pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By november 10, 2019 8:33 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: (Wist u…in week 46) met Posterse Sint Maerte in een dialect-verhaal

Wist u…

…dat de maand november altijd een opmaat is naar de nog drukkere decembermaand
…dat zo komende zaterdag weer het jaarlijkse St Maartensfeest gevierd wordt met optocht in Posterholt
…dat een week later op zaterdag het het prins-uitroepen van carnavalsvereniging de Biemosje is, sinds toch al weer wat jaren op zaterdag na de 11de van 11de en dus dit jaar op zaterdag 16 november vanaf 20 uur bij café De Sport
…dat in hetzelfde weekeinde Sinterklaas met zijn pieten op zondag in Postert zijn opwachting maakt
…dat daar dit jaar nog een activiteit is bijgekomen: in het HVR-museum in St Odilienberg loopt de interessante expositie Bevrijding en verzet in De Roerstreek. Deze expositie duurt wel tot maart volgend jaar.
…dat in deze wekelijkse “Wist u…”-rubriek nu een verhaaltje verschijnt over de Posterse Sinte Maerte en die rol vertolkt sinds jaar en dag de uit Postert afkomstige Ruud Wolters; ondergetekende schreef het verhaal daarbij, onder andere voor de Heemkundevereniging Roerstreek, die het plaatste in hun ledenblad, de najaarsuitgave De Klepper van dit jaar.
…dat dit verhaaltje gold als “neven-verhaal” in dezelfde uitgave over hoe vroeger de jeugd van Postert vaak per buurtvereniging – dus voor de eigen “pöt” (= de naam in Posters voor buurtvereniging en nu nog sporadisch gebruikt) ) – hout en brandbaar materiaal huis aan huis inzamelde, eerst voor een eigen St Maartenshoop en later werd dat een centrale hoop in de speeltuin De Vinkenberg, achter de Rector v d Boornlaan.
…dat de St Maerte-rol daarbij al sinds jaar en dag vertolkt wordt door Ruud Wolters, een zoon van Jan van Pieke, “de sjlechter vreuger oppe Heinsbergerwaeg”
…dat deze rol altijd echt in de familie is gebleven want vader “Jan van Pieke” was ook jarenlang in Postert Sinte Maerte. Zoon Ruud (56) zit intussen ook al ruim 40 jaar in die St Maartensrol en de Stichting Sport- en Cultuurraad Posterholt (SCRP) heeft dit robijnen jubileum ongetwijfeld in de agenda staan…
…dat onderstaand verhaaltje over Ruud in het officieel Posters dialect geschreven is (gescreend door dialect-schrijfster Toos Schoenmakers-Visschers),
…dat de foto’s bij dit verhaal, die deze week als Kiek Toen gelden, uit het album van Ruud Wolters komen.
…dat lezen in het dialect tegenvalt, zo zult u merken.
…dat de kop van het verhaaltje luidt:

Eine kier in 40 jaor angs-zjweit biej St Maerte in Postert….

(verhaol):

Vörig jaor – in 2018 – waas ‘t precies 40 jaor geleje, det Ruud Wolters (56) – noe raodslid in Roerdalen – veur ’t iers Sint Maerte te paerd oetbildje in Postert. Greutsj gezaete op zien paerd trèk Sint Maerte dan mit alle kinger en de hermenie nao de grote, centrale brandjsjtapel van St Maerte oppe Vinkeberg, wo ouch jaorelangk de brandjwaer dan ouch nag vuurwerk aafsjtook. Ruud Wolters is ziene pap Jan ( vreuger sjlechter “Jan van Pieke” oppe Heinsbergerwaeg) opgevolg in de rol van Sint Maerte want dae haet det ouch jaore gedaon.

Ruud is noe 56, klump nag altied róndj de elfde van de elfde in ziene rooje manjtel te paerd, en op zien 16de waas ter al veur ’t iers St Maerte in Postert. “In 2018 trok ich dus veur de veertigste kier mit en ich höb mich altied lekker gevuld es St. Maerte want ich waas blie det ich es zóne jónge jóng die rol van pap kósj euvernumme”.

Ouch nag get biezónjers mit gemak in die 40 jaor? “Jao” zaet Ruud, “Eine kier brook mich oppe Hoofsjtraot ’t angszjweit oet, toen vier nao de mès inne kèrk in sjtoet nao de Vinkeberg trokke. “ Op ins waas ’t paerd zo hel gesjrókke van get, det ‘t geine maeter veuroet mier wouw en allein mer achteroet…Hae zoot hel truukuuj… boem…taenge de gevel van de winkel van bekkerie Biermans. Mit zien grote kóntj belandje ’t paerd en ich taenge de grote winkelroet en ich huurde alles krake. God zij dank bleef de roet gans! Dieke zjweitdröppels op miene kop van angs…Veer trochte gelökkig wiejer, mer Sint Maerte van det jaor vergaet ich neet gauw mier”.

…dat is dus even een kijkje in het verleden en we schakelen nu over naar het heden
…dat onlangs het overdragen van het beheer aangaande de sportvelden aan de 4 voetbalclubs in Roerdalen – die na de fusies Postert/Vlodrop tot Oranje-Blauw’15 en Vesta/St O’berg tot FC Roerdalen en verder de clubs SVH Herkenbosch en SNA Montfort ontstonden – een feit werd.
.. dat FC Roerdalen thans bovenaan staan en laat nou Oranje Blauw ‘15 afgezakt zijn naar de onderste regionen.
…dat het sleutelduel tussen beide clubs recent gewonnen werd door FC Roerdalen met 1-0; kop op: het gaat er immers om wie aan het slot van de competitie de betere is.
…dat we nog een uit-tip mee geven: het is herfst, echt wandeltijd, met de kleurenpracht van bomen, een knisperend bladerdek, hier en daar mooie paddenstoelen en af en toe “ein vaal zun-ke”. Waar ? Overal in het bos, van Meinweg tot Leudal, van Annendaal tot het Sweeltje, enz daarna..lekker warm binnen met warme chocomelk en bij honger: erwtensoep of klumpes (= balkenbrij) of bloedworst met appel op roggebrood!
…dat we besluiten met dialect in het Posters: veur en noa kaame ze de kirk binne ( = druppelsgewijs kwamen ze de kerk in); luuj van sjtand (= notabelen); ein biel (=bijl); gein oote oppe tejjer loate, alles op aete (= geen restjes op het bord achter laten, alles op etenPosted in: algemeen, roerdalen