pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 18, 2021 7:24 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: : wist u…..( week 2 in 2021) HERPLAATSING DOOR TECHNISCHE STORING

Posters Journaal:…nieuwe voetbaltrainer, maatregelen overheid, nogmaals Driekoningen, en zoektocht aa-dialectwoord ….

Wist u…

…dat u niet moet vergeten om te stemmen op de Posterse speeltuin ‘ t Vinkenès…(zie voorpagina)

…dat we altijd aan het begin van het jaar moeten aftrappen met saai stukje over wijzigingen op financieel gebied.

FOTO


Voetbaltrainer Gerard Zweerink

…dat we echter eerst even de nieuwe trainer van onze voetbalclub Oranje Blauw ’15 Posterholt-Vlodrop voorstellen:

…dat het Gerard Zweerink (zie foto) is, die vanaf volgend seizoen hoofdtrainer Oranje Blauw’15 is.
…dat de 51-jarige geboren Tukker woonachtig in het Duitse Mindergangelt – even over de grens bij Koningsbpsch – en staat bekend als een ervaren en gedreven trainer voor de gehele vereniging.
Momenteel is Zweerink als trainer actief bij Zwart-Wit’19 uit Eys en hij was voorheen trainer van onder andere Schinveld (2 periodes), Slekker Boys en v.v. Wijlre.
…dat hij trainer Theo Schmitz opvolgt, die 4 periodes hier actief was, en volgend seizoen bij Roggel aan de slag gaat.
…dat we proberen – zoals aangekondigd – elke week een tip voor u te hebben. Dat kan een uit-tip zijn of eentje van andere aard:
…zo kregen we een tip in deze feestdagen-tijd over het bakken van wafels: een wafelpan reinigen – zo schreef een lezeres – kun je heel gemakkelijk doen met een mengsel van water en flink wat aardappelmeel; het mengsel volop in de wafelpan gieten en op maximale temperatuur ‘plastic-gaar laten worden. Hebt u ook een tip: mail ons: [email protected]
…dat u op dat adres per mail ook suggesties kwijt kunt van typische dialectwoorden, die in deze regio ooit gebruikt zijn of nog worden gebruikt. U mag ze ook opschrijven en in de brievenbus stoppen bij Cube Computers, Hoofdstraat 83. We wachten daar ook nog op Kiek Toen-foto’s van u…! Kijk dus even of u een leuke foto voor Kiek Toen hebt….

.. dat met het aanbreken van het nieuwe jaar weer een aantal regelingen van de overheid ed. er zijn en doie meestal stijgen. Bijvoorbeeld belastingen maar ook het minimumloon en de AOW. Dat die per 1-1-21 ingaan:

…dat vrijwel iedereen in 2021 minder belasting betaalt over het inkomen in box 1
In box 1 valt bijv.het pensioen.

…dat u ook minder belasting gaat betalen over het vermogen; de belastingregels rond vermogen (in box 3) zijn veranderd. Hierdoor gaat u minder of helemaal geen belasting meer betalen.

…dat we concreter worden: gepensioneerden en hun partner ontvangen per 1 januari 2021 ieder € 883,67 AOW per maand; alleenstaanden 1218,19 euro (met loonheffingskorting) of 970,27 euro (zonder
die korting).

…dat de AOW-uitkering twee keer per jaar een beetje wordt verhoogd (indexering). Op de website van de Sociale Verzekeringsbank vindt u het volledige overzicht van AOW-uitkeringen per 1 januari 2021. Uitbetaaldagen van de AOW zijn dit jaar: 21 jan., 23 febr., 23 maart, 22 april, 20 mei, 23 juni, 22 juli, 23 aug., 23 sept., 21 okt, 23 nov., en 21 dec.

…dat het eigenwoningforfait voor huizen met een WOZ-waarde tot € 1.110.000 daalt tot 0,5%. Misschien moet u in 2021 per saldo belasting betalen over de waarde van uw huis. Dat is het geval als de hypotheekrente die u betaalt, lager is dan het bedrag van het eigenwoningforfait.

…dat de meeste mensen nagenoeg evenveel energiebelasting betalen als vorig jaar. De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. In 2021 gaat de energiebelasting op gas met 1,88 eurocent per m3 omhoog, de energiebelasting op elektriciteit daalt juist met 0,42 eurocent per kWh.

…dat iedereen die energie gebruikt energiebelasting betaalt via de energierekening. Op het totale bedrag aan energiebelasting dat u moet betalen, geeft de overheid korting. In 2021 gaat die korting met € 31 omhoog tot € 559. Dit bedrag ziet u op de jaarlijkse eindafrekening van uw energieverbruik staan.

…dat een gezin met een gemiddeld energieverbruik in 2021 € 437 mogelijk minder gaat betalen, afhankelijk van de isolering. Dat u de energietarieven elk moment van het jaar kunt aanpassen en u wordt daarvoor ongetwijfeld. regelmatig benadert. Nu is het zo dat die tarieven momenteel erg laag liggen en u mag ook zelf uw leverancier bellen met de vraag of u het voordeligste tarief hebben vooral blijft. Er zijn zelfs aanbieders die 5 jaar lang niet stijgen bij de werkelijke verbruikerskosten maar wel eventueel mee dalen, als dat in die 5 jaar aan de orde komt.
…dat daarnaast er genoeg vergelijkingssites op internet op dit moment zijn om uw voordeligste energie-aanbieder te selecteren. U hoef maar in te tikken: goedkoop gasttarief.nl en u krijgt een reeks mogelijkheden.
Het kabinet baseert bij de overheidsheffingen op energie de cijfers op een voorspelling van een gemiddeld gasverbruik van 1.190 m3 en een gemiddeld stroomverbruik van 2.465 kWh. Of uw energierekening ook min of meer gelijk blijft aan die van vorig jaar, hangt af van uw échte gas- en stroomverbruik in 2021. Hebt u een hoger gasverbruik dan gemiddeld, dan stijgt uw energierekening harder dan gemiddeld. Misschien is dit een goed moment om een overstap naar een goedkopere energieleverancier te berekenen, wat het hele jaar door kan. En de tarieven zijn nog altijd laag.

…dat het eigenlijk jammer is dat een rijke energiebron in Nederland als aardgas niet benut kan en mag worden: er zit nog voor tientallen jaren gas voor heel Nederland in de grond te Groningen. Een lezer deed ooit de suggestie: geef alle Groningers, die d0or de gaswinning gedupeerd zijn en last hebben van bouwschade aan huizen, levenslang gratis gas; laat vervolgens de aardgasexploitant NAM eerst hun huizen schadevrij maken/verbouwen en isoleren plus: geef hen een jaarlijkse premie voor onderhoud van de woningen. En tegelijkertijd: win en exploiteer het gas met de modernste technieken opdat minder tot geen schade meer kan ontstaan. Het is misschien allemaal al onderzocht maar deze suggestie kwam van een lezer enige tijd geleden. Wie zou er dan nog klagen?, zo vroeg hij zich af.

…dat we ook nog een andere overstap hier moeten toelichten: de zorgverzekering. Dat is anders geregeld en die had dan voor 1 jan. gewijzigd moeten worden. De basisverzekering zorg is in 2021 weer duurder. De premies zijn met € 3 tot bijna € 9 per maand verhoogd tot minstens € 124,45 Het eigen risico voor de zorg is € 385. De eventuele zorgtoeslag steeg met maximaal € 3 per maand bij een eenpersoonshouden. Meerpersoonshuishoudens ontvangen tot € 8 per maand meer. Of en hoeveel zorgtoeslag u eventueel krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie.

…dat er een hogere premie voor de zorgverzekeringswet: als gepensioneerde betaalt u een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet. De pensioenuitvoerder houdt dit bedrag in op het pensioen dat u ontvangt. In 2021 is de premie iets hoger, namelijk 5,75%. Dit percentage betaalt u over het pensioeninkomen.

…dat er nog enkele andere maatregelen per 1-1–21 van kracht zijn geworden; de voornaamste:

*** Wie op reis gaat met het vliegtuig moet voortaan vliegbelasting gaan betalen. Het gaat om € 7,85 per vertrekkende passagier.
*** Postzegels zijn op 1 januari 2021 5 cent duurder geworden. Een brief of kaart sturen kost minimaal € 0,96. Het bezorgen van pakketten via PostNL blijft ongewijzigd op € 7,25 staan.
*** Wanneer er in 2021 beslag wordt gelegd op je loon vanwege schulden moeten nieuwe regels ervoor zorgen dat er altijd genoeg geld overblijft om van te leven. Voor schuldeisers wordt het gemakkelijker om deze berekening, de zogenaamde beslagvrije voet, te maken.
*** De belastingvrije schenking voor kinderen ordt in 2021 met € 1000 verhoogd. Samen met een inflatiecorrectie komt deze vrijstelling van de schenkbelasting in 2021 uit op € 6.604. In 2020 was dat € 5.515.

FOTO Kiek Toen Deur=post met datum Driekoningen

…dat we nog even terug komen op het feest van Driekoningen ( 6 januari) want er kwam een foto binnen van het opschrift boven een deur wat met Driekoningen te maken heeft. Het is de Kiek Toen-foto van deze week. In Duitstalige landen (ook hier over de grens), en trouwens ook in Nederland (met name Gelderland), wordt dan bij het Driekoningen zingen (ook met rondtrekkend, als koning verklede, kinderen) de zegen gegeven om de bewoners in het huis te behoeden voor onheil. Ook aan het begin van het nieuwe jaar heeft de Roerdalense pastoor weer de kaartjes met de huiszegen op voorspraak van de heilige Driekoningen onder de kerkgangers verspreid: 20 + C + M + B + 21. Die hoofdletters C M B staan zowel Christus Mansionem Benedicat (Christus zegene dit huis) als voor Caspar, Melchior en Balthasar.

…dat deze zegenspreuk traditiegetrouw vergezeld gaat van een gebed dat bij Driekoningenfeest wordt ve. Het Ook aan het begin van het nieuwe jaar hebben wij weer de kaartjes met de huiszegen op voorspraak van de heilige Driekoningen onder de kerkgangers verspreid: 20 + C + M + B + 21. Die hoofdletters C M B staan zowel Christus Mansionem Benedicat (Christus zegene dit huis) als voor Caspar, Melchior en Balthasar. Deze zegenspreuk gaat traditiegetrouw vergezeld van een gebed dat wordt uitgedeeld, en komt uit het Duitse taalgebied waar tussen Nieuwjaar en Driekoningen duizenden ‘Sternsinger’ op pad zijn om niet alleen Gods zegen in deze wereld te verspreiden maar ook om onder het motto ‘kinderen helpen kinderen’ te collecteren voor kinderen in nood.

…dat vorig jaar de actie 62,6 miljoen euro opleverde, waarmee 1623 projecten in 108 landen ondersteund konden worden. Deze actie wordt jaarlijks door het Kindermissionwerk in Aken georganiseerd in samenwerking met de ‘Bund der Deutschen Katholischen Jugend’ (BDKJ).

…dat Dat het Kindermissionwerk in Aken is gevestigd is geen toeval. De oorsprong daarvan ligt in het Genootschap van de Heilige Kindsheid dat er in 1846 door de 15-jarige Auguste von Sartorius (1830-1895) werd opgericht, een missiebureau dat in 1922 door paus Pius XI tot ‘pauselijk (missie-)werk’ werd verheven (www.sternsinger.de).
.
============
…dat we nog een naamkaartjes-puzzel hebben: het beroep van deze persoon bestaat uit de letters van zijn naam en die luidt:

Eric le Nicet

(oplossing: volgende week)
=======

Wie weet…

…dat we afsluiten mmet een oproep: wie weet een goed dialectwoord dat begint met een (lange) a van biv. het woord aanvaarden en geen (korte) a van tap of blaffen. Het hoeft niet perse een zelfstandig naamwoord te zijn, want we kregen al een werkwoord: aansjiere (zig get aansjiere mit vastesloavend bijv.: iets van carnavalskleding aantrekken; zig aansjiere: iets aantrekken wat niet goed bij elkaar past) Wie er nog meer of andere weet ie beginnen met een (dubbele) a of anderszins typische dialectwoorden in het Posters dialect: schrijf of mail naar eerdergenoemd mailadres van dit blad of stop het in de brievenbus bij Cube Computers, Hoofdstraat 83 en zet op de brief: (dialectwoord). Dank.

(Copyright/samenstelling: Jacques Biermans)

========Posted in: algemeen, roerdalen