pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By juni 11, 2020 7:48 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…. ( week 24- in 2020)

Posters Journaal:,..eine agtereuver houwe…

Wist u…

…dat we deze week vernamen dat de Posterse kerk opnieuw gedupeerd is
…dat uit de Mariakapel die in de kerk is ingericht, een aantal noveenkaarsen (van 5 euro) onbetaald is verdwenen, u kent ze wel die dikkere die 9 dagen (een noveen) branden


…dat koster Frederiek Hodzelmans er melding van maakte op Facebook
…dat er ook een suggestie werd gedaan om juist die dikkere kaarsen alleen elders te verkopen, omdat die kaarsen veelal alleen bij speciale omstandigheden branden
…dat de coronatijd daartoe echter ook behoort…
…dat (kerkbstuurslid) Marie-Anne Geraedts-Meijers het aanbod op Facebook deed om die noveenkaarsen te verkopen via haar snoepwinkel, die vlakbij de kerk ligt aan de Hoofdstraat: dan voorkom je diefstal.
…dat sluiting van de Mariakapel te drastisch lijkt, want dan is de hele kerk op slot en in deze
niet zo verstandig.
…dat dat niet mag gebeuren met een devotiekapel, zeker niet in “coronatijd”.
…dat we toch al zijn geschrokken van de uitspraak van de pastoor op de voorpagina van dit blad deze week: “als we niets doen moeten we ons niet verbazen en ook niet klagen, dat er kerken gesloten moeten worden”. Dat dat een harde maar wel duidelijke uitspraak is.
…dat die staat in de brief waarin hij een beroep doet op iedereen in de parochie om of de lopende jaarlijkse kerkbijdrage te verhogen of te starten als nieuwe “contributie-betaler”, á 110 euro, want dan pas bent u een echt lid. Dat laatste schrijft de pastoor niet letterlijk maar het is wel de teneur van de brief.
…dat de teruglopende kerkbijdragen het steeds moeilijker maken de eindjes aan elkaar te knopen: in 2019 is in de Posterse parochie een tekort van bijna 19 duizend euro!!! Als Roerdal Journaal zeggen wij:…die eindjes zijn niet meer te repareren, daar moet draad bij…” Help jij mee?
…dat de pastoor in zijn brief ook bisschop Harrie Smeets citeert: “Een parochie kan alleen overeind gehouden worden door de parochianen zelf”
…dat de kerk natuurlijk ial blij is met elke bijdrage maar nog geen 10 euro maandelijkse contributie als lid van een club of vereniging is vrij normaal: dus 110 euro is een minimum per jaar.

…dat we dus zeggen: doen, of in 2 of 3 keer of bijv via automatisch incasso: kan ook in termijnen: zelfs maandelijks 10 euro. Op de voorpagina staat ook het banknummer ten name van de RK parochie H. Matthias, Posterholt.
…dat we bij deze gelegenheid een foto publiceren van pastoor Jos L’Ortye (rechts) bij de installatie van de nieuwe koster Oskar Bronsgeest (midden) het kostersteken ontving en hoofdkoster Frederiek Hodzelmans (links op de foto).

…dat we overstappen naar deel 3 van Gezond Eten. Deze keer:Tussendoors

…dat we zeggen vooraf: Sla geen maaltijden over. Neem dus elke dag een ontbijt, lunch en warme maaltijd. Zo voorkom je dat je erge (lekkere) trek krijgt tussendoor. Neem tussendoor een product uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een stuk fruit, een krenten- of mueslibol, schijfjes komkommer snoeptomaatjes of worteltjes.
Let erop dat een tussendoortje geen te grote portie is. Bijvoorbeeld een kopje heldere bouillon, soep, cracker met mager beleg, een plak ontbijtkoek of een stuk fruitig
.

…dat Extraatjes met niet te veel calorieën zijn: een handje popcorn, Japanse mix, rijstwafel of studentenhaver, paar zoute stengels, augurkjes, olijven, kerstomaatjes of stukjes bleekselderij of paprika met een yoghurt/kruiden dipsaus.
Iets bij de koffie of thee? Kies dan voor een café noir, lange vinger, (volkoren) biscuit, plak ontbijt- of kruidkoek, mini krentenbol of bitterkoekje. Het gaat erom dat de portie klein blijft.
Lekker als tussendoortje: meng kwark met geraspte appel met rozijnen, kleingesneden sinaasappel, peer met gember of (in de zomer) stukjes aardbeien.
… dat u moet weten: Light varianten van vette voedingsmiddelen bevatten éénderde minder vet. Zo zijn light chips minder vet dan gewone chips, maar bevatten nog steeds veel calorieën.
Haal zo min mogelijk snoep en snacks in huis. Dat maakt de verleiding om tussendoor hiervan te eten veel minder groot. Doe geen boodschappen als u trek heeft. U koopt dan veel sneller calorierijke producten.

…dat hier nog tips volgen: Zoek balans in je dag. Wanneer je overdag een vette snack neemt, sla je ’s avonds je extraatje over. Lukt het een keer niet, neem dan de dag erna een Balansdag.
Zorg voor een gevulde fruitschaal en houd ‘knabbelgroente’ zoals tomaat, komkommer en worteltjes op voorraad voor tussendoor.
Neem standaard een appel, banaan of een paar mandarijntjes mee voor trek onderweg, op school of naar het werk.
Er is kant-en-klare fruitsalade en ‘knabbelgroente’ te koop in meeneemverpakkingen.
Een stuk fruit, zoals banaan of appel is makkelijk en ook lekker.
Door het drinken van gewone frisdrank en alcohol, krijg je ongemerkt veel extra calorieën binnen. Kies daarom voor (mineraal)water, frisdrank zonder calorieën en koffie en thee zonder suiker.
Wil je iets in de koffie? Gebruik geen suiker, maar liever zoetjes in koffie en thee. Kies als koffiemelk een magere variant of 0% koffiemelk. Of neem een scheutje opgewarmde, opgeklopte halfvolle melk in de koffie. Volle koffiemelk, koffieroom, koffiemelkpoeder of creamer zijn minder goede keuzes. Deze leveren veel verzadigd vet.
Maak één( snack)gewoonte gezonder en wees trots op jezelf als dat lukt!


…dat we hier de Kiek Toen foto van de voormalige Posterse Borgwaldkapel van vorige week herhalen – te klein afgedrukt – met de vraag: wie wat waar? Reacties: [email protected]

…dat de vraag was bij het raadsel: wat is het beroep van R. WUST AGELO en dat is…touwslager.

…dat eerder een puzzel in paardesprongvotn (schaken) werd gepubliceerd en daar werd gevraagd naar de naam van een plant, die begon met de letter K ien dat was Koningskaars.

…dat we besluiten met dialect in het Posters: eine agtereuver houwe (= een biertje drinken); zig verloupe(= verdwalen); sjuike ( = grendeltje); eiketske (= eekhoorn); die auw knip mot ein sjtriekske hubbe ( = dat oude huis moet geverfd worden).

( Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

.========

Verstuurd vanaf mijn iPhonePosted in: algemeen, roerdalen