pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 6, 2021 11:59 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 1 in 2021) met Posters Journaal en nieuws uit Roefdalen

Posters Journaal: ….over de weeknummers, ’n Driekoningen-plats, feestdagen-reeks en ’n wenskaart….
Wist u…

…dat we na het inleidend woordje op de voorpagina weer beland zijn bij de orde van de dag . We beginnen het jaar met de feestdagen van 2021 op een rijtje te zetten, zoals die de kalender die voorschrijft.


Bij de foto s : Odilienberg -lege kerk en foto van pastoormet zusters op achtergrond
Verder Kiek Toen: bakker Biermans met plats voor Driekoningen . Bij de feestdagen een oude illustratie van “proof” oof pastoor

..dat we eerst enkele beelden tone (zie foto’ s) n van de unieke Kerstnachtmis uit de basiliek van St. Oidilienberg in de kerstnacht. Dat gebeurde voor een lege kerk met alleen de zusters van de priorij Thabor, die de uitzending mogelijk maakten, en pastoor Jos l’Ortye verzorgde de dienst en preek met enkele assistenten. De banken bleven leeg en de dienst was via de pc te volgen – de teller gaf rond 45 volgers aan – en was daarna ook op youtube te zien.

…dat we dan gelijk terecht komen bij op een punt waaraan veel mensen, veelal ook ouderen , telkens nog moeten wennen: de aanduiding van de weken in nummers in een jaar.
…dat wanneer je online of in een winkel iets bestelt, waarop een langere levertijd van toepassing is, wordt bijna altijd de week van bijvoorbeeld de levering (of ‘actie’) genoemd; en ook op schrift vermeld. Voorbeeld: “levering week 17” of “wij starten met de klus in week 23” , terwijl voorheen “over 2 maanden” of eind juni” gesproken werd. Nu heersen zullen we maar zeggen de (digitale) weeknummers. Toegegeven: het is nauwkeuriger, het is duidelijker!
…dat we ook u eraan moeten herinneren om uiterlijk 10 januari – en dat is komend weekeinde – de oplossing van
de “Kerst en Nuujoars Kwis” in te sturen. Ja, het eerste deel was gemakkelijk maar de adverteerders dagen gaven wat meer problemen, zo beluisteren wij uit de reacties. En als u het niet zeker weet, waagt u toch een gokje. Doe in elk geval mee!

..dat we u vragen zo aan het begin van het jaar om enige actie van uw kant. We hopen op de medewerking van de lezers voor de fotorubriek Kiek Toen: foto’s uit de oude doos. Alleen met uw medewerking kan die blijven bestaan.
…dat u onderhand weet hoe het werkt: stuur de foto met wat toelichting of uw telefoonnummer om eventueel navraag te doen (dus niet voor publicatie) naar [email protected] of u loopt even binnen bij Cube Computers, Hoofdstraat 83 om de foto te laten inscannen en dan kunt u ze gelijk weer meenemen.
…dat we verder de dialectrubriek in de oude vorm weer wekelijks willen publiceren, af en toe een puzzeltje. We rekenen ook op de (dialect)gedichten. En tips waar iedereen wat aan kan hebben: van gezondheid tot uit-tips

FotO Bakker Sef Biermans met ronde koek: de plats

…dat we door de voorraad Kiek Toen-foto’s heen zijn; vandaar de oproep aan u. Bij het zoeken naar oude foto’s kwam schrijver dezes in eigen privé-album een foto uit 1972 tegen, die hoort bij deze tijd. Het is een knipselfoto van de Posterholtse bakker Sef Biermans (63 op deze plaat) die een zogenoemde plats toont.
..dat een plats een grote rozijnen koek is die de bakkers bakten vanwege een feest ( bijvoorbeeld verjaardag, huwelijksjubileum of anderszins wanneer er wat bieren was) maar ook met het Driekoningen-feest op 6 januari. Dat dan op de kerkelijke kalender de Aanbidding van het kerstkind door de Drie Wijzen uit het Oosten plaats vond .
…dat dat in het huisgezin gebeurde , meestal zo rond 4 uur in de middag wanneer “ut koffes-tied” was en dat was het de bedoeling de boon, die de bakker erin verstopt had te vinden. Meestal “stuurde” de moeder deze activiteit een beetje wang zo’ plats was groot, ter grootte van een vlaai voorheen en die was 36 cm in doorsnee!

…dat degene due de boon vond bij het verorberen van het stuk plats was koning en mocht de zondag daarna heg middagmenu bepalen. Veelal was dat “patat frites” want dat was vroeger een traktatie! Er bestond alleen frites met knakworst of kroket. Ps veel later – zo rond midden jaren 70 (?) kwamen andere snacks ‘schoorvoetend’ bij het frites-menu, zoals daar zijn frikandel nasibal en bamischijf( daarna pas varianten zoals edn frikandel-speciaal enz, E omdat beeld compleet te maken: als sausje bestond ef eerst alleen mosterd, mayonaise en pjcalilly, en daarna pas curry enz
…dat we terugkeren naar Driekoningen: omdat de moeder het ‘konings-boon-eten’ stuurde, kwam elk kind wel eens aan de beurt door de boon te ‘vinden’ om koning te worden. Elders heette deze plats oom wel moeffelkook, ook een soortgelijke koek.
… En ef waren ook gezinnen die in plaats van een plats de boon verstopten in het nagerecht van het warme eten op Driekoningsdag: de pudding
…dat lange tijd Driekoningen een vrije dag was en op de kerkelijke kalender bleef prijken: de kerstboom werd dan ook pas na 6 januari opgeruimd.

…dat we nu ook het Feestdagen-overzicht van het jaar melden dat met Nieuwjaar en Driekoningen gestart is

…dat we als nieuwtjes kunnen melden dat trainer Schmitz van Oranje Blauw ‘15 Posterholt-Vlodrop aan het eind van het seizoen stopt en er al een opvolger gevonden is.

FOTO FEESTDAGEN FOTO

Een foto van vroeger: een kind brengt de pastoor vanwege het nieuwe jaar een versnapering: een reuze-krakeling. Geestelijken kregen vroeger vaker een cadeau. Zo was het gebruikelijk dat wanneer ergens een varken geslacht werd (en dat was bijna huis aan huis) de pastoor of kapelaan ” een proof ” kreeg: een karbonade of anderszins wat duurder vlees van het geslachte beest.

..dat het feestdagenlijst 2021 mét weeknummers, weekdagen en precieze data vermelden.
Week
Dag Datum
53 Nieuwjaarsdag 2021 Vrijdag 1 januari 2021
1 Driekoningen 2021 Woensdag 6 januari 2021
6 Valentijnsdag 2021 Zondag 14 februari 2021
6 Carnaval 2021 Zondag 14 februari 2021
13 Goede vrijdag 2021 Vrijdag 2 april 2021
13 1e Paasdag 2021 Zondag 4 april 2021
14 2e Paasdag 2021 Maandag 5 april 2021
17 Koningsdag 2021 Dinsdag 27 april 2021
18 Bevrijdingsdag 2021 Woensdag 5 mei 2021
18 Moederdag 2021 Zondag 9 mei 2021
19 Hemelvaartsdag 2021 Donderdag 13 mei 2021
20 1e Pinksterdag 2021 Zondag 23 mei 2021
21 2e Pinksterdag 2021 Maandag 24 mei 2021
24 Vaderdag 2021 Zondag 20 juni 2021
43 Halloween 2021 Zondag 31 oktober 2021
48 Sinterklaas 2021 Zondag 5 december 2021
51 1e Kerstdag 2021 Zaterdag 25 december 2021
51 2e Kerstdag 2021 Zondag 26 december 2021
52 Oudejaarsdag 2021 Vrijdag 31 december 2021

…dat we tot slot ook u een wenskaart niet willen onthouden die we kregen met een duidelijke verwijzing naar het jaar dat we net achter ons hebben gelaten.

i
…dat de kaart als volgt uit zag: “Wij wensen u een een mooi 2021…
waarin:.. Corona weer een biertje is, Donald alleen maar een eend, een (van) Dissel alleen maar iets voor een caravan, de Jonge gewoon weer kaas, ’n Winkelwagentje voor ’n doosje nietjes niet langer verplicht is, Positief weer positief is, Isolatie alleen maar iets wat je tussen je spouwmuur stopt, een kapper weer het Haar fijn mag doen, Wattenstaafjes alleen nog in je oren passen, schoonheidsspecialisten weer zonder Maskers aan de gang mogen, vi(e)russen uit Moskou komen en niet uit Wuhan, een Boa weer met z’n constricter optreedt als slangenmens en geen bonnen meer schrijft, 1,5 Meter de minimale afname van bier bij de horeca wordt, kortom het weer een “nNormaal” jaar wordt, maar wel met het besef dat alles niet zomaar “normaal” is…”.

Waarvan acte!

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen, video