pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By mei 21, 2020 10:37 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 21 in 2020)

Posters Journaal:…die haw eine vittige sjolk om…

Wist u…

…dat u op voorpagina hebt kunnen lezen dat er onder de titel ‘EVEN VOORSTELLEN ….’ een nieuwe rubriek in het Posters Waekblaad start, waarin nieuwe maar ook bestaande middenstandszaken allerlei zakennieuws kunnen melde: van een vestiging of ‘n nieuw assortiment, tot een verbouwing of uitbreiding enz.

Maar ook clubs en verenigingen kunnen zich met noviteiten op de pagina ‘EVEN VOORSTELLEN…’ presenteren. Dat gebeurt met een vragenlijstje en een of meer foto’s.

…dat daarbij wel één voorwaarde geldt: dat dat alles tegelijk met een advertentie op die pagina verschijnt , tegen een – mogen we wel zeggen – laag tarief.

Ook doorplaatsingen van dezelfde advertentie naar de zusterbladen in Roerdalen in allerlei combinaties is mogelijk. Ook daarbij gelden de zeer betaalbare tarieven. Overigens: de teksten bij deze pagina zijn alleen bedoeld voor het Posters Waekblaad. De afkorting PW zult u voortaan met regelmaat tegenkomen in deze kolommen.

…dat we de lezers nog de eerder aangekondigde info schuldig zijn: de oplossing van de laatste vragen van de Nieuwjaars Kwis 2020 in dit blad. Daar gaan we:

..dat vraag 26 (een foto-vraag zie boven) was: Hij drukt hier als voorzitter de hand van een bondsfunctionaris. Hij was voorzitter van de zeer succesvolle Posterse handbalclub en politicus (oa wethouder) wie wordt hier bedoeld? a. Ger Heemels, b. Jan Bakkes, c. Willem Verschuren, d. J. Veelen. Het goede antwoord is a. Ger Heemels op de foto geeft hij hand .Hij was tientallen jaren voorzitter van HCP, hetgeen de afkorting is van Handbal Club Posterholt. Mede onder zijn leiding zette HCP het dorp Pisterholt op de sportieve (handbal) kaart van Nederland qua veldhandbal bj de dames. Er was in die jaren in die categorie dames senioren in de zaal als op het veld een Limburgse hegonomie met de dames van Swift Roermond (veld- maar vooral zaalhandbal tig keer Nederlands kampioen, naast vele keren Limburgse titels) en niet te vergeten de danes-senioren van Beatrix Vlodrop die, net als HCP, ook op hoog niveau provinciaal en landelijk speelden.

Foto: De
bijzonder vlinder pimpernelblauwtje die in Nederland alleen in Posterholt een leefgebied heeft.

…dat de beurt is aan opgave 27. Onder meer Jan Boeren en Marlie Huskens uit Posterholt zetten zich al jaren in voor het behoud van een bijzondere vlinder: het uiterst zeldzame donker pimpernelblauwtje (foto: een parend paartje) De vlinder komt in Nederland alleen in Posterholt voor vanwege een bepaald uniek leefgebied, zo weet de Vlinderstichting. (en later ook in een Duits aanpalend grensgebied, zo bleek ok) zulks ook omdat de combinatie met een ander dier alleen daar voorkomt en een ideale leefomgeving schept en als voedsel dient! Welk diertje a. larven van een mug, b. een bepaald soort mier, c. de eitjes van een bepaald bij, d. een bijzonder soort mos. Het goede antwoord is b. Een bepaalde mier. (wordt nader uitgediept vervolgd)

…dat we het eind van de Kwis naderen met vraag 28: Oorlogsgeweld verwoestte in januari 1945 ook de Matthiaskerk die op het huidige Marktplein stond. Wie redde op het laatste moment veel kostbaarheden uit de kerk.
a. molenaar Sjang Verbeek, b. koster Leo Smeets, c. pastoor Lucassen, d. kerkmeester Puil (= Paul) Geraeds. Antwoord b. Is hier de juiste oplossing.: Koster Leo Smeets, die meer dan 40 jaar zijn werk in de kerk deed met grote plichtsbetrachting en dienstbaarheid, heeft vele kerkschatten in veiligheid gebracht net voordat de toren tot ontploffing werd gebracht door de vijand . De Duitsers waren zo “fatsoenlijk” geweest om te waarschuwen vooraf: de kerk wordt opgeblazen en met name de toren. Die kwam terecht in het middenschip en zo stortte de hele kerk in. Wat de kerkschatten betreft was
koster Leo Smeets toen letterlijk de reddende engel in nood…

…dat vraag 29 luidde: Wat betekent het Posters woord “ungere ?a. onder andere, b. besluiten, c. (kort) (middag) slaapje houden, d. iemand uitschelden. Antwoord c. Is goed: kort slaapje houden. We weten echter niet of dat alleen voor een dutje in de middag-uren geldt. We denken van wel maar misschien zijn er “bed-weters”, sorry betweters onder ons lezerspubliek due het beter (!) weten…schrijf of mail ons: [email protected]

…dat de allerlaatste vraag in deze Kwis een ken-uw-streek opgave was: 30. Wel een gemakkelijke vraag: als je denkt aan onze gemeentelijke gehuchten anno 2019!; wat hoort er da niet bij: a. Hingen, b. Holst, c. Koezoep, d. Reutje. Het goede antwoord was a. Het gehucht Hingen hoort er niet bij: het valt onder de buurgemeente Echt-Susteren, de andere genoemde buurtschappen behoren bij de gemeente Roerdalen.

…dat we meg de aangekondigde berichtgeving over de verbouwing van De Beuk in deze rubriek starten. Met enige regelmaat houden wij u op de hoogte van de vorderingen,
…dat er veel interesse in is want liefst 37 organisaties maken op gezette tijden gebruik van De Beuk.

( onderschrift: De grote zaal in De Beuk in amo-vorm en met beamerscherm van 4 meter

…dat we thans Posterholtenaar en raadslid Jo van Kruchten – penningmeester in het overkoepelend bestuursorgaan waaronder ook de Beuk valt – aan het woord laten met de vraag: hoe staat het thans, medio mei 2020, met de verbouwing van De Beuk, nog altijd in corona-tijd) ?
Jo van Kruchten: “Nog rustig: binnen loopt de waterleiding alleen eens voor wat schoon te maken. Onkruid groeit buiten door en vraagt aandacht. Maar er gaat meer bewegen, de Bieb gaat weer van start”
…”dat we hopen dat binnenkort ook weer muzieklessen gegeven kunnen worden. Voorts staan vrijwilligers te popelen om te beginnen met voorbereidende werkzaamheden voor de verbouwing, maar het coronavirus staat dit nu nog niet toe. We vrezen dat het zo december kan worden voor de echte verbouwing kan starten”, aldus Van Kruchten.
…dat hij vervolgt: “De Grote Zaal is voorbereid en ingericht om het vergaderen in een “anderhalve-meter-economie” mogelijk te maken. Mensen uit risicogroepn kunnen deelnemen via Skype of Microsoft-teams op het 4 meter brede beamerscherm. Na het testen vraagt de geluidstechniek nog een paar kleine investeringen., aldus Van Kruchten
…dat hij berekend heeft: “De onderlinge afstand van neus tot neus is in diverse opstellingen 2 meter. Zo is zeker gewaarborgd de Anderhalve-Meter-Opstelling of Opzet, die we vanaf nu – als suggestie van het Posters Journaal -?voortaan kortheidshalve ‘amo’ noemen: het omgekeerde van “oma” en dus goed te onthouden: Anderhalve Meter Opstelling of Opzet.

…dat Van Kruchten er tot slot nog aan toevoegt: “Bij de Jeu de Boulesbaan wachten we nog op de reparatie van de bestrating bij de poort. Deze is beschadigd is door de omgevallen bomen. We hopen dat de senioren die met 70+ tot de risicogroep behoren snel weer hun plezier mogen beleven aan hun spel en het onderlinge sociale contact”.

het Roerdaljournaal.nl de komende tijd extra aandacht gaat besteden aan gezond eten, te beginnen met het ontbijt
…dat u moet weten dat 2 op de 3 personen geen if een slecht ontbijt tot zich nemen, terwijl juist een goed ontbijt eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag behoort te zij
….dat het verder volgens de jongste onderzoeken aangebracht is bij elke maaltijd groentescte eten, dus ook bij het ontbijt ; en ook fruit. Liefst vers, dat ook nog
…dat het geen uitgemaakte zaak is dat we elke week evenveel aandacht aan dit “eet-Onderwerp” kunnen besteden, maar we zullen wel proberen demmogelijk met verschillende komende tijd e week via Roerdaljournaal.nl enkele tips voor een gezond Ontbijt en Lunch) (bron: www.voedingscentrum.nl
…dat we starten net het ontbijt: Moeite om ’s ochtends brood te eten?
…dat in plaats van brood zorgen ook een schaaltje pap (havermout of brinta nderzoeken ) of yoghurt met muesli en schijfjes appel of banaan voor een goede start van de dag.
…dat er volop lekkere soorten brood verkrijgbaar zijn. Kies een broodsoort die je lekker vindt. Kies daarbij vooral voor vezelrijke broodsoorten zoals volkoren brood en roggebrood.
…dat ontbijten belangrijk is. Een ontbijt levert de energie en de voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede concentratie op het werk of op school. Wie niet of slecht ontbijt presteert minder!

…..dat we besluiten met dialect: dae is vanne trap gevalle (= hij is naar de kapper geweest; heeft zijn haar laten knippen); det is mig ein megoegel (= een te dikke vrouw); die haw eine vittige sjolk om ( = zij droeg een vies schort); hel rupsje noa ut aete (= te luid boeren na het eten); dae haet eine naeve zig goan (= hij verbeeldt zich veel).

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
——Posted in: algemeen, roerdalen, roermond