pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 5, 2019 8:39 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: Wist u…( week 36 in 2019) ( week nr 35 is niet verschenen, wel alternatief kermis)

Posters Journaal:…bronk-appel…

Wist u…

…dat we niemand anders dan onszelf verwijten dat vorige week de rubriek “Wist u..” deels de mist is in gegaan vanwege een storing in de internetverbinding: de transmissie van tekst en foto’s naar de drukkerij stokte.
…dat we deze fout niet kunnen herstellen omdat de kermis voorbij is maar mogelijk een volgende Posterse kermis aan bod komt; we kijken weer vooruit…!
…dat we u nu allereerst even moeten wijzen op de 50plus beurs in het Jaarbeursgebouw te Utrecht vanaf 17 september 5 dagen lang met 550 exposantekn
…dat u oa via allerlei internetaanbiedingen voordelige entreekaarten kunt kopen en aan het NS-loket voor 19 euro een retour-treinreis inclusief entreekaart naar deze beurs; de Silvershows ‘s avonds als extraatje op deze beurs schijnen al alle dagen te uitverkocht te zijn.

…dat de Heemkundevereniging Roerstreek vanaf komende 1 november tot 15 maart 2020 een tijdelijke tentoonstelling organiseert over “Onderduikers en verzet in de Roerstreek”. In de tentoonstelling zelf zal via onder meer vitrines en nagebouwde onderkomens inzicht gegeven worden over het fenomeen onderduiken en verzet in de Roerstreek.
…dat bijvoorbeeld een oud postkantoor zal worden gebouwd en een onderduikruimte, zoals die er heeft uitgezien.
…dat ook speciale aandacht zal worden gevraagd voor hen die onderdak gegeven hebben en zo, vaak met levensgevaar, mensen in nood geholpen hebben.
…dat naast de tentoonstelling brengt de HVR ook een boek uit met onderduikverhalen in de Roerstreek en waarin verhalen zijn opgenomen uit de twee delen van de uitgave van dagblad De Limburger: D-Day in Midden Limburg uit 1995 waarin terug geblikt wordt op de oorlog, verzet en bevrijding, in 2020 is dat 75 jaar geleden. De foto’s van Kiek Toen deze week hebben betrekking op de oorlog: 2 kerken in de Roerstreek die verwoest werden.
…dat Tijdens de oorlog moesten sommige mensen zich schuilhouden voor de Duitsers en ze zochten daarom een schuilplaats om onder te duiken. De tentoonstelling schetst een beeld van deze tijd. Vier mensen vertellen in korte filmpjes over verzet en onderduiken in de Roerstreek.
…dat het boek dat verschijnt bij gelegenheid van deze expositie niet als regulier jaarboek geldt; de jaarlijkse (thans 51ste) HVR-uitgave ziet 20 september het licht.
…dat we nog enkele uitgaanstips hebben: komend weekend zijn zaterdag en zondag de jaarlijkse pompoendagen in Reutje St Odilienberg met demo’s, proeven en veel info kun je krijgen wat je allemaal met een pompoenen kunt doen. Ook zaa te koop.
…dat zaterdag 7 sept as de Jaarmarkt is in Roermond. Ook is er een standwerkersconcours
…dat in Reutje-StOdilienberg dit weekeinde Pompoen-weekend is
..dat recentelijk de bliksem heeft ingeslagen op diverse plaatsen (oa in Montfort) en gelukkig is er alleen materiële schade aangericht maar
wel veel….Gelukkig waren er geen persoonlijke ongelukken. Daarom hier een uitvoerig aantal tips.
dat een recent onderzoek uitgewezen heeft dat ook in de zomer en de periode daarna 60% van de ondervraagden bang is voor bliksem.
…dat deskundigen daarbij aantekenen dat dat verklaarbaar is maar erbij vertellen dat dekans dat een bliksem je treft, niet zo groot is. Maar het kan wel, zeker als je het bliksem-gevaar negeert.
… dat dit namelijk de kille cijfers zijn: in het algemeen geldt, dook at jaarlijks vijf tot tien Nederlanders door de bliksem getroffen worden. Maar een “ontmoeting” met een bliksem levert vaak ernstige verwondingen op, zoals brandwonden en zenuwschade.
…dat dit ook de realiteit is: elk jaar overleven een of twee personen in Nederland de bliksem niet en worden direct dodelijk getroffen
…dat de vraag rijst: hoe blijf je veilig als het onweert? Hier volgen een 8-tal tips van deskundigen
…dat tip 1 is: als je buiten bent, ga ergens naar binnen. Binnenhshuis is de veiligste plek. Maar als je geen stevig gebouw in de buurt hebt, kun je je toevlucht ook zoeken in een afgesloten auto. De kooivormige autoconstructie van geleidend materiaal werkt als een zogeheten ‘Kooi van Faraday’. Deze constructie zorgt ervoor dat elektrische velden niet in de kooi komen. De bliksem vindt zijn weg naar de grond via de buitenkant van de auto. Neem geen cabrio. Diet beschermt je niet omdat het dak niet van geleidend materiaal is.
…dat tip 2 luidt: niets aanraken. Bij een inslag in huis zal de stroom een weg zoeken door metalen leidingen, bedrading en stekkers. Raak aangesloten elektrische apparatuur daarom niet aan. Uitpluggen kan schade aan het apparaat en jezelf voorkomen. Ook met aanraken van kranen of radiatoren kun je beter even wachten tot na de onweersbui.
…dat tip 3 is: blijf droog Neem geen douche of bad. Water geleidt elektriciteit namelijk prima.
…dat tip 4 vermeldt: vermijd hoge objecten Een bliksemschicht zoekt altijd de makkelijkste manier om de aarde te bereiken. Hij legt het liefst een zo kort mogelijke weg af. Blijf daarom uit de buurt van hoge dingen zoals alleenstaande bomen, masten, lantarenpalen, maar ook bosranden. Als de bliksem daar inslaat en jij staat toevallig in de buurt, krijg je ook een flinke optater.
…dat we beland zijn bij tip 5: zoek de laagste plek. Om dezelfde reden moet je je bij voorkeur zo laag mogelijk verschuilen. In een bos is dat een plek met veel kleine bomen dicht bij elkaar, ga daar tussen zitten. Kijk in een open veld of je een stuk ziet wat lager is dan de rest.
…dat in het verlengde daarvan tip 6 is: hurk, hoe kleiner je bent hoe beter. Ga nooit liggen. Het contact met de grond moet zo klein mogelijk zijn. Want na een inslag verplaatst de lading zich door de grond. Hoe minder contact je hebt, hoe kleiner de kans dat de lading een weg zoekt door jouw lichaam. Houd je voeten tegen elkaar aan. Wijd staande voeten kunnen voor een spanningsverschil tussen je voeten zorgen, waardoor er makkelijker stroom door je lijf loopt.
…dat tip 7 luidt: vermijd metaal De bliksem kiest het liefst een weg door geleidende materialen. Blijf daarom uit de buurt ijzeren hekken, golfclubs of je fiets.
…dat we inmiddels bij tip 8 zijn: weg bij water. Ben je op of in het water? Maak dan dat je zo snel mogelijk op het droge komt Ook een tent is is niet veilig. Vooral niet als er metalen stokken in zitten of als hij in de buurt staat van een alleenstaande boom, metalen hek of lichtmast. Is er een auto of een gebouw in de buurt, schuil dan daar.
…dat we traditiegetrouw besluiten met Posters dialect: eine vieze kier hubbe hem te graze (= eens hebben ze hem te pakken) buize (= zuipen); bronkappel ( = pompoen); eine keneelsjtaaf en eine kirmessjtaaf (= kaneelstok, zuurstok); uulevelkes (= snoepjes gewikkeld in paper met daarop een spreuk); die hubbe vreej (= zij hebben geen ruzie meer); inne pitsj zitte (= in de rats zitten).
(Copyright en samenstelling Jacques Biermans).

qqqqqqqqqqqqqqqq
====Posted in: algemeen, roerdalen, roermond