pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me
By september 9, 2020 12:00 pm Lees verder →

Roerdaljournaal.nl: (Wist u…week 37 in 2020). Dialectkwis deel 4 en oplos deel 2

Wist u…

…dat de viering van de Eerste Heilige Communie volgens de pastoor in Roerdalen nu als volgt is:
Vanwege de lockdown kon de viering van de Eerste Heilige Communie in mei niet doorgaan. Die schade wordt komende maand ingehaald, evenals de voorbereiding daarop. Het betreft strikt besloten vieringen, waartoe alleen genodigden kunnen en mogen worden toegelaten.

…dat het programma volgens pastoor Jos l’ Ortye er als volgt uit ziet: Deze week startte op zondag 06 sept. om 11.00 uur Montfort (09.00 uur was er een Mis voor de andere kerkgangers). Vervolgens zijn aan de beurt: komende Zondag 13 sept. 11.15 uur Melick (zaterdag 12 sept. 19.00 uur Mis voor de andere kerkgangers).Zondag 20 sept. 09.30 uur Herkenbosch (zaterdag 19 sept. 19.00 uur Mis voor de andere kerkgangers). Zondag 20 sept. 10.00 uur Vlodrop (zaterdag 19 sept. 17.30 uur Mis voor de andere kerkgangers) Zondag 20 sept. 11.00 uur Posterholt (zaterdag 19 sept. 19.00 uur Mis voor de andere kerkgangers)
…dat de pastoor laat weten: “Graag zeggen we als kerkbestuur dank aan allen die hieraan hun medewerking verlenen, en vooral ook voor het begrip dat het dit jaar helaas niet zo kan zijn zoals we het gewend waren en we het ook graag hadden gehouden. Dat geldt ook voor de komende Vormselviering op 4 december a.s. in Melick. Daar zullen we nog op terugkomen.

…dat we meteen met de deur in huis vallen en de vragen van serie 4 van de Dialect-kwis ‘Herken ’t Posters’ presenteren en die luiden: wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:
VRAGEN SERIE 4
Wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:
Vraag 19
Wat betekent: ​Mich tuntj: ​a. ik heb hoofdpijn; ​b. ik vermoed; ​​c. ik ben van mening;​ d. mij bevalt dat
Vraag 20
Wat is de betekenis van het woord: Donstbie: a. honingbij; b​. dichtstbij; c​. donzen deken;​ d. hommel
Vraag 21
Wat betekent de uitdrukking: ​Good aan ‘m zeen:​
a. goed zijn voor hem; ​b. vrijgevig zijn; ​c. flink bezig zijn; ​d. gezond zijn
Vraag 22
wat betekent Boete:​​ a. draai-om-de-oren;​ b. borduren;​ c. uitbuiten;​ d. buiten
Vraag 23
wat betekent: ​Vrechlap:​ a. brutale kerel​​ b. gierigaard; ​c. poetsdoek; ​ d. stuk gebraden vlees
Vraag 24
Wat betekent: :​Blegge:​​ a. bedelen; ​b. dokken; ​ d. opblazen;​4. blozen

Stuur uw oplossing met vermelding Herken ’t Posters voor dinsdagavond 20 uur naar: [email protected] of in de brievenbus bij Cube Computers, Hoofdstraat 83. En vergeet niet uw naam en adres er bij te zetten!

…dat de oplossingen en prijswinnaars van de tweede ronde verderop in deze rubriek staan (vragen 7 tot en met 12) (in plaats van letters staan er cijfers: 1 = a, 2 = b, 3 = c en 4 = d).

Kiek toen foto

Foto kiek toen Foto kiek toen
..dat we een leuke Kiek Toen foto hebben met de vraag wie weer er misschien meer van: mit de sjuisker (kruiwagen) biej de bekker gewaes.

…dat de foto afkomstig is van de Posterholtse Marian Eijkelenberg-Willems. De foto zou begin jaren dertig gemaakt zijn. Ze denkt dat een van de jongetjes haar vader (Sjang – Sjang vanne Sjnieder) is, want hij heeft speciaal een afdruk van de foto bewaard. Haar vader zou dan hier een jaar of 12 zijn. Samen met een vriendje op weg naar huis met het brood dat in een van de bakkersovens gebakken was.
…dat het vroeger gebruikelijk was dat vooral bij grote gezinnen eens per week de vrouw deze huizes deeg mong en dat bij de bakkers gebracht werd om tot brood worden gebakken.Soms broden van 1,5 kilo zwaar (zie foto) Dat gebeurde ook met (sjpies voor vlaai): de bakker bakte vlaaien van de door klanten gebrachte vulling, veelal vruchten, zoals bijv kersen of (bak)pruimen en kruisbessen. De mik werd dan weer opgehaald door de gezinsleden. De bakker kreeg daarvoor bakloon n bij vlaaien werd niet alleen het bakken maar ook het het deeg betaald
…dat het gebruikelijk was da met kermis extra veel vlaaien gebakken werden, die dan “op sjuisker” werden afgehaald: soms werden wel 25 tot 30 vlaaien en meer zo gebakken en per kruiwagen (ouderwetse sjuisker) opgehaald bij de bakker. Wie heeft nog een foto van zo’n stapel vlaaien op een “sjuisker”? Breng of mail ze naar: [email protected]

….dat hier de antwoorden volgen van de vragen in de 2de ronde: wat is de Nederlandse vertaling voor de volgende woorden/uitdrukkingen:
Vraag 7 Sjardemmel: 1. scharensliep; 2. schar; 3. val; 4. dutje
Vraag 8 Dae haet d’n ozel draan: 1. hij ziet er slecht uit; 2. hij heeft er een hekel aan; 3. hij kan geen goed doen; 4. hij is een koukleum
Vraag 9 De vot opensmeet: 1. teleurgesteld zijn; 2. achterover vallen; 3. tegenstribbelen; 4. onzin verkopen
Vraag 10 Dae is gaw getraet: 1. hij is vlug klaar; 2. hij heeft een windje gelaten; 3. hij is lichtgeraakt; 4. hij is vlug gekomen
Vraag 11 Vreutele: 1. wroeten in de grond; 2. leuteren; 3. oprakelen; 4. snikken
Vraag 12 Kraasj: 1. kras; 2. kraai; 3. geraas; 4. moed
===========================================
De juiste antwoorden:
Vraag 7: 3; Vraag 8: 1; Vraag 9: 3; Vraag 10: 3; Vraag 11: 1; Vraag 12: 4
===================================

…dat we vervolgens de prijswinnaar van ronde 2 bekend maken: de waardebon van 10 euro beschikbaar gesteld door DA Drogisterij en Parfumerie Janssen (Raadhuisstraat) in Posterholt gaat na loting naar Peter Thegels uit Posterholt. De winnaar krijgt nog nader bericht.

…dat er inmiddels meer prijzen door ondernemers beschikbaar zijn gesteld voor volgende rondes.

Foto Ton THeelen onderschrift (in uw bezit, vorige week gezonden)

…Ton Theelen, Limburgs dialect-ambassadeur

..
…dat we vorige week melding gemaakt hebben van iedereen die aan de dialectpuzzel mee doet, gratis een boekje kan afhalen met Limburgse woorden en dialect-uitdrukkingen. Dit is een soort waardering van het genootschap uit Limburg dat een warm pleidooi houdt, om naast de Nederlandse taal, vooral ook het Limburgs te promoten. Posterholtenaar Ton Theelen is een ambassadeur van dit genootschap en heeft ervoor gezorgd, dat iedere deelnemer een gratis boekje krijgt . U kunt het boekje – wanneer u aan de puzzel deelneemt (ook is dat niet elke keer) – tijdens de openingstijden van de winkel afhalen bij Cube Computers, Hoofdstraat 83 tegen inlevering van een briefje, dat u zelf maakt, met daarop uw naam, adres en mailadres.

U weet, als lezer van deze rubriek, dat wij ook de Limburgse taal – en in dit geval ook het Posters dialect – een warm hart toedragen en wij krijgen bijna nog wekelijks nieuwe dialectwoorden aangereikt. Intussen wordt ook gewerkt aan een Posters en Roerdalens leesplankje. Zodra daar mee nieuws over is wordt dat hier bekend gemaakt.

…dat we deze week besluiten met hoopvolle tip uit het coronakamp

…dat het RIVM volgt namelijk de ontwikkelingen nauwgezet, en adviseert het OMT ook over gebruik en toepasbaarheid van sneltests in bijvoorbeeld verpleeghuizen of bij evenementen, zegt Chantal Reusken, die namens het RIVM alle testmogelijkheden onderzoekt.
…dat zij zegt: ,,De sneltest is een potentiële gamechanger, maar we moeten eerst echt beter weten wat de prestaties zijn. Fabrikanten schermen met mooie betrouwbaarheidspercentages, maar vaak worden ze getest op mensen die erg veel virus hebben en heel besmettelijk zijn. Dan vallen de resultaten tegen bij andere doelgroepen. Dat monitoren we allemaal goed. Want de sneltest kan echt een goede aanvulling zijn.”

…dat intussen afgelopen weekeinde bekend werd dat een Nederlands/Brits bedrijf en onderzoek al ver gevorderd is met een vaccin tegen het coronavirus. Maar of ze eerder dan de Duitsers zijn (zie voorpagina) moet afgewacht worden.

(Copyright en samenstelling: Jacques Biermans)

———Posted in: algemeen, roerdalen