pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By april 30, 2020 8:30 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 18 in 2020)

Posters Journaal:….det is eine rigtigge vuuren-aan….

Wist u…

…dat we starten met een felicitatie uit te spreken aan het adres van de gedecoreerden in verband met lintjesregen op Koningsdag 2020, maandag jl. Die dag was vanwege ‘corona’ dit jaar niet omgeven met enig actueel uiterlijk vertoon, maar wel was er op tv een terugblik op de jaarlijkse Oranje-feestdag.

…dat voorts dit jaar weer inwoners gedecoreerd zijn : 5 uit de gemeente Roerdalen, waarvan er twee uit Posterholt komen, die beiden de Oranje-ridderorde ontvangen (vanwege ‘corona’ gebeurt dat feitelijk op een later tijdstip).

…dat de eerste ridderorde dit jaar in alfabetische volgorde is voor: Theo Creemers (60) uit Posterholt vanwege zijn vele verdiensten voor de Limburgse, nationale en zelfs internationale zwemwereld en speciaal ook voor de Roerdalense zwemclub de Roersoppers. Hij geldt als een pijler voor de afdeling jeugd in Zuid-Nederland van de nationale zwembond KNZB.

…dat ook voormalig huisarts Jack Poels (69) dit jaar de tweede Posterholtse ridder is aan wie een koninklijk onderscheiding is toegekend. Behalve een populaire huisarts krijgt hij die vanwege zijn betrokkenheid bij het Groene Kruis; hij wordt gezien als de redder van het Groene Kruisgebouw, dat 25 jaar geleden “zo maar” dreigde te verdwijnen. Met vasthoudendheid wist hij er steeds goede bestemmingen voor te vinden.. Voorts is hij initiator van de gymclub Slank en Lenig.

…dat verder uit Roerdalen onderscheiden zijn: oud-raadslid, ‘fauna-man’ en oa oprichter jongerenpartij in oud-Roerdalen André Beckers (66) uit Herkenbosch (ridder-orde), verder zijn tot lid in de Oranje-orde benoemd: Frank van Bussel i(70) uit St. Odiliënberg en Coen Thevissen (65) uit Herkenbosch onder meer vooral voor hun verdiensten voor het verenigingswerk.

(foto Carola) verkeerslichtbord 2 kol)

…dat we weer een Kiek Doa-foto hebben en die dook op op de Facebook-site van een inwoonster uit Putbroek-Maria Hoop. De L foto spreekt voor zich als u goed kijkt en leest… Overigens graag hadden we nog voor Kiek Toen wat nieuwe aanvoer van oudere foto’s uit Postert en omgeving. Stuur de foto per mail naar [email protected] of breng ze even naar Cube computers, Hoofdstraat 83 in Posterholt . Klaar terwijl u wacht. Zet er een telnr bij, opdat we daar wat gegevens voor een bijschrift kunnen opvragen.

…dat we deze week eigenlijk ‘corona’ een beetje naar de achtergrond wilden dirigeren, maar de actualiteit vraagt om aandacht.

…dat we daarom de 10 ergste epidemieën aller tijden presenteren: in deze rubriek de eerste helft.

..dat de mens altijd te maken heeft gehad met allerlei ziekteverwekkende virussen en bacteriën, die soms enorme epidemieën veroorzaken. Sommige ziekten zijn uitgeroeid en andere worden nog steeds met man en macht bestreden terwijl we ons proberen voor te bereiden op nieuwe, gemuteerde ziekten.

…dat op plek 1 staat Pokken: Bijna een heel volk uitgeroeid. Doden: 300-500 miljoen.
Het dodental liep in de miljoenen, en artsen zien het uitroeien van pokken dan ook als een van de topprestaties van de geneeskunde in de 20e eeuw.

…dat we zeker 500 jaar terug bi deze pokken-ziekte alle continenten teisterdeIn Zuid-Amerika is er bijna een heel volk aan ten onder gegaan en in Europa stierven tegen de 400.000 mensen per jaar aan de blaasjes, die op de huid beginnen en dodelijk zijn als ze nieren, lever en blaas bereiken. Zo’n 35 procent van de slachtoffers is eraan gestorven, en overlevenden werden vaak blind en zaten onder de littekens.

…dat op plek 2 staat: de zwarte dood oftewel de pest. Eenderde van de Europeanen gedood.Doden: circa 200 miljoen. Hevige inwendige bloedingen, builen zo groot als appels en koudvuur. Vóór de uitvinding van de antibiotica sloeg de pest wreed en dodelijk toe en roeide van 1300 tot 1700 grote delen van de Europese bevolking uit.

…dat deze pest-ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie yersinia pestis, die door vlooien overgebracht wordt. De bacterie weet de verdedigingsmechanismen van het lichaam, zoals de productie van antistoffen, te onderdrukken, en brengt zijn gastheer om.De bacterie yersinia pestis komt door de huid het lichaam in via vlooienbeten.

…dat we beland zijn bij plek 3 en daar staat: de Spaanse griep: het mmuunsysteem slaat op hol. Doden: 50-100 miljoen. In de nadagen van de Eerste Wereldoorlog stortten veel naar huis teruggekeerde oorlogsveteranen ineens in. De twee jaar daarop woedde de eerste wereldwijde epidemie, waarbij een op de 20 wereldburgers om het leven kwam.

…dat het immuunsysteem soms wel 150 verschillende antistoffen tegelijk activeerde.Deze reactie noemen we een cytokinestorm, en vooral jonge mannen met een goed werkend immuunsysteem worden erdoor getroffen. Kinderen, verzwakte mensen en ouderen zijn daardoor de dans ontsprongen.

5

…dat thans de vraag rijst: ‘verdient’ het nieuwe coronavirus een plekje op de lijst? In december 2019 kwamen de eerste berichten binnen over een mysterieus virus dat rondwaarde in de Chinese miljoenenstad Wuhan en symptomen als hoesten, koorts, ademhalingsproblemen en longontsteking veroorzaakte.

…dat in januari 2020 werd het virus geïdentificeerd als coronavirus en kreeg het de naam SARS-CoV-2. Sinds de eerste besmettingen heeft de ziekte zich verspreid naar meerdere continenten, en uit de meest recente cijfers blijkt dat meer dan 100.000 mensen zijn besmet en enkele duizenden mensen zijn overleden.

…dat het nieuwe coronavirus wordt beschouwd als zeer besmettelijk en de Wereldgezondheidsorganisatie WHOheeft de huidige situatie bestempeld als pandemie – oftewel een wereldwijde epidemie.

…dat het echter niet inhoudt, dat het nieuwe virus meteen op de lijst van de ergste epidemieën aller tijden komt. Op dit moment heeft het coronavirus een betrekkelijk laag sterftepercentage van ongeveer 3,4%. Ter vergelijking: SARS had een sterftepercentage van ongeveer 10%, terwijl dat bij ebola maar liefst rond de 50% ligt. (wordt een volgende keer vervolgd))

….dat we voor de variatie geen huishoudtip deze week prenteren maar wel een (niet al te gemakkelijke) puzzel-trap:

(Puzzel)

…dat de Posterse dialectwoorden deze week zijn: doe sjtomme-agter-euver (= jij bent een domoor); greutsj (= trots), verberge sjpeele (= verstoppertje spelen), voer (= voor – akkerbouw bijv), wesje (= wassen);
wirkus (= werkplaats), det is eine rigtigge vuuren-aan (= hij is een echte haantje-de-voorste), ein voes maake (= en vuist maken).

…dat volgende week ook de antwoorden op de laatste vragen Jaarwisselings Kwis 2020 hier zullen beantwoorden.

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
—///Posted in: algemeen, roerdalen