pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 2, 2020 11:59 am Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: ( Wist u…week 36) Kwis Herken ‘t Posters ( deel 3) enz

Limburgs kadootje, en kermis-nostalgie…

Wist u…

…dat we ons moeten realiseren: nog 4 maanden en het jaar is weer om; we zitten al in week 36 van 2020. De tijd vliegt…

…dat we op de voorpagina constateerden dat Postert niet langer lijdend maar weer leidend moet worden. Dat dat ook blijkt uit de fototekst op bijgaand shirt ( – op Facebook gevonden -), waarop eigenlijk, volgens sommigen, het woordje “net” voor het woordje “niet” in de bovenste regel had ingevoegd moeten worden. Dat had volgens hen niet misstaan, en het voegwoord “maar” geeft altijd een tegenstelling aan. Wat vindt u, als lezer? Reageer: [email protected]

…dat de vragen van serie 3 van de Dialect-kwis ‘Herken ’t Posters’ luiden: wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:

Vraag 13:​
Wat betekent: Oppe lóch gaon​:​ a. luchtfietsen; ​b. de kamer luchten; c. een gat maken; d. een luchtje scheppen
Vraag 14:​
Wat is: Faelous:​ a. schele ogen; ​​b. misoogst;​ c. valse slag; ​​d. veelvraat
Vraag 15:
Wat betekent: ​Inne pitsj zitte: a.​ in de penarie, zitten; ​b.in de put zitten; ​c. in de bak zitten; ​d. op straat zetten
Vraag 16:
Wat is: ​Sjammedieze:​ a.schuld bekennen; ​b. wegduiken; ​c. smullen; ​d. opzij gaan
Vraag 17:​
Wat betekent: Doe sjleis:​ a je sleept; ​b. je slaapt; ​c. je slaat; ​d. je kermt
Vraag 18:​
Wat is: hónje:​​ a.schooien; ​b. honden;​ c. handschoenen; ​d. hooien

Stuur uw oplossing met vermelding Herken ’t Posters voor dinsdagavond 20 uur naar: [email protected] of in de brievenbus bij Cube Computers, Hoofdstraat 83. En vergeet niet uw naam en adres er bij te zetten!

…dat de oplossingen en prijswinnaars van de eerste ronde verderop in deze rubriek staan (vragen 1 tot en met 6) (in plaats van letters staan er cijfers: 1 = a, 2 = b, 3 = c en 4 = d).

…dat we een vraag kregen van een Posterse lezeres waarom de apotheek aan de Nieuw-Holsterweg voorheen niet en nu wel tussen de middag gesloten is en ook al op zaterdag dicht is. Desgevraagd laat een medewerkster weten dat de tussen-de-middag-sluiting te maken heeft met het coronavirus “opdat dan alles ontsmet kon worden”. “Want wij moeten natuurlijk grote voorzichtigheid betrachten”, zei zij.

…dat de lezeres besloten heeft de medicijnen voortaan te laten bezorgen. Zij: “Ik ga niet langer als een bedelaar op een stoeltje buiten zitten wachten, en zeker niet in de herfst- en wintertijd. ‘Corona’ zal immers nog wel enige tijd bij ons blijven”. Erg klantvriendelijk is het misschien niet maar het gezegde luidt niet voor niets: “voorzichtigheid is de moeder…’ enz. En juist bij een apotheek geldt dat extra, zoals de medewerkster ook al zei.

…dat we vorig week er melding van maakten dat door cameratoezicht de noveenkaarsen-dief in de Posterse kerk betrapt is. De koster laat weten dat de dief zijn “zonden” bekend heeft, met het terugbetalen van de schade is gestart, maar – in tegenstelling tot vorige week gemeld – echter geen bekende van de politie is. Waarvan akte.

…dat de maaiers die in opdracht van “Waterstaat” de verwoesting van het onderkomen van de “Posterse” vlinder ( donker pimpernelblauwtje – zie foto)) op hun geweten hebben, eigenlijk berecht moeten worden. Ik ben geenszins een aanhanger van de Partij voor Dieren, maar hier is niet alleen een flater gemaakt maar een ongeluk veroorzaakt met een schuldvraag. Wie die overtreding/misdrijf – ook al is het niet met opzet – begaat, moet daarvoor boeten. Gevangenisstraf gaat misschien voor sommigen te ver, maar een geldelijke straf, die dan niet door de baas vergoed mag worden is eigenlijk op zijn plaats.

…een straf in de vorm van een fikse geldboete van wel 1500 euro te storten in de kas van de Vlinderstichting bijv. en natuurlijk onberispelijk herstel van de schade. Want ik zag een soortgelijk boetebedrag persoonlijk in Amerika. Ik stond bij Chicago op een normale parkeerplaats, waar ik vaker parkeerde, naast een invaliden-parkeerbord. Er stond een officieel bord bij: “Wie hier ten onrechte (dus zonder invalidenparkeervergunning), parkeert, riskeert een boete van 1750 dollar”.
…dat ik een verkeerssheriff die passeerde vroeg of er soms aan het bord geknoeid was. “Neen”, zei hij, “dit is de werkelijke prijs die je betaalt als je er ten onrechte je auto neer zet”, zo zei hij. “Maar”, zo voegde hij eraan toe, “de laatste twee jaar is niemand meer beboet want we controleren hier toch enkele keren per week; 1750 dollar is ook voor Amerikaanse begrippen fors, you know… ”

…dat de Kiek Toen-foto deze keer er eentje is uit het persoonlijke archief van het Posters Journaal: het is een foto uit 1961 van de …Posterse kermis op de Oude Markt. Schrijver dezes zit hier als 10-jarige naast zijn (overleden) broer Jo (toen 17 jaar) in de botsauto’s. (Vergane glorie 1)

…dat de botsauto’s waren naast de “de rups” en de carrousel voor de kleineren de hoofdattracties. En wie herinnert zich niet de schiettent, ‘de grieperkers” en de enveloppentent. Legendarisch waren ook de twee snoepkramen: de ene kraam van de gezusters van der Zalm (met de traditionele wijnbollen, “sjtaaf”, nogablokken en…ulevellen, en de andere kraam van Leen (uit Vlodrop), ook met “sjpekke” en “sjnorre-zoat”. (vergane glorie 2)

…dat het een historisch plaatje is want men heeft de kermis afgeschaft: noch met Vasteloavend noch op de eerste zondag in september zal er in Postert een kermis zijn! Kermis is volgens de tradities een verbastering van het woord kerk-mis.

…dat de kermis vroeger een van de hoogtijdagen van het jaar was, waarbij familie op bezoek kwam om vlaai en taart te eten en ‘s avond de koude schotel op tafel kwam. (Vergane glorie 3)

…dat of heel vroeger op kermismaandag of de laatste jaren op de zaterdag tevoren dan de kermis-trek plaats vond van de harmonie en de schutterij. Zij trokken dan van het ene café naar het andere om onder het genot van een glaasje de kermis in te luiden.
…dat al die tradities een stille dood zijn gestorven, maar geen wonder: hetzelfde geldt voor het aantal cafés in ons dorp. Vergane glorie (4)
…dat de kermis eigenlijk ontstaan is rond de patroonheilige van een parochie. In het Posterse geval is dat de Heilige Matthias, die echter volgens de kerkelijke kalender rond 25 februari herdacht werd.

…dat we beland zijn bij de antwoorden van de Herken’t Posters-kwis:
…VRAGEN SERIE 1
Wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:
vraag 1. Det is reube óm rood moos: 1. je moet me geen knollen voor citroenen verkopen; 2 dat is lood om oud ijzer; 3 op hete kolen zitten; 4. dat is geld als water verdienen.
Vraag 2. Luip. 1. loop van een geweer; 2. luipaard; 3 luiwammes; 4 luizig
Vraag 3. Koekerelle. 1. kokkerellen; 2. knutselen; 3. kokhalzen; 4.tollen
Vraag 4. Tuine. 1. tuinieren; 2. laten zien; 3. toneelspelen; 4. uitstallen
Vraag 5. Zich aafdoon. 1. zich uitsloven; 2. zich wassen; 3. veel geld uitgeven; 4. zich uitkleden
Vraag 6. Oetmoele. 1. zijn mond spoelen; 2. uitschelden; 3. uitspuwen; 4 huilen
====================================
De juiste antwoorden:
Vraag 1: 2; Vraag 2: 1; Vraag 3: 4; Vraag 4: 2 Vraag 5: 1 Vraag 6: 2
=====================================
…dat in totaal 65% van de inzendingen correct was

…dat we vervolgens de prijswinnaar van ronde 1 bekend maken: de vlaaienbon ter waarde van 15 euro beschikbaar gesteld door de Posterholtse PLUS van P. Bronswijk is in de eerste week is gewonnen ( na loting want er waren dus meerdere goede inzendingen) door Yvonne Mingers.
…dat we voor de winnaar van de tweede ronde een cadeaubon beschikbaar gesteld door DA Drogisterij en Parfumerie Janssen in Posterholt hebben

…dat we deze week in de derde ronde weer een vlaaienbon van 15 euro van PLUS Bronswijk voor de winnaar reserveren
…dat er inmiddels meer prijzen door ondernemers beschikbaar zijn gesteld voor volgende rondes. Meer daarover een volgende keer….

…dat Posterholtenaar Ton Theelen voor elke deelnemer aan de Kwis Herken ‘t Posters’ een fraaie troostprijs (een per adres of per deelnemer ) ter beschikking stelt namens de “Raad voor het Limburgs”. Het is een boekje met Limburgse inhoud.
…dat Ton daarover schrijft: …aangaondje de Kwis euver ’t Posters dialect ’t volgendje. Es Streektaal Ambassadeur in de Road ’t Limburgs maag ich gratis eín beukske gaeve aan edere deilnummer dae zien goow of foute oplossing van de Kwis haet ingesjik”.

…dat “In dit beukske staon de 100 sjoeënste Limburgse dialect wâôrd en gezegdes oet Limburg, en de 30 sjoeënste wâôrd door de kinjer oetgekaoze. Sjoeën wie Postert zien eìge dialect laevendig hilt, en d’r alles aan duit om oos eìge modertaal te behoute..! Names de Road veur ’t Limburgs, oze dank. Mit vruntjelikke Limburgse groet ,Ton Theelen Postert .

…dat we nog nader bekend maken waar en wanneer u het boekje kunt afhalen.

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)Posted in: algemeen, politie, roerdalen