pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By augustus 20, 2020 2:04 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 34 in 2020) met oa start wekelijkse Dialectkwis “Herken ‘t Posters”

Posters Journaal:..deze keer met de nieuwe Kwis “Herken ’t Posters” , over corona en over hulp voor Pools gezin…

Wist u…

…dat we – zoals de voorpagina bericht – starten voortaan met de dialect-quiz’ “Herken ’t Posters”. Henk Kars heeft die op ons verzoek samenstelt en wij kunnen er de komende maanden mee vooruit.

…dat adverteerders en andere zakenlui etc hebben voor de kwis – we houden het voortaan op dit woord als schrijfwijze in plaats van quiz – een of meerdere prijzen beschikbaar gesteld, zodat we elke keer een winnaar kunnen melden. En als er meer prijzen komen, kunnen dat er ook meer per aflevering worden.

…dat het spits van de prijzenreeks wordt afgebeten door Plus Bronswijk in Posterholt, die voor de komende tijd een vlaaienbon beschikbaar heeft gesteld.

…dat de eerste prijswinnaar pas over 14 dagen beeld wordt omdat u ook als puzzelaar ruim de tijd moet hebben om de oplossing in te sturen: zoals op de voorpagina is vermeld kan dat altijd tot dinsdagavond 20 uur in de week na het verschijnen van de puzzelronde. Vergeet niet, per post of ook bij het insturen per mail uw naam, volledig adres met postcode te vermelden. Dat laatste wordt bij de elektronische media nog al eens vergeten.

…dat we nog aanvullend melden: wat ook niet mag vergeten: per adres mag u maar één antwoordreeks insturen, maar wel elke week weer. Over de de Kwis mag u best corresponderen, over de prijstoekenning is echter geen discussie mogelijk; evenmin zijn we niet verantwoordelijk/aansprakelijk voor niet (tijdig) gearriveerde oplossingen. Voorts: bij meerdere goede oplossingen beslist het lot.

…dat u voorts nog moet weten: wie geen computer heeft, kan de oplossing met adresgegevens op een briefje schrijven, in een envelop stoppen waarop u Herken ’t Posters schrijft. Dat vervolgens in de brievenbus stopt bij Cube Computers of per post instuurt naar het adres: Herken ’t Posters, Cube Computers, Hoofdstraat 83 te 6061 CB Posterholt (let op: voldoende frankeren).

…dat de puzzel “Herken ’t Posters” voortaan zoveel mogelijk steeds voor aan in de rubriek “Wist u…” staat. Nu aflevering 1 van “Herken ’t Posters”:

Wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:

vraag 1. ​Det is reube óm rood moos: ​a. je moet me geen knollen voor citroenen verkopen; b. dat is lood om oud ijzer; c. op hete kolen zitten; d. dat is geld als water verdienen.

Vraag 2. ​Luip.​ a. loop van een geweer; b. luipaard; c. luiwammes; d. luizig

Vraag 3.​ Koekerelle. ​a. kokkerellen;​ b. knutselen; c. kokhalzen; d. tollen

Vraag 4. ​Tuine.​ a. tuinieren; b. laten zien; c. toneelspelen; d. uitstallen

Vraag 5. ​Zich aafdoon.​ a. zich uitsloven; b. zich wassen; c. veel geld uitgeven; d . zich uitkleden

Vraag 6. ​Oetmoele.​ a. zijn mond spoelen; b. uitschelden; c. uitspuwen; d. huilen

…dat dit de eerste ronde is: echt niet zo gemakkelijk. Benieuwd naar uw reacties (die u ook bij de oplossing mag verleden, of anderszins commentaar). De oplossing en prijswinnaar over 14 dagen dus terwijl u volgende week al weer aan een nieuwe aflevering mag puzzelen. Nogmaals: het is niet altijd even gemakkelijk…Succes!

…dat we vervolgens beland zijn bij de eerste Kiek Toen-foto van deze zomer: het is een foto uit het archief van Lian Sonntag. Het is een foto uit 1985 toen Posterholt nog jongerenkoor rijk was dat luisterde naar de naam Papillon ( = vlinder in het frans). Helaas succes staat het koor niet meer dat toch altijd met veel succes diverse feestelijkheden – oa communievieringen en jubilea – opluisterde. Ze gingen ook elk jaar een weekend op kamp ( daar is deze foto van: dankjewel Lian!), hetgeen de verenigingsband versterkte. Helaas bestaat het koor niet meer, zeker toen enkele steunpilaren wegvielen (o.a. door verhuizing). Weer viel een tak van de rijke verenigingsboom die Postert toen deed groeien en richtinggevend was in alle dorpen van de Roerstreek…

…dat se elke week ook een tip-van-de-week hebben: dit keer over gezondheid. Eet in deze zomertijd wat varken tomaten met een gebakken ei: daar komen stofjes bij vrij, die kankercellen bestrijden

…dat we vervolgen met corona-nieuws, waarbij we in herinnering bergen dat volgens kenners het virus weer in opmars is en gevreesd moet worden voor een tweede ‘top’, oftewel een totale lockdown medio september. Triest dat mensen, waaronder ook jongeren, zich kennelijk niet kunnen beheersen en dat diezelfde jongeren hun ouders en grootouders aan groot gevaar bloot stellen.

…dat de politiek te vaak verkeerd reageert in dit coronajaar is duidelijk: politici, incluis de hoogste ministers, evengoed met vakantie gaan, terwijl jan modaal (beter) fijn thuis kan blijven en na vele waarschuwingen het niet aandurft de vakantie-kuierlatten te nemen.

…dat een andere maatregel de horeca (weer) treft: alle gasten in de horeca weer moeten zitten. Het betekent het terugdraaien van een eerdere versoepeling. Ook moeten gasten reserveren en een veiligheidscheck doorlopen. Nieuw is dat gasten wordt gevraagd hun naam en contactgegevens achter te laten, zodat ze door de GGD’s zijn op te sporen in het geval van besmettingen. Overigens die klantenregistratie gebeurde al zonder morren in de Duitse grensstreek rrren maanden geleden toen hier de lockdown vol aan de gang was. Waarom hier die vrijwillige horecaregistratie niet eerder ingevoerd werd, onbegrijpelijk…ja, natuurlijk privacy…Maar als u moet kiezen tussen privacy en Corona ziek worden, dan…Dus gewoon de richtlijnen volgen en niet zeuren: het gaat toch om uw eigen gezondheid en die van uw naasten enz!

…dat burgemeesters ook regionale maatregelen kunnen nemen, zei premier Rutte vorige week nog eens. Zo kunnen zij de openingstijden van nachtwinkels en horeca inperken of besluiten publiek niet of beperkt toe te laten tot voetbalwedstrijden. Rutte noemde het begrijpelijk als bijvoorbeeld burgemeester Aboutaleb van Rotterdam geen of veel minder supporters van Feyenoord toelaat tot de Kuip.
Als de situatie daarom vraagt, kunnen zulke maatregelen ook door het kabinet worden getroffen. De maatregelen gelden dan voor het hele land.

….dat Rutte vorige week daar nog aan toevoegde: ” Een tweede lockdown willen we niet en hoeft er ook niet te komen. ‘Maar dat gaat niet vanzelf.’ Steeds meer mensen houden zich niet aan de basisregels, zoals het houden van de anderhalf meter afstand of het thuisblijven bij klachten, zei de premier.

…dat. Rutte ook alle Nederlanders op het hart drukte om het aantal mensen bij het bezoeken van familie of vrienden te beperken. ‘Dat is echt de verantwoordelijkheid die we allemaal zelf moeten nemen. Ook thuis.’

…dat de premier vervolgde: “Vooral jongeren laten het afweten”, aldus Rutte. ‘Als te veel van jullie de regels aan de laars lappen, zitten we binnenkort allemaal weer binnen. En ben je een gevaar voor je ouders, opa’s en oma’s en iedereen om je heen met een kwetsbare gezondheid. En je kunt er ook zelf goed ziek van worden.Hij noemde het ‘oerstom’ om te doen alsof corona een grap is, of voorbij. ‘Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen.’

…dat ”’coronaminster”’ De Jonge zei dat de situatie nog niet zoo ernstig is als in de eerste golf. Maar als men niet met de GGD’s meewerkt, kunnen die niet brandjes blijven uit trappen en dreigen we weer op een vulkaan af te stevenen.

…dat deze week (sinds 17 augustus) begint de proef met de corona-app, in Twente en Drenthe. Vanaf 1 september moet de app overal in het land worden uitgerold. Wie volgens de app in aanraking is geweest met iemand met corona, moet thuisblijven. De proef is om te zien of het lukt om deze mensen zich binnen zeven dagen te laten testen, ook al hebben ze geen klachten.

…dat Nederland gul blijft geven ( ruim 11 miljoen vrijdagavond voor de slachtoffers van de Beiroet-ramp): de familie van de verdronken Poolse held Marcin Kolczynski ( Monica, zijn vrouw en thans weduween 3 jonge kinderen waarvan een baby) krijgt binnenkort bijna 365.000 euro overgemaakt. En de teller loopt nog steeds op. Het streefbedrag voor de actie was 30.000 euro. Maar er komt nog steeds geld binnen.

…dat het geld onder andere gebruikt en nodig is om het lichaam van Marcin terug te brengen naar Polen. Ook wordt de uitvaart betaald van het ingezamelde bedrag. De organisator van de inzamelingsactie, Martina Janasz, laat weten dat zijn lichaam inmiddels terug is in Polen. “De uitvaart zal op korte termijn plaats vinden. Samen met stichting SOS samen onze solidariteit ben ik bezig om het geld zonder belasting te kunnen overmaken aan de nabestaanden” aldus …dat de vrouw van de verdronken held, bedankt iedereen voor alle steun en donaties die de familie in de afgelopen dagen heeft ontvangen. Zelf had ze nooit verwacht het er zo ruim gegeven zou worden.

(Samenstelling en copyright: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, roerdalen