat we de komende tijd in deze rubriek vaker gaan over de vernieuw-bouwplannen van de Beuk.Volgende week aflevering een.

…dat, nu bouwplannen aan de orde zijn, nog een nieuwtje uit de Posterse bouwwereld zie bovenstaande foto) de molengebouwen aan de Hoofdstraat 150
van de voormalige molenaars Sjang en Sef Verbeek (Sjang en Sef vanne Meule) hebben bezoek gekregen van de slopershamer. De gebouwen maken deels plaats voor een aantal appartementen, waarin de industriële sfeer van de molens tot uitdrukking zal komen. Op de foto van Lian Sonntag is aan de achterkant de sloop gestart van ‘n deel “vanne Meule”, gezien vanaf de

…dat de gemeente desgevraagd meldt dat er een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van zes appartementen met berging. De appartementen worden gerealiseerd in de bestaande bebouwing.

…dat u op de voorpagina van deze uitgave hebt kunnen lezen dat de Summer Fair editie 2920 geen doorgang kan vinden, vanwege corona.
…dat we ons daarbij afvroegen hoelang heeft Postert de Vaderdagbraderie gekend? Hoeveel edities zijn er precies geweest? Eerder 60 of 50? Wie weet het precies: mail ons ([email protected]
…dat Postert een van de eerste braderieën telkenjare had en waaraan de Posterse winkeliers met veel enthousiasme deelnamen
…dat de aanwezigheid van voldoende cafés met dito terrassen, verspreid langs het braderie-lint, de feestvreugde op vaderdag-zondagmiddag verhoogde

…dat er ook voor jong en oud kraampjes van verenigingen ed waren waar ludieke spellen gespeeld konden worden.
…dat dat deed denken aan een fancy Fair, zoals due in het midden van de vorige eeuw jaarlijks in
het KA-huis plaatsvondent waarbij Jeu Visschers (Jeu vanne Vuisj) de presentator was

…dat Jeu met zijn radde en tegelijk warme stem en zijn favoriete en onafscheidelijke “nomdejuuke” ( = strikje) in plaats van “sjlieps” (= stropdas), er een show van maakte met het Rad van Fortuin. Naar ik me herinner was de opbrengst voor de kerk en met name het onderhoud van het KA-huis, dat destijds voor een symbolisch bedrag aan de stichting van de jongeren is verkocht met bestemming: ‘voor de jeugd’

…dat er ook geld van de Fancy Fair opbrengst bestemd zou zijn geweest voor het “exploiteren” ( =onderhoud) van de speeltuin/pony’s van pastoor Lucassen. Achter het KA-huis had de pastoor voor de Posterse bevolking een speeltuin aangelegd met allerlei toestellen tot en met een draaimolen, naast het nog steeds bestaande en functionerende gebouw ( “Sjöpke”), waar thans de schutterij nog steeds haar home heeft. In de “wei-j van pesjtoer” (= wei van pastoor) had je een soort kermisgevoel. Meer dan eens bij dorpsfestiviteiten hier de feesttent van de organiserende vereniging.

…dat brengt ons terug naar de dag van vandaag: nu de Summer Fair niet door gaat dit jaar, heeft ook het virus “de kermis” de das om gedaan, Want in het draaiboek van de Summer Fair 2021 staat nadrukkelijk de kermis vermeld.
…dat we de braderie-geschiedenis vervolgen: de eerste tientallen jaren was de ondernemersvereniging Posterholt de organisator van de Vaderdagbraderie. Postert bouwde daarmee in de Roerstreek een goede reputatie op omdat de braderie bestond uit meer dan een rij verkoopkramen. Er waren ook tal van aktiviteiten die op vertier en entertainment gericht waren, waarbij ook aan de jeugd gedacht werd.

…dat ‘t een feit was: én de Posterse middenstand deed volop mee, en het verenigingsleven haakte aan. Enkele voorbeelden: zomwas er onder andere doeltrappen voor de jeugd, namen raden van een pop, geld of erwten in een reuze-pot raden, een marmottenrace, stokken vangen, boekenverkoop, ring werpen, optredens artiesten, reisverloting etcetera. Ook een rommelmarkt door de schooljeugd. Dus doe-actviteiten naast de rits verkoopkramen. Er waren verder terrassen bij de inmiddels verdwenen of gesloten cafés Rembrandt biej Karel ( later Dave Twiss), de Klomp, Sjengske-Julianazaal en Liebes. Dat alles trok duizenden bezoekers bij fraaie zomerse temperaturen; zelden was er slecht weer, hooguit een onweersbui in de avond.

…dat met het verdwijnen van een aantal middenstandszaken en cafés, namen ook de activiteiten af. Nu zijn er aan de route nog maar drie terrassen over: café de Sport aan Hoofdstraat, hotel-restaurant Roerdalen bezijden de rotonde aan Gevaeren, en aan het andere uiteinde (of net ‘over’ het uiteinde van het huidige kraampjes-lint) het terras van Vurenhof, waar ook vaak levende muziek speelt.

…dat Liebes een dominante rol bij de Vaderdagbraderie speelde. Zulks wellicht vanwege de centrale ligging maar vooral de aantrekkingskracht op de jongere generaties. Het café is nu ook al weer een hele tijd gesloten en staat al maanden voor een bedrag van ruim drie ton te koop, zo vernemen we van de horeca-site.

…dat we nu terugkeren naar de braderie-historie, die toch zowat 50 jaar een vaste Posterse zomeractviteit was, en die veel publiek trok tot uit de wijde omgeving. Het was vaak een ideale gezinsactviteit op Vaderdag.

…dat intussen de organisatie overgenomen was van de ondernemers door beurtelings de Posterse harmonie Wilhelmina en voetbalclub (PSV’35-Oranje Blauw ‘15) compleet met buffet ed. Maar die zagen er na enkele jaren uiteindelijk geen brood meer in.
…dat de voetbalclub/harmonie een paar jaar geleden een poging deed er een versie 2.0 van te maken, maar ook dat initiatief strandde toen beide verenigingen een jaar wilden over slaan.

…dat toen nagelstudio-exploitante Vicky Heinen met steun van enkele ondernemers in het gat sprong en…Summer Fair was geboren (zie voorpagina). Zij moet nu noodgedwongen de Fair een jaar uitstellen vanwege de maatregelen rond het corona-virus. En naar men hoopt, blijft het bij dat ene jaar en is er een vaccin, want corona – zo zeggen de geleerden – zal nog wat jaren blijven, in varianten zeer wel mogelijk zelfs langere tijd.

…dat met het niet doorgaan van de Fair Postert ook geen kermis heeft dit jaar. Dat is uniek in de Posterse historie: tot voor enkele jaren ken Posterholt twee kermissen: met vasteloavend de zomerkermis en op de eerste zondag de zomerkermis. Maar ook die heeft vorig jaar de laatste editie beleefd en is nu officieel afgeschaft.

Op de foto: de laatste keer – we schrijven september 2019 – dat met de zomerkermis een carroussel rond draaide op het Posterse marktplein.

…dat, gezien de ervaringen, dit (en misschien ook volgend?) jaar ook elders kermissen en grotere samenkomsten niet door zullen gaa
…dat schrijver dezes met velen moet concluderen: “corona maakt maakt er een gek jaar van!”

…dat we nog terugkomen op de beantwoording van de laatste vragen Nieuwjaars Kwis
…dat de honger naar de bal enigszins gestild wordt. Op sportief gebied in caronatijd worden vanaf deze week (20) weer competitief voetbalwedstrijden gespeeld.
…dat de Bundesliga zal er bij de hervatting zaterdag helemaal anders uitzien. Dat was al bekend, maar werd nog eens bevestigd in een uitgelekt rapport van de Duitse profliga (DFL).

…dat spelers bijvoorbeeld bij het juichen elkaar slechts kort mogen aanraken met de elleboog of voet. Ook bevestigde Fredi Bobic, voormalig Duits international en momenteel sportief directeur bij Eintracht Frankfurt, dat uitteams de overwinning krijgen toegewezen als er grote massa’s thuissupporters samenkomen buiten het stadion. De wedstrijden zijn immers niet voor niets zonder publiek.


…dat de Kiek Toen-foto deze keer gaat over wijlen Sjaak Vosdellen Sr op een foto uit het archief van het Posters Journaal: de mannen op deze foto werkten in de Posterse steenfabriek: waar en welke? Vooraan links zit Sjaak Vosdellen, die lange tijd met zijn vrouw Trui en hun kinderen , Sjaak jr, Kathy, Frans, Maria en Corrie in “ut durp” aan de Hoofdstraat woonden. Later verhuisden ze naar een nieuw huis aan de Rect. V de Boornlaan . De familie vraagt wie staan er nog meer op deze plaat? Reacties: Cube Computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt. Hebt u misschien ook een mooie foto, uit uw album. Stuur de foto ons: [email protected]

…dat we besluiten met dialectwoorden: ein voer-rie (= soort (leegstaande?) ruimte of voormalige stal voor de echte koeienstallen oude huizen waar de beestenstal grensde en onderdeel was van het woonhuis); dae is gein paere waerd (= hij is een luierik, voegt niets toe); paere (= peren – fruit dus); kiersje (= kersen); aerbele ( = aardbeien); knorsjele of sjtaekbaere (= kruisbessen); miemerte ( = zwarte of rode aalbessen) warbele en brommele (= ‘bramen en bosbessen’ of ‘bosbessen en bramen’: wie het weet mag het melden en wie kent nog meer dialect-fruitnamen : stuur suggesties per mail : [email protected])

(Copyright en samenstelling : Jacques Biermans)
—////