Roerdalen-Deze keer weer b een aflevering van ..En dan nu weer een Wist u Extra : Wandelen maakt je gelukkig…
–
Wandelen maakt je fysiek en mentaal gezonder en … gelukkig !
Nog geen eeuw geleden liep de mens gemiddeld vijftien kilometer per dag. Tegenwoordig zijn dat er nog geen twee. Maar ons lichaam is hetzelfde gebleven, ons bewegingsapparaat is niet veranderd. Het ontbreken van wandelingen in ons dagelijks leven maakt dat welvaartsziektes als hart- en vaataandoeningen, depressies, longziektes, diabetes type 2, alzheimer of een burn-out steeds meer voorkomen. Tijd om die wandelschoenen uit het rek te trekken dus!
Een wandeling als probleemoplosser
Regelmatig wandelen doet veel voor je fysieke gesteldheid; je voelt je fitter en bent beter in vorm. Maar wandelen zorgt niet alleen voor een letterlijke beweging. Ook figuurlijk gebeurt er wat met je als je loopt. In je hoofd, welteverstaan. Er wordt weleens gekscherend geroepen ‘wandelen als medicijn’ of ‘een wandeling als probleemoplosser’, maar het is écht wetenschappelijk aangetoond (met bijvoorbeeld MRI-scans) dat je cognitief vermogen toeneemt als je wandelt. Je bewustzijn, aandacht, oriëntatie en geheugen verbeteren allemaal als je vaker de benenwagen neemt. Daarnaast maak je tijdens een wandeling ook nog eens het stofje endorfine aan. Dat maakt je gelukkig en geeft direct energie.
Word ook lid van Groene Kruis Ledenorganisatie
Gezond en vitaal blijven, genieten van de leuke dingen in het leven, blijven leren, nieuwe dingen ontdekken, lekker in uw vel zitten… Met het lidmaatschap van Groene Kruis Ledenorganisatie heb je het goed voor elkaar!
Het lidmaatschap kost maar €14,95 per kalenderjaar en daarmee profiteer je van heel veel korting en extra’s op tal van diensten.
Tips om meer te wandelen
Maar hoe zorg je er nou voor dat wandelen een vast onderdeel van je ritme wordt? Daar zijn best wat trucjes voor. Een stappenteller stimuleert je bijvoorbeeld om dagelijks een vast aantal stappen te zetten. Download een app op je mobiele telefoon, schaf een sporthorloge aan of neem een stappenteller mee tijdens je wandelingen. Afspreken op een vaste dag of tijdstip met een wandelmaatje, collega of loopgroep kan ook. Als je samen wandelt is je motivatie vaak een stuk groter, je kunt elkaar enthousiasmeren en je leert van elkaar! En begin niet te groot. Van niets naar bijvoorbeeld dagelijks tien kilometer lopen is een ontzettend grote stap. Begin liever klein, bijvoorbeeld met een blokje om na het avondeten en bouw dat rustig verder uit. Dat is veel beter vol te houden. Je zult zien dat wandelen langzaam net zo gewoon wordt als tandenpoetsen of ontbijten.
Snelle wandeltips
- Kies een concreet stappendoel
- Luister muziek of een podcast voor meer rust
- Zoek een wandelmaatje en stimuleer elkaar
- Kies voor goede wandelschoenen
Leren in en van de natuur
Als wandelen eenmaal tot je dagelijkse of wekelijkse bezigheden hoort, wil je natuurlijk zo veel mogelijk uit je wandeling halen. Niet alleen fysiek, maar vooral ook metaal. Afschakelen, je geest de vrije loop laten, grenzen bewaken, gedachtes ordenen, loslaten of dieper tot jezelf komen; het kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een natuurlijke omgeving te verkiezen boven een industrieterrein of stad. Want wist je dat de kleur groen alleen al ervoor zorgt dat je rustig wordt? En dan hebben we het nog niet eens over de bomen en planten. Die zorgen namelijk voor veel meer zuurstof in de lucht, wat het positieve effect van wandelen op je brein alleen nóg meer vergroot. Verder blijkt groen de mens ook vaak een spiegel voor te houden. “In ontwikkeling zijn, groeien, je eigen pad kiezen; in de natuur vinden we het heel normaal. Maar eigenlijk zijn wij ook ‘part of the nature’ en dus horen we precies hetzelfde te doen. Buiten zijn prikkelt onze zintuigen en stelt ons in staat om dat wat de natuur als vanzelfsprekend doet, op onszelf te projecteren”, legt Anita Verstappen uit.
Een ander mens
Anita is vitaliteitsmakelaar en coacht mensen om alles uit hun leven te halen. Dat doet ze bijvoorbeeld met sessies, workshops en cursussen. Heidie Schell won met de adventskalender van Groene Kruis Ledenorganisatie deelname aan de cursus ‘Wandel jezelf positief gezond’ die Anita samen met Mirjam van der Meij, Monique van Heesch, Mischa Deusings en Paula Langen ontwikkelde om mensen letterlijk én figuurlijk in beweging te krijgen. Heidie deelt graag haar ervaring: “Ik vond Anita een prettig mens en de wandelingen heel waardevol. Al bij de eerste sessie voelde de groep zo vertrouwd dat iedereen meteen vertelde waar ze tegenaan liepen. Soms viel daarbij zelfs een traantje. De setting in de buitenlucht doet iets met je; daar met jezelf aan de slag gaan is heel anders dan dat je bijvoorbeeld binnen aan een tafel tegenover elkaar zit. Door de cursus kwam ik erachter dat ik zelf het stuur vast kan pakken om mijn richting te bepalen. Dat zat er altijd al in, maar iemand moest het naar boven brengen. Tijdens een wandeling in de natuur met de juiste opdrachten en vragen lukte dit zó goed, dat ik na slechts drie sessies een heel ander mens was!”