pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 22, 2019 10:02 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 34 in 2019)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roerdalen – Deze week is in het Posters Waekblaad en op de site Roerdaljournaal.nl na een vakantie-afwezigheid de vertrouwde rubriek verschenen:

Wist u ….
(met natuurlijk ook weer met de vaste onderdelen: Posterse dialectwoorden en de fotorubriek
Kiek Toen: oude foto’s van Posterholt en omgeving. Deze week met “Chretien vanne Sjmeed (Janssen).

…dat we deze week weer fris en monter van start gaan na een afwezigheid van 4 weken.
…dat er weer van alles is gebeurd, want ook in de vakanties staan de samenleving en maatschappij niet stil, ofschoon wel alles misschien een tandje terug schakelt.
…dat we toch weer verrast zijn: grootste surprise was wel de weerstemperatuur: 39 tot 41 graden en (net boven het asfalt op de weg of op het bitumen plat dak, nog wel een graad of twee meer): record na record is wat het weer betreft in 2019 gesneuveld!
…dat de hitte voor sommigen niet goed meer te verdragen was en ook bomen en planten en ook dieren hadden het vaak heel moeilijk.
…dat ook het OLS een record kende. Het winnende zestal van St Willibrordus uit Meijel (die plaats heeft nog 2 schutterijen!) telde ook jonge vrouwen, die de Um naar Meijel schoten: een geweldige prestatie!
…dat ook op sportief gebied allerlei records sneuvelden: niet alleen in de Wimbledon-tennis (heren-) finale, maar ook Max Verstappen draait als nooit tevoren. En in de Tour de France was een een record-jonge winnaar uit (voor het eerst) Columbia. Zo trok na enkele tientallen jaren weer eens een Nederlander de gele leiderstrui (even) aan, kwamen Oranje-renners weer eindelijk met ritzeges op het ereschavot en wisten we in Parijs weer het podium te halen met een fraaie derde plek van in de eindklassering: bravo!
…dat wielrenners in de Tour – in onze ogen – als individuele sporter een grote en grootse prestatie moet leveren. Of je nu als derde of als 57ste of 112de eindigt: het uitrijden is al een prestatie waar je u tegen moet zeggen. Met andere woorden: er is geen tweede sport waar je zoveel inspanningen moet leveren. Driedubbel petje af voor die renners-mannen en -vrouwen
…dat we het dn nog niet eens gehad hebben over het voetbal van Oranje en Ajax, met de nieuwe generatie voetballers die ook internationaal weer van zich doen spreken. Jammer dat clubs als PSV en Feyenoord tot nu toe dat spoor nog niet kunnen volgen; maar wellicht komt dat nog en staat de sub-top met Vitesse, AZ en Utrecht ook niet stil!
…dat het dan ook jammer is, dat een jongen als Brian Linssen – een “gewone” jongen destijds uit de selectie van het Neeritterse Veritas – niet zijn talenten kan bewijzen in een club als PSV of Feyenoord. Hij pakt toch al een paar jaar – nu bij Vitesse – zijn goaltjes mee in het profvoetbal.
…dat onze eigen voetbalclub deze week woensdag start met een experiment in Roerdalen: “wandelvoetbal” voor 50-plussers om meer te bewegen enz. Zie voor verdere info de site van Oranje-Blauw’15. Of ga woensdagvond eens vrijblijvend kijken bij het Oranje Blauw-complex.
.. dat we genoeg bijgepraat zijn: kijken we naar deze week
…dat de Kiek Toen-foto deze week uit een van de twee Posterse smidsen komt: op de foto Chretien Janssen (Chretien vanne Sjmeed) die midden in het dorp met zijn vader een smederij met winkel had; ook zijn broer Sef zat in de branche.( Hij had later een winkel, werkplaats/rijwielhandel aan de Heinsbergerweg).
Het was niet de enige smid in het dorp wanteveneens, verderop aan de Heinsbergerweg had Pie Esser (Piej vanne Sjmeed) een smederij en fietsenhandel.
Op de foto Chretien bij de verrijdbare paardenkar. Daarin werden de paarden “ingespannen” en voorzien van nieuwe ijzeren hoeven. Dat gebeurde waarbij het been van het paard opgetild werd en rustte op de knie van Chretien, en zo zijn werk deed.(Dat was :ein paerd besjloan: dat was de dialect-uitdrukking). Behalve een verrijdbare was er ook vlak bij de ingang van de smidse een vaste stellage om paarden te beslaan. Wie weet overigens wie de man is die bij het paard staat; reacties gaarne per mail: [email protected])
.dat we op herhaald verzoek nogmaals de komende schoolvakanties voor de regio zuid (dus ook M-Limburg) publiceren::
Herfstvakantie: 12 oktober t/m 20 oktober 2019; Kerstvakantie:21 december 2019 t/m 5 januari 2020; Voorjaarsvakantie:
22 februari t/m 1 maart 2020; Meivakantie:25 april t/m 3 mei 2020; Zomervakantie: 11 juli t/m 23 augustus 2020
…dat we daarbij nog aanvullen dat de grote vakantie in deze regio in het midden van de schoolvakantieperiodes valt, “noord” begint volgend Jar op 4 juli en eindigt dus ook een week eerder dan “zuid’, terwijl midden” als laatste aan de beurt is en de grote schoolvakantie pas op 18 juli start en op 30 aug. eindigt.
…dat we besluiten met Posters en Midden-Limburgs dialect: riete (= trekken); dae haet de boks gereete (= hijs de mist in gegaan; hij heeft pech gehad); eemes d’r ein aan make (= iemand overtroeven); rom en tom om zig hear sjloan (= wild om zich heen slaan); ein bussel hoare ( = een stevige pluk haren); bokshelpe drage (= bretels dragen); es ze brood hubs mosse dig geine wik goan zeuke (= als je iets goeds hebt, moet je niet nog meer willen hebben).
(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen