pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 2, 2020 3:14 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: (Wist u…week 14 in 2020) – Corona-nieuws enz

Posters Journaal:…eemes betoepen…

Wist u…

….dat we hier – zoals beloofd – verder gaan met de oplossing van de Kerst-Nieuwjaars Kwis ’19-20

…dat we vorige week beland waren bij vraag 6. Postert kende vroeger verschillend le slagerswinkels: wie is in het volgende rijtje de vreemde eend in de bijt en hoort er niet thuis: a. Wagemans, b. Wolters, c. Willems, d. Mooren.
Antwoord c. is goed: Willems was geen slager.

…dat vraag 7 luidde: Wie past – in min of meer historisch perspectief gezien – niet in de volgende reeks: a. Biemosje, b. Berggeite, c. Beerbuk, d. Uul van de Grauwert.
Antwoord c. is hier goed. Waarom: de andere drie genoemde carnavalsverenigingen waren voorheen in Ambt Montfort actief en de Vlodropse Beerbuk behoorden toen tot de oude gemeente Roerdalen.

…dat vraag 8 was: De Kiek Toen-plaat in de Kwis. In welk oorlogsjaar werd de Witte Molen (zie foto) in Posterholt opgeblazen door de Duitse vijand. a. 1942, b. 1943, c. 1944, d. 1945.
Antwoord d. is goed. Helemaal op het eind van de oorlog in januari van het jaar 1945 werden de beide molens en ook de kerk, die op de oude Markt stond, opgeblazen door de Duitsers.

….dat we vervolgen met vraag 9:. Posterholt was een “rijk” dorp met betrekking tot het uitgaansleven. Het telde meerdere danszalen, verschillende cafés, cafetaria’s, en een zwembad, diverse sportclubs op niveau en had vroeger ook een bioscoop, de Rembrandtzaal. De man die de kaartjes in de bioscoopzaal bijna altijd controleerde en zo dus vele films gezien moet hebben, heette met de achternaam Smeets. Wat was zijn voornaam: a. Wiel, b.Dré, c. Frans, d. Sef.
Antwoord d. is goed. Wijlen Sef Smeets (Sef van Tinus vanne Borg) was jarenlang de controleur “biej de films bij Karel”, zoals de Rembrandtzaal-bioscoop kortweg werd aangeduid.

….dat we beland zijn bij vraag 10. Bij welk spel hoorde de uitdrukking : “hae is koeks” a. kaarten, b. knikkeren c. koekerellen met ’n kleine tol, d. dammen
Antwoord a en b, zijn beide goed. “Eemes is koeks en dat betekent dat hij of zij geen geld meer heeft, hetgeen ook bij het kaartspel kan. Maar nog meer hoort de uitdrukking bij het knikkeren: als je geen enkele knikker meer hebt om verder te spelen.Hierbij hoort de uitdrukking: “Eems alles aafloekse”: iemand ‘kapot’ spelen: alle knikkers, (ook fiches, centen en) door het spel afhandig maken.

(wordt vervolgd)…

…dat we van plan waren om “corona” even te laten rusten, (“overdaad schaadt” immers) maar er zijn vragen. We kregen twee lezersvragen: wat is nu het verschil tussen een virus en een bacterie, die je ziek kunnen maken? En de tweede lezersvraag: als deze coronaperiode voorbij is, komt het virus dan elk jaar terug en zitten we dan elk jaar met deze ellende?


…dat we vooraf een Kiek Doa-Foto publiceren en wel van Levi Bongartz (foto) die vol trots zijn “corona-afstandsparaplu” toont. Het is een houten stellage rond zijn middel, die in doorsnee minimaal de vereiste afstand naar elk punt van de paraplu op 1,5 meter bewaart. De buurjongen of -meisje kan niet dichterbij Levi komen….
Samen met pappa Nick heeft hij het bedacht en geconstrueerd. Een dag later stond eenzelfde idee als onderwerp van een sportprent in de krant. Hebben ze zeker afgekeken van Levi ??

…dat we met de 2de vraag vervolgen: ja, we moeten er rekening mee houden dat corona-virus volgende jaar en daarna weer terug keert, maar wellicht met dit verschil: er zal een tegengif wellicht op de markt zijn. Misschien, ja!! In meer dan 100 laboratoria in de hele wereld wordt naarstig daar naar gespeurd. Als er binnen 16 weken een eerste resultaat is, dan halen de onderzoekers en producenten het wellicht binnen dat jaar met alle proeven enz. Aldus virologen in het VPRO-programma Tegenlicht midden vorige week. Dus allemaal duimen, sterkte voor de zieken en een dikke pluim voor het verplegend personeel!

…dat in hetzelfde programma gesteld werd door de virologen dat het virus – net als zo vaak – afkomstig is van dieren en overgeslagen is op mensen door het slachten van beesten in de opgelucht op markten; in dit geval in China. Daar zou wereldwijd een verbod op moeten komen, zo zei een viroloog.

00000000******

…dat we vervolgen met het verschil tussen een virus en een bacterie. Dar zit zo: een bacterie is een eencellig micro-organisme. geeft Bacteriën kunnen zich razendsnel verspreiden omdat de cel zichzelf kan delen. Zo springen ze ook makkelijk over van mens op mens. Ieder levend wezen, dus ook de mens draagt miljoenen bacteriën met zich mee.

…dat het ook niet zo is dat alle bacteriën slecht zijn. In onze darmen zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat ons voedsel goed wordt verteerd en de bacteriën op onze huid bieden ze bescherming en zorgen dat de huid in goede conditie blijft.

…dat u in algemene zin ziek wordt wanneer een bacterie op een plek terecht komt waar zij niet thuishoort en daar vervolgens infecties veroorzaakt. Dat kan in een wond of in de bloedbaan, maar ook daarbuiten.

…dat de functie van de bacterie 2-ledig kan zijn. Voorbeeld: de ‘poepbacterie’ E. coli. Deze bacterie komt voor in de darmen van alle mensen en is daar niet schadelijk. De ‘poepbacterie’ wordt echter wel schadelijk als deze in voedsel of drinkwater terecht komt.

…dat witte bloedcellen in uw lichaam kunnen de bacteriën meestal zelf verdrijven. Als u ziek blijft, kunt u langs de huisarts gaan voor een antibioticakuur.

…dat is het verhaal over de bacterie en nu dat van een virus: wat is het verschil en hoe wordt u ziek van een virus.

…dat een virus geen organisme is en het heeft geen eigen cellen.

…dat een virus uw lichaam binnen komt via lichaamssappen zoals speeksel, bloed of urine, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel. Wanneer dat is gebeurd, heeft het virus de volledige controle over die cel en kan het virus zich vermenigvuldigen.

…dat virussen de stofwisseling van het lichaam benutten. Het is heel moeilijk dit soort ziektes te genezen, maar er bestaan wel middelen die de uitbreiding van de ziekte kunnen tegengaan.

… dat we een voorbeeld geven: de hiv-remmers. Hiv is een van de bekendste virusziektes. Nog andere voorbeelden zijn geelzucht, de ziekte van Pfeiffer, griep en verkoudheid: met het corona-virus als meest recente voorbeeld.

…dat we het nog verduidelijken: griep slaat meestal maar 1 keer toe, maar verkouden kunt u meerdere malen per jaar worden. U wordt dan elke keer getroffen door een ander, uniek virus. Omdat er zoveel verschillende verkoudheidsvirussen bestaan is het nagenoeg onmogelijk om medicijnen tegen verkoudheid te vinden.

…dat voor zowel bacteriën als virussen geldt: hoe sterker uw weerstand, hoe kleiner de kans dat bacteriën en virussen u daadwerkelijk ziek kunnen maken (bron: Plus online)

*********8888888
—————————————–

met foto Kiek Toen pastoor Rijcken installatie

…de Kiek Toen-foto is deze keer uit 1958 en heeft betrekking op de verwelkoming van pastoor J. L. Rijcken in Posterholt . Achter de pastoor staan vlnr Jan Meijers (half zichtbaar) en Trui Willems, PierreSmeets (met bril), ’n “kabeldrager”, ?, Herman van Bommel, juffrouw Rieken (met hoed), burgemeester Prick, raadslid Gerard vd Varst en wethouder Wiel Jeurissen. Pastoor Rijcken was de opvolger van de legendarische Horster pastoor J.J. Lucassen, die van 1939-1968 in Posterholt pastoor was en 86 jaar is geworden. Ricken werd in 1967 opgevolgd door pastoor Berkers. Onder pastoor Rijcken waren de volgende priesters kapelaan: W. Rongen (1958-1963) en A. Kessels (1963-1967).

…dat we geen uitgaanstip geven, zoals gebruikelijk. Daarvoor in de plaats dan een huishoud-tip of een ander weetje/raadsel: hoe breng je verwelkte bloemen weer tot leven? Zet ze in een vaas met heet water. Laat ze staan totdat het water is afgekoeld. De bloemen zijn dan opgefrist: snijd het einde van de steel erf en zet ze zoals normaal, in koud water.De ruiker is als herboren…

…dat we als toegift een raadsel geven (oplossing volgende week): het beroep van deze persoon is verborgen in zijn naam op het naamkaartje, dat luidt: T.I. Most Born

…dat de TV-zender Ziggo extra kanalen (ook voor kinderen) gratis toegankelijk heeft gemaakt in deze corona-tijd: zie de site van Ziggo op tv.

…dat we besluiten met Posters dialectwoorden , die je ook wel in het Roermonds bargoens tegenkomt: zjwieg, aet dich dae melis mer vol (= melis: buik, ‘stil, eet je buikje nu maar rond’); eemes betoepen (= iemand bedriegen); gajes (= volk, mensen); hae zoot te pitte ( = hij zat te slapen); hae waas duchtig aan ut buize (= hij dronk een meer dan stevige slok).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen