pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By januari 26, 2021 7:27 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u …( week 3 in 2021) DOIOR TECHNISCHE STORING THANS HERHAALD

Posters Waekblaad:…over de Kerst- en Nuujjoars Kwis, de dialectvragen, en ’n knoflook-tip

Wist u…

..dat u op de voorpagina al hebt kunnen lezen dat de winnaar van de pastoorsprijs in onze “Kerst- en Nuujjoars Kwis” is geworden: Maria Peters. Zij had 6000 km ingevuld. Zij heeft dus het doe-het-zelf-pakket van Klei en Co gewonnen.
O

…dat de winnaar van de gewichtsprijs (zie foto: hoeveel weegt dit “gevaarte” )van Ton Theelen (Steengoed) is geworden: Pierre Egelmeers, die met 25975 kg maar 65 kg naast het juiste gewicht van 26040 kg zat. Hij heeft de waardebon beschikbaar gesteld door Theelen gewonnen.

…dat de uitslag en overige winnaars van de diverse rondes elders vermeld worden en de waardebonnen die het Posters Waekblaad beschikbaar heeft gesteld, kunt u verzilveren bij de adverteerders.

…dat we vervolgen met enkele v=rs kwis en en elders staat overigens de volledige oplossing en ook worden de prijswinnaars vermeld.
…dat in ronde 3 de minste fouten werden gemaakt. 90 % had alle vragen goed en de rest, dus 10 % ,had slechts 1 vraag fout.
.
..dat de dialectvragen waren duidelijk de moeilijkste opdrachten, zo is gebleken. Daarom zullen die vragen ook de komende tijd in ons dialecthoekje worden besproken.

..dat de allermoeilijkste vraag opdracht 28 te zijn, die maar 64 % van de puzzelaars goed had. De vraag luidde: In welk dorp spreekt men van ‘eine gulle’? Dat is namelijk Vlodrop! Echte Vlodroppenaren (Vlorper in goed Posters) spreken namelijk van “gulle” in plaats van gulje of gulde, zoals elders in de Roerstreek.

…dat Echt “Vlorps” overigens ook het woord “hebben” is in plaats van “hubbe”, zoals elders in de Roerdalen dit hulpwerkwoord gebruikt wordt. Gekscherend werd in het verleden van het ‘hebben-land Vlorp’ gesproken. Een zin uit dat dialect: “In Vlorp hebben ze tuut biej de sjlegter van eine gulle de kilo”, terwijl diezelfde vraag in bijvoorbeeld het Posters luidt: “In Vlorp hubbe ze klumpes biej de sjlechter van eine gulje de kilo”. Hemelsbreed circa drie kilometer verschil en zoveel onderscheid in taal; wat ben je rijk als je dialect kunt spreken oftewel “plat kins kalle”, nietwaar!
…dat we terugkeren naar de kwis en de opgaven die voor wat probleempjes zorgden . Vraag 16 bijvoorbeeld werd door 85 % goed beantwoord: wat betekent: ‘dae haet d’n ozel draan’? Dat betekent: Hij ziet er slecht uit.

…dat verder vraag 26 voor wat obstructie zorgde, maar toch had 86 % die opgave goed. Het was weer een dialectvraag. Wat wil zeggen: ‘die vrouw waas sjiebus’? Dat betekent: Die vrouw was dronken.

…dat opgave 6 en vraag 20 beide bij 88 % van de deelnemers goed was ingevuld. Beide gingen wederom over het dialect: 6. Dialectvraag. Wat is: ‘koekerelle’? Dat is “tollen”, spelen met een tol en zoals dat heette: “mit ein sjmikske”: ’n soort ‘zweepje’ oftewel een stok met een touwtje. En dan 20, wederom een dialectvraag. Wat is: ‘sjardemmel’?: dat is een val.

…dat behalve bij de dialectvragen ook bij de adverteerders-opgaven in ronde 4 wat angels zaten
…dat dit gold bij bijvoorbeeld vraag 52: 57 % wist dat bij Drums&Bells The Eagels 10 leden vanaf de start lid zijn; gevolgd door vraag 42: 64 % wist dat “Friet enzo” sinds 2015 aan huis bezorgt, vervolgens vraag 47: het HVR-bestuur bestaat uit 9 leden en dat vulde 68 % goed in; bij opgave 51 scoorde eveneens 68 % goed: de Zonnebloem Posterholt bestaat 51 jaar en het telefoonnummer om je op te geven voor activiteiten is 403180

…dat vraag 49 door 71 % goed beantwoord werd: de Posterse Vrouwen Beweging is in 1953 opgericht.
…dat we tot zover de opmerkelijkste scores bij de antwoorden hebben gesignaleerd. overigensMogelijk is deze Kwis een opmaat naar een jaarlijkse traditie. Dit jaar waren er in alle rondes bijeen 29 prijzen te
winnen

….dat het naamkaartje vorige week het beroep van de man verraadt: de man in kwestie is elektricien.


…dat we verder nog niets vernomen hebben of het kindercarnaval op school
. Er zou een Kinderoptocht op vrijdagmorgen 12 febr. as, coronaproof rond de basisschool en KA-huis zijn. Iedereen (schooljeugd, 3 Posterse carnavalsverengingen, ouderraad, school), was enthousiast. Echter, mag het wel of niet niet doorgaan?.
Waarom geen kindercarnaval op school of crèche dit jaar: plezier voor mens én dier, zoals uit deze mooie naar ons opgestuurde foto uit 2020 blijkt … En de plaatselijke
Omroep OR6 zou opnames in allerlei facetten kunnen maken en uitzenden op bijv de oorspronkelijke Vasteloaves-data

…dat er een suggestie van deze kant komt: schakel de lokale omroep OR6 in, laat opnames maken wanneer de schooljeugd klassikaal aan de gang is met het onderwerp carnaval en organiseer voor de camera een optocht op school en of het schoolplein/speelplaats. Zend dat uit (ook met herhaling) en laat de kijkers thuis eventueel jureren. Wie de meeste stemmen of punten krijgt, wint! Succes.

..dat de tip-van-de-week gaat over : beter slapen met…knoflook onder het kussen. Echt waar! elpt

…dat het antwoord op die vraag kwam van de site van magazine plusonline.nl:Je slaapt beter met een teentje knoflook onder je kussen. In knoflook zitten namelijk zwavelhoudende stoffen die in combinatie met het aroma een kalmerend effect hebben. Wees niet bang dat ’s morgens je hele kamer naar knoflook ruikt; je zult van de geur alleen iets merken wanneer je op je kussen ligt. (Een bijkomend voordeel is dat het muggen op afstand houdt, maar dat is in xit jaargetijde niet aan de orde) (lees verder)

…dat knoflook ook een middel is om de slaapkwaliteit te verbeteren: knoflook (foto) is een natuurlijk antibioticum dat helpt om het spijsverteringskanaal schoon te houden. Het bevat antioxidanten, die een ontstekingsremmende en herstellende werking hebben. In knoflook zitten veel mineralen, zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink, en een aantal B-vitamines. Maar om de effecten hiervan te ondervinden, moet je wel veel knoflook eten. Eén teentje weegt namelijk maar zes gram.

…dat je daarbij wel de kerk in het midden moet laten en niet moet (mag!) overdrijven: hetis niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.

…dat Je maag- en darmslijmvlies kunnen beschadigd raken, waardoor je darmwand minder goed voedingsstoffen opneemt. Je zult ook een zwaardere zweetlucht krijgen en uit de mond ruiken. Voor onder je kussen maakt de hoeveelheid niet uit. Leg daar gerust een paar teentjes neer, met schil en al.

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)
—–Posted in: algemeen, roerdalen